Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir

Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir

Okul öncesi öğretmenlerine nöbet ücreti ödenmelidir. Eğer bunu yapamayacaksanız kapıya kilidi vurun, gidin emekli kuyruğuna girin!

Yavaş gel Yücel Önder, diyebilirsiniz ancak tekrar söylüyorum: Okul öncesi öğretmenlerine nöbet ücreti ödenmelidir. Eğer bunu yapamayacaksanız kapıya kilidi vurun, gidin emekli kuyruğuna girin!

 

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ nin 6/a maddesine göre ‘‘Okul öncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikalık aralıksız altı etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılır.’’ ve 44/2 maddesine göre ‘‘Ana sınıfı öğretmenlerine boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.’’ diyeceksiniz güya nöbetten muaf tutup teneffüssüz çalıştıracaksınız. Oldu biz de yedik! Bir akıllı siz mi varsınız? Okul öncesi öğretmenlerine derhal nöbet ücreti ödeyin.

 

Toplu sözleşme gereği ocak ayı itibarıyla nöbet tutan tüm öğretmenler iki saat nöbet ücreti alacaklar. Ancak okul öncesi öğretmenleri hariç! Nerde sizin eşitliğiniz?Okul öncesi öğretmenleri üvey evlat mı? Nöbetten muafsınız, diyeceksiniz ama aralıksız çalıştıracaksınız. Aynı işi yapan öğretmene haftada 2 ek-ders ödeyeceksiniz, okul öncesi öğretmenlerine sırf ‘‘Yönetmelikte tanımlı bir nöbet görevi yok!’’ diye ödeme yapmayacaksınız.Bu hangi akılla açıklanabilir?

 

Hâlbuki Türk Ceza Kanunu’ nun 3. maddesi ‘‘Adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi’’ , 1982 Anayasası’ nın 10. maddesi ‘‘Kanun önünde eşitlik’’ başlığını taşıyor. Eğer kanun önünde eşitlik önem arz eden konular olmasaydı metnin hemen başında yer almazdı. Anayasanın neresinde geçerse geçsin eşitlik hükmü varsa ‘‘Birine ek-ders veriyorum, diğerine vermiyorum.’’ diyemezsiniz, kanunun emrettiğini uygulayacaksınız. Okul öncesi öğretmenlerine nöbet ücreti ödeyin.

 

Yine 1982 Anayasası’ nda ‘‘Zorla çalıştırma yasağı’’ başlıklı 18. maddede ‘‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.’’ deniliyor. Okul öncesi öğretmenlerinin durumunu bire bir karşılıyor.

 

Ülkemizin de imza attığı ILO’ nun 29 Nolu Zorla Çalıştırma Sözleşmesi’ nin 1. maddesinde ‘‘Uluslararası Çalışma Örgütü’ nün bu sözleşmeyi onaylayan her üyesi mümkün olduğu kadar kısa bir sürede her ne şekil altında olursa olsun cebrîveya mecburîçalıştırmanın kaldırılmasını taahhüt eder.’’ deniliyor. Sözleşmenin tamamında aynı hüküm farklı şekillerde dile getirilmiştir. Bu sözleşmede okul öncesi öğretmenlerinin durumunu bire bir tanımlayan başka hükümler de bulunuyor. İşte 11. madde: ‘‘Cebrî ve mecburî çalıştırmadan öğretmenler, öğrenciler ve genel olarak idarî personelin muaf tutulmalıdır.’’ 14. maddede ise ödemeye dair bir hüküm bulunuyor: ‘‘Ne şekilde olursa olsun cebrî veya mecburî çalıştırmanın ücreti nakit olarak ödenmelidir.’’

 

Ücret ödemesiyle ilgili olarak ILO’ nun 100 Nolu Eşit Ücret Sözleşmesi’ nin 2. maddesinde ‘‘Her üye, ücret hadlerinin tespitiyle ilgili olarak yürürlükte bulunan usullere uygun yollardan, eşit değerde iş için erkek ve kadın işçiler arasında ücret eşitliği prensibini teşvik ve bu prensibin bütün işçilere uygulanmasını, sözü edilen usullerle telifi kabil olduğu nispette temin edecektir.’’ deniliyor.

 

ILO’ nun 105 Nolu Zorla Çalıştırmanın Kaldırılması Sözleşmesi’ nin ilk maddesinde ‘‘Milletlerarası Çalışma Teşkilatının bu sözleşmeyi onayan her üyesi cebrîveya mecburîçalıştırmayı menetmeyi ve eğitim tedbiri olarak çalışma disiplini olarak hiçbir şekilde cebrî veya mecburîçalıştırmaya başvurmamayı taahhüt eder.’’ deniliyor. Metnin devamında yine aynı hükümler bulunmaktadır.

 

Ülkemizin imza attığı ILO’ nun 111 Nolu Ayrımcılık Sözleşmesi’ nin 2. maddesinde ‘‘Bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu üye memleketler, her türlü ayırımı ortadan kaldırmak maksadıyla iş/meslek edinmede ve edinilen iş/meslekte tabi olunacak muamelede eşitliği geliştirmeyi hedef tutan millîbir politika tespit ve takip etmeyi taahhüt eder.’’ deniliyor. Aynı sözleşmenin 3. maddesinde ise ‘‘Bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu üye memleketler, bu politika ile bağdaşmayan her türlü kanunîhükümleri kaldırmayı ve idarî talimat/ tatbikatı değiştirmeyi taahhüt eder.’’ denilmektedir.

 

Sonuç ve Değerlendirme

 

Görüldüğü üzere iç ve dış hukukumuzda yer alan tüm maddeler eşitliği ve çalışmadaki ücretin adaletini öngörmektedir. Dolayısıyla bir öğretmene nöbet tuttuğu için ek-ders ücreti ödeniyorsa;

 

a-) iş kolumuza ait yönetmelikler,

b-) kanunlarımız,

c-) ve imza attığımız uluslararası metinlere göre okul öncesi öğretmenlerine de aralıksız çalışmaları sebebiyle nöbetten 2016 yılı için her gün 2 ek-ders, 2017 yılı için her gün 3 ek-ders ücreti ödenmelidir.

 

 

Yücel ÖNDER

Türk Eğitim-Sen

Esenler İlçe Başkanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum