Okul yolunda sırt çantası sorunu

Okul yolunda sırt çantası sorunu

Yeni eğitim dönemine kısa bir zaman kala, çocukların en büyük sıkıntılarından biri olan ağır sırt çantaları da gündeme geliyor.

Uzmanlar, çocuklarda okul çantasının ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 10 ile 15'ini geçmemesi gerektiğini söylüyor.

Samsun Romatem Hastanesi Başhekim Uz. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, okula başlayacak öğrencilerin kemik gelişimleri hakkında bilgi verdi. Ağır sırt çantalarının çocukların bel ve sırt omurlarına aşırı yük yükleyerek şekil bozukluğu meydana getirdiğini, bunun ileride çocuklarda çeşitli ağrıların ortaya çıkmasına neden olduğunu belirterek, "Yapılan araştırmalar okul çantası kullanan çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığı yüzde 70 dir. Bu nedenle sırt çantalarının kullanımında ailelere ve öğretmenlere ciddi sorumluluklar düşmektedir. Çantalar ağırlıklarına bağlı olarak omurgaya yük yüklemekte, çantaların uygun olmayan pozisyonda taşınması okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanma, bozuk yürüyüş, bozuk postüre neden olmakta, ileriki yıllarda belde kas gerginliği mekanizmasını başlatabilmekte hatta ciddi kronik bel ağrısına sebep olabilmektedir." diye konuştu.

Çantaları kullanırken bazı sağlık kurallarının önemine dikkat çeken Karanfil, çocukların çantayı tek omuzda taşımasın omurga eğriliklerine neden olduğunu, normalden fazla ağır çantaların kullanılması durumunda ise çocukların öne doğru eğilmesinin önünü açtığını belirterek, "Bu nedenler ileriki yıllarda duruş bozukluğu oluşturmaktadır. Çocukların dengelerini bozup düşmelerine sebep olmakta, sırt ve bel ağrısı bacak kaslarında gerginliği artırarak ağrı oluşmasına sebep olmaktadır. Postüral bozukluk solunumu da etkilediğinden daha da önem arz etmektedir. Çocukların omuz askısının normalden daha fazla omuz bölgesine baskı yapması dolaşım bozukluğuna sebep olmakta ağrı oluşturmaktadır." dedi.

KULLANILMAYAN KİTAPLAR OKULDA BIRAKILMALI

Çocuklarda okul çantasının ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 10 ile yüzde15'ini geçmemesi gerektiğini, çocukların okulda bulunan dolaplarda, kullanılmayan kitapları bırakılmalarını, sadece gerekli defter ve kitapların taşımalarını, ağır olan malzemeleri ise sırtın en arkasında taşınması gerektiğini vurgulayan Karanfil, "Yük sırta eşit dağıtılmalı, her iki omuz askısı da takılmalı, omuz askısı geniş çantalar tercih edilmeli, dar askı, omuza baskı yaptığı için tercih edilmemeli. Çantalarda bel kemeri kullanılmalı, kenar göğüs askıları kullanılmalı, yük vücuda yakın olmalıdır. Çantaların sırt desteği olmalı, çok sert malzemeden olmamalı, ortopedik sırt desteğine sahip çantalar tercih edilmeli." diye konuştu.

Karanfil sırt çantasının uzun süre kullanılmaması gerektiğini. Uzun süreli kullanım gerekiyorsa tekerlekli olanı çantaların tercih edilmesinin sağlık açısından daha iyi olduğunu belirtti. Çocukların zamanın büyük bir kısmını okulda geçirdiğini bu nedenle çocuklarda önemli ayak problemlerinin oluşabileceğini, ayakların vücudun ağırlığını taşımakta olduğunu, uygunsuz kullanılan ayakkabıların ayak sağlığını bozarak diz, kol hatta bel problemlerini tetiklediğini söyleyen Karanfil, şöyle devam etti: "Çocukların ayakları bütün gün ayakkabı içinde olacağından ayakkabının ergonomik olması, ayak yükünü azaltması gerekmektedir. Ayakkabı esnek yumuşak olmalı ayak hareketini kısıtlayan malzemeden olmamalı. Ayakkabı çocuğun ayağına uygun olmalı tam korumalıdır. Ayakkabının ön kısmı geniş, yuvarlak olmalı, topuk kısmı ayak başparmağında bir parmak kadar boşluk olmalıdır. Ayakkabı arkası güçlü nispeten hareketsiz olmalı, bağ ve yapışkanlı kısımlar topuğu ayakkabının arka kısmına sağlam şekilde yerleştirilmeli."

Ayakkabıların yapıldığı maddeye dikkat çeken, Karanfil,"Plastik sentetik malzemeler yerine deri ve kanvaz malzemeler tercih edilmelidir. Sıcak ve terlemeye karşı ayakkabının iç yüzeyi emici malzemeden yapılmalıdır. Taban iç kısımda ayakkabının destekleyici hafif bir yükseltisi olmalıdır." dedi.

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.