Okul Yöneticiliği Görevlendirme, “Doğan Görünümlü Şahin”

                Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumu müdürlerinin bir kısmının görevini uzattı, bir kısmını görevden aldı.  Daha sonraki bir işlemiyle de mülakat ile yeniden ve ilk defa okul ve kurum müdürü ataması yaptı. Dilimizde bir alışkanlık gereği atama ifadesi kullandım. Geri dönüp silmek de istemedim. Esasen yapılan işlem atama değil görevlendirme işlemi olsa da, her yönüyle aslında bir atama işlemini anımsatmaktadır.  

                Yapılan görevlendirmenin işlem basamaklarını şöyle bir hatırlayalım. Valilik onaylı toplu okul müdürü listesi okullara gönderildi ve görevlendirilmesi yapılan okul müdürünün ya da müdür yardımcısının bulunduğu kurumdaki görevinden ayrılarak görevlendirildiği okulda göreve başlaması istendi. İlgili yöneticiler görevlerinden ayrılarak Mal Müdürlüklerinden “personel nakil” işlemlerini de gerçekleştirmek suretiyle yeni görevlendirildikleri okullarda göreve başladılar. Görevden ayrılma başlama yazıları da bu esnada yazılmış oldu. Bir süre sonra görevlendirildiği okulun kayıtlarında isminin yanında “görevlendirme” ibaresi yerleştirildi. Olması beklenen de buydu. Çünkü ilgili Yönetmeliğe göre okul yöneticisi atanmayacak, görevlendirilecek, her ne kadar bu açıkça ifade edilmese de, eski görev yeri asıl kadrosunun bulunduğu kurum olacaktı.

                Ancak, Akıllara şu sorular takılmaktadır. Yapılan bu görevlendirmelerin, uygulanan diğer görevlendirmelerden farkı nedir? İlgili Yönetmelikte “görevlendirmenin” tanımı; “Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlerini yürütmek üzere, 657 sayılı Kanunun 88 inci ve 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddelerine göre verilen ikinci görevi” ifade ettiği şeklindedir. Bu tanıma göre kişinin görevlendirmesi bir başka kuruma okul yöneticisi olarak yapılmış ise, asıl kadrosunun bulunduğu kurum neresidir? Asıl kadrosunun bulunduğu bir başka kurum var ise, özlük iş ve işlemleri, maaş, ek ders ve diğer işlemler; asıl kadrosunun bulunduğu okulda yapılmaz mı? Bunun yanında İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Mal Müdürlükleri, görevlendirme işlemine istinaden “personel nâkil belgesini” nasıl düzenleyebildiler? Görevlendirmelerde personel nakil işlemi yapılır mı? Yok, bu öyle bir görevlendirme değil, yani öğretmen görevlendirmesi gibi algılanmamalı ise o halde neden yapılan işlemin adı “atama” işlemi değildir? Bunun yanında, görevinden kendi isteğiyle ayrılan yöneticinin eğer kadrolu değil de görevlendirme ise, asıl kadrosunun bulunduğu okuluna yani önceki okuluna geri dönmesi gerekmez mi?  Mezkûr Yönetmeliğin 28. Maddesinde yer alan; “Yöneticilik görevlerinden istekleri üzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri hâlinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise kadrolarının bulunduğu ilçe ve/veya il sınırları içinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna öğretmen olarak atanır.”  İfadesi ile “görevlendirme” kavramı çelişmez mi?

                Bu karmaşada aslında anlayacağımız şudur; esas itibarıyla “atama” yapılmış, ancak “görevlendirme” süsü verilmiştir. Ya da başka bir deyişle bu işlem; modifiye edilmiş, ”doğan görünümlü şahini” anımsatmaktadır.

Hüseyin Kemal

www.turkiyeegitim.com 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.