Okul kitaplarında büyük vurgun!

Okul kitaplarında büyük vurgun!

Çocuğunu özel okulda okutan aileleri telaş çoktan sardı bile... Özel okullarda okutulan kitaplar cep yakıyor.

Türkiye genelinde 2012-2013 öğretim yılı için yüzde 5 ila 20 arasında zamlanan özel okul ücretlerinin üzerine, cep yakan kitap ve kırtasiye masrafları da tuz biber oldu.

Okul zamlarına göğüs germeye çalışan veliler, kitap listesini görünce ikinci bir şok yaşıyor. Çocukları devlet okullarında okuyanlar kitap parası vermezken; özel okullarda okuyan çocukların kitap ve kırtasiye masrafları bin 500 TL'yi buluyor.

HER SINIFTA FARKLI

Kitap faturası, çocuğun bulunduğu okula ve sınıfa göre değişiklik gösteriyor. En yüksek kitap masrafını, ortalama 980 TL ile orta 1 ve orta 2'nci sınıf öğrencilerininki oluşturuyor. En düşük ücret ise 210 TL ile 1'nci sınıf öğrencilerinin kitapları için ödeniyor. Özel okullarda müfredat kitapları da öğrencilere parayla verilirken; kitap faturasının yüksekliğinde ağırlıklı etkiyi yabancı dil kitapları yapıyor. Bazı okullar kırtasiye malzemelerinin de okuldan alınmasını istiyor. Örneğin; piyasada 50 kuruş olan bir kalemin, özel okulun kırtasiyesinde 5 katına varan fiyatlarla satıldığı görülüyor. Bazı okullar da öğrencilerden istedikleri kırtasiye ve malzemeleri için 'marka' adı veriyor ve bunlar da genellikle pahalı markalar oluyor. Kitap masraflarının üzerine kırtasiye ve malzeme faturası da eklenince, özel okulda çocuk okutan velinin cebinden bu eğitim-öğretim döneminde bin 500 liraya varan tutarda para çıkıyor.

memur haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.