Okul kıyafetleri ne kadar sağlıklı?

Okul kıyafetleri ne kadar sağlıklı?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, okullar açılmadan önce bazı illerde okul kıyafetleri ve ayakkabılarda yapılan denetimlerde kanserojen riski taşıyan azo boya maddesine rastlanmadığını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Piyasa Gözetim Denetimi alanında yaptıkları çalışmaların sonuçlarını Ankara’da bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Bakanlık, İstanbul, Kayseri, Malatya, Samsun, Bursa, İzmir ve Şanlıurfa’da bazı denetimler yapmıştı. Bu denetimler çerçevesinde 80 farklı marka ve modelden numuneler alındığını ve numunelerin tamamının azo boyar madde testlerinden geçtiğini aktaran Yazıcı, nümunelerin güvenli bulunduğunu belirtti.

Bakan Yazıcı, azo boyar maddesinin kanserojen riski taşımasından dolayı bu sonucun memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Ocak 2013’te yürürlüğe girecek bu tebliğ ile kırtasiye ürünlerinde azo boyar, ve fitalat analizlerinin yanı sıra civa, arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi sekiz ağır metale yönelik tahliller yapacaklarını ifade eden Bakan Yazıcı, ayrıca tekstil ve plastik içerikli malzemelerde yanmazlık testleri yapmayı da planladıklarını dile getirdi.

2 Nisan 2011 yılında yayınlanan tebliğ kapsamında tekstil, hazır giyim, kırtasiye ve çocuk bakım ürünlerinde bulunan azo boyarlar ve fitalatlar gibi tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlamalar getirdiklerini söyleyen Bakan Yazıcı, çocukların sağlığına yönelik risk oluşturan tehlikeli kimyasallara yönelik denetimlere de geçen yıl başladıklarını ifade etti. Bu kapsamda bin 219 firmayı ve 44 bin 423 ürünü denetlediklerini belirten Hayati Yazıcı, bunlardan 12 bin 935’inin tüketime uygun olmadığı için toplamda 554 bin 715 lira idari para cezası uygulandığını aktardı.

Kırtasiye ürünlerinin denetimine ilişkin yaptıkları çalışmalarda okul kıyafetleri, ayakkabılar ve kırtasiye malzemeleri konularında çeşitli illerde denetimlerin yapıldığını belirten Bakan Yazıcı, denetimlerin beş gün boyunca birçok ilde ve özellikle de İstanbul’un İSTOÇ ve Tahtakale gibi bölgelerinden gerçekleştirildiğini ifade etti. Denetimlerde güvensiz olduğundan şüphe duyulan ürünlerden numuneler alınarak analiz ettirdiklerini kaydeden Bakan Yazıcı, 50’ye yakın ithalatçı – satıcı nezdinde 25 binin üzerinde ürün denetlendiğini bildirdi. 46 farklı marka ve model kırtasiye ürününden numuneler alındığını belirten Yazıcı, alınan numunelerden 11’inin, yani yüzde 24’ünün güvensiz bulunduğunu kaydetti.

Denetimler sonucunda güvensiz ürünlere rastlandığını belirten Bakan Yazıcı, geçen yılın aynı dönemde kırtasiye ürünlerine yönelik denetimlerde yüzde 53 oranında aykırılık tespit edilirken, bu yıl bu oranın yüzde 24’e gerilediğini ifade etti. “Ancak bizim için tek bir güvensiz ürünün dahi piyasada bulunması kabul edilemez bir durumdur.” diyen Gümrük ve Ticaret Bakanı, vatandaşların yüzde 100 güvenli ürünler kullanmalarının temel hedefleri olduğunu aktardı. Bakan Yazıcı, bunun için iki yönlü bir çalışma yaptıklarını, bunlardan birincisinin denetimleri sürdürmek ve tedbirleri uygulamak ikincisinin ise sağlıklı ürünlerin piyasaya arzı konusunda sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışarak bir farkındalık oluşturmak olduğunu kaydetti.

Okul kıyafetleri ve ayakkabılar konusunda ise İstanbul, Kayseri, Malatya, Samsun, Bursa, İzmir ve Şanlıurfa’da denetimler gerçekleştirildiğini dile getiren Bakan Yazıcı, 80 farklı marka ve modelden numuneler alındığını ve numunelerin tamamının azo boyar madde testlerinden geçtiğini ve güvenli bulunduğunu aktardı. Bakan Yazıcı, azo boyaların kanserojen riski taşımasından dolayı bu sonucun memnuniyet verici olduğunu belirtti. Nisan 2012’de Türketici Ürünlerinin Güvenlik risklerinin Belirlenmesi adıyla bir tebliğ yayınladıklarını belirten Yazıcı, Ocak 2013’te yürürlüğe girecek bu tebliğ ile kırtasiye ürünlerinde azo boyar, ve fitalat analizlerinin yanı sıra civa, arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi 8 ağır metale yönelik tahliller yapacaklarını ifade etti. Bakan Yazıcı ayrıca tekstil ve plastik içerikli malzemelerde yanmazlık testleri yapmayı da planladıklarını dile getirdi.
Gazetecilerin sorularına rağmen firma ismi vermeyen Yazıcı, ürünlerin büyük çoğunluğunun ithal olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Yazıcı, toplantı kapsamında dağıtılan yazılı açıklamasında ise Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarı Taslağı hazırlandığını belirterek, taslak hakkında bazı bilgiler verdi. Yazıcı, tasarı taslağında bankacılık sözleşmelerinden alınamayacak ücretler başta olmak üzere, tüketici kredileri, konut finansmanı sözleşmeleri ve finansal hizmetlerin mesafeli satışları gibi bankacılıkla ilgili doğrudan hükümlerin de yer aldığını ifade etti. Bakan Yazıcı, taslakta ön plana çıkan bir diğer konunun da “marketten satış” olarak adlandırılan ön ödemeli konut satışlarına ilişkin düzenlemeler olduğunu kaydetti. Yazıcı, bu düzenlemeyle tüketicilerin ödemelerini teminat altına almayı veya konutun tamamlanmasını sağlayacak sigorta sistemini getirmeyi planladıklarını aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.