Okul müdürü protestoları devam ediyor

Okul müdürü protestoları devam ediyor

Ülke genelinde 7 bin okul müdürünün görevden alınması dört bir yanda protesto edildi.

Valilik ve başsavcılıklar önünde toplanan sendika üyeleri, puanlama sisteminin adil olmadığını, uygulamanın tamamen keyfî ve siyasî sebeplerle yapıldığını öne sürerek hukukî mücadele mesajları verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan, okul müdürlerine yönelik puanlama ve atamalara tepkiler çığ gibi. Sendikalar dün başta Ankara olmak üzere İstanbul, İzmir, Bursa, Manisa ve Zonguldak’ta sistemi protesto etti. Mağdur edildiklerini ve ikinci bir 28 Şubat’ı yaşadıklarını öne süren okul müdürleri, taraflı puanlama yapmakla suçladıkları ilçe milli eğitim ve şube müdürleri hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Fatih’teki İstanbul Valiliği önünde toplanan Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup, ellerinde taşıdıkları ‘İkinci 28 Şubat yaşanıyor’ dövizleri ile puanlama sistemine tepki gösterdi. Bazı göstericiler, takdir belgelerini basın mensuplarına göstererek, ‘Hükümet güdümlü sendika istemiyoruz’ sloganları attı. Grup adına açıklama yapan İstanbul Şube Başkanı Mustafa Kavlu, kriterlere uymayan ve mesleki deneyimi olmayan kişilerin müdürlüklere atandığını öne sürdü. Kavlu, “Danıştay iptal ettiği halde şube müdürleri okul müdürlerine puan vermişlerdir. 20-25 yıllık kariyeri olan okul müdürlerine hayali puan vermişlerdir.” dedi. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı basın açıklamasının ardından grup, hazırladıkları şikâyet dilekçelerini valiliğe sundu.

Ankara’da da yine Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, yargı kararı ile yazılı sınavdaki başarı puanının değerlendirme dışı bırakılarak başarı sıralamasının tek başına sözlü sınav sonuçlarına göre oluşturulmasının hukuka aykırı olduğu belirtildi.

İzmir’de de benzer bir eylem vardı. Şehirde okul müdürleri değerlendirme anketleri sonucu 750 kişiden, 75 ve üstü puan alamayan 480’i görevden alındı. Eğitimciler, hükümete yakın olan Eğitim-Bir-Sen üyelerinin kayırılıp diğer müdürlere kıyım yapıldığını öne sürerek puanlamaları yapan ilçe ve şube müdürleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen, Aktif Eğitim-Sen ve Eğitim-İş yöneticilerinin organize ettiği eylemde konuşan Şube Başkanı Adnan Sarısayın, Milli Eğitim’de tam bir kadrolaşma operasyonu yapıldığını, iktidarın, eğitimin her biriminde kendilerine koşulsuz biat edenleri görmek istediğini öne sürdü.

‘Eğitimciler kıyıma uğradı’

Görevden almalarla ilgili sert eleştirilerde bulunan Tuzla Mehmet Tekinalp Anadolu Lisesi Müdürü İshak Dağcı, 2 aylığına göreve gelmiş, okulun yolunu dahi bilmeyen şube müdürlerinin puanlama yaptığını ifade etti. ‘Paralel’ iddialarını hatırlatarak yapılanın ‘kıyım’ olduğunu söyledi: “Her ne hikmetse birilerinin paralel olduğunu iddia edenler, asıl paralelleri devlete adım adım yaklaştırmıştır. Bu kişilerin organize olmasıyla vatansever, milliyetçi ve 20-30 yıl bu ülkeye hizmet etmiş kişiler kıyıma uğramıştır.” Esenler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Yıldız ise yaşananları, parti devletine kayışın en büyük delillerinden biri olarak gösterdi. Yıldız, “Yandaş sendika başkanlarının, ne olduğu belirsiz bir puanlama ile müdürleri bertaraf etmesi insanın kanına dokunuyor.” dedi.

Veliler, müdürlere sahip çıktı

Müdür atamalarına yönelik puanlama sistemine veliler de tepki gösterdi. Antalya’da ilçe ve şube müdürlerinden 60 puan üzerinden ‘0’ alan başarılı müdürlere veliler sahip çıktı. Müdürlerini kaybeden okul-aile birliği başkanları ve yöneticileri, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Şehrin en kaliteli okulu seçilen Dr. İlhami Tankut Anadolu Lisesi’nin Okul Aile Birliği Başkanı Zeliha Çam, sistemin adil olmadığını ve siyasete alet edildiğini söyledi. Çam, veli, öğretmen ve öğrenciye 40 puan hakkı tanınırken belki hayatında hiç görmediği ilçe ve şube müdürlerine 60 puan hakkı tanındığını ve bundan doğru sonuç beklenemeyeceğini kaydetti. Başarılarını kanıtlamış müdürlerin, masa başında verilmeyen puanlarla görevinden edildiğini ileri sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum