Okul Müdürlerine Yazılı Sınav Kriteri

Okul Müdürlerine Yazılı Sınav Kriteri

MEB yönetici görevlendirme yönetmeliğinde değişiklik mi olacak? Okul müdürlerine yeni kriter mi geliyor? Müdür yardımcılığı sınavından sonra, okul müdürülüğü sınav kriteri gündemde...

Ancak, okul müdürlerinin yazılı sınavdan muaf tutulmasının ardından yaşanan gelişmeler, okul müdürlerin de yazılı sınav maratonuna dahil edileceğini göstermiştir. Üstelik yılda bir değil, iki sınava tabi olacaklar. Haberimizin ayrıntılarında, müdürlük yazılı sınav konularını ve sınav tarihlerini de açıklıyoruz. İşte ayrıntılar:

14 Mart 2014 tarihinde Dershane Çağı’ nın kapanmasıyla birlikte, öğrenciler için yapılan merkezi sınavlar adeta yeniden keşfedildi. Okul yöneticilerinin literatüründe TEOG, MOS, YGS, LYS daha fazla yer alır oldu. Yalnız okul yöneticilerin mi? Maarif Müfettişlerinin, Eğitim Uzmanlarının, İl ve İlçe Müdürlerinin ve diğer yetkililerin de.

Artık toplantıların tek gündem maddesi bu sınavlar oldu. Varsa TEOG, yoksa TEOG! YGS aşağı, LYS yukarı oldu.

Okul Müdürleri açısından manzarayı biraz detaylandırmak gerekirse, var olmanın yolu, sınavlarda okul sıralamasını yukarılara çekebilmek oldu. Onlar için yaşamın tek kaynağı TEOG, YGS, LYS oldu. 

Unutmadan hakkını da verelim yetkililerin. Müdürleri hırslandırmayı, motive etmeyi ihmal de etmediler, hiçbir zaman. Kolay mıymış müdür olmak!  Hanimiş sınavlardaki başarı? İl, İlçe sıralaması ne durumdaymış? Nasıl netmiş bunlar???  Olmaz öyle! Sabah YGS, akşam LYS… Yatcaz! Kalkcaz! TEOG… Eh! Tabi ki müdür olmak isteyene.

Diğer başarılar kimin umurunda. Öğrenci yeteneklerinin, becerilerinin ne önemi var. Çatıyı onarmışsın, yemekhaneyi düzenlemişsin sıcacık… Spor alanları, kütüphane oluşturmuşsun, sosyal kültürel faaliyetlerde başarı göstermişsin, geç bunları. Nehrin karşısına samanı geçir yeter. Gelsin deneme sınavları, gitsin yetiştirme kursları. Spor müsabakalarında derece yapmışsın, boş işler. TEOG’ dan, YGS’ den ne haber..?

Yaşanan bu durumları daha fazla uzatmadan, asıl konumuza, okul müdürlerine yazılı sınav uygulamasına dönecek olursak, ortaokul müdürlük kadrosu için yapılacak yazılı sınavın, haliyle TEOG sınavı ile paralel olarak, birinci dönem 25-26 Kasım 2015, ikinci dönem ise 27-28 Nisan 2016 tarihlerinde yapılacağını söyleyebiliriz. Ayrıca müdürler için yapılacak bu sınav konularının aşağıdaki belirttiğimiz mevzuat dahilinde olacağını öngörüyoruz;

a) Türkçe: %16,6,
b) Matematik: % 16,6,
c) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: % 16,6,
ç) Fen ve Teknoloji: % 16,6,
d) T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük: 16,6,
e) Yabancı Dil: % 16,6,
 
Ortaöğretim kurumları Müdürlüğü için yapılacak yazılı sınavın ise, yine YGS ve LYS ile paralel olarak 2016 Nisan ve Haziran aylarında lise müfredatı doğrultusunda yapılacağını söyleyebiliriz.

Teşbihte hata olmaz derler. Biz okul müdürlerine yeni sınavlarının hayırlı olmasını ve  bu yolda başarılarının(!) devamını diliyoruz. Sürçi lisan ettikse affola. Ancak, belirtelim ki eğitim ortamındaki kazanımların, ‘nehrin karşısına geçme’ oyununda olduğu gibi (kurdun, kuzunun ve samanın) tümüyle geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Geleceğimizin teminatı olacak çocuklarımızın, yalnız derslerde edindikleri teorik bilgilerle değil, özgüvenleri, sosyal gelişimleri, yetenekleri, kişilikleri ile bir bütün olarak karşıya geçmelerin istiyoruz.

Korkarız öteki türlü atılacak adımlar başarıya değil, geriye olacaktır.

Saygılar.
memursesi.com / Sokak Savcısı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum