Okullar ödenek bekliyor

Okullar ödenek bekliyor

Okul müdürleri dertli mi dertli. Çünkü henüz bekledikleri ödenek gelmemiş. Başınızın çaresine bakın deniliyor...

Okullar ödenek bekliyor
Okul müdürleri dertli mi dertli. Çünkü henüz Ankara’dan bekledikleri ödenek gelmemiş. Başınızın çaresine bakın deniliyormuş. Ama velilerden bağış istememek koşuluyla. Peki nereden bulacağız, hiç olmazsa onu söylesinler diye yakınıyorlar.
Haksızlar mı?
Kesinlikle haklılar.
Onlarca sorunları var. Örneğin temizlik, örneğin güvenlik, örneğin fakir fukara öğrencilere her türlü destek. Peki bunu nasıl gerçekleştirecekler?
İşte bu konuda bir dokunun, bin ah işitin.
Yakında havalar da soğur, yakacak derdi başlar, asıl o zaman, eğitimi etkiler noktasına gelir diyorlar.
Bizden hatırlatması!..

Boş kontenjanlar!
Fen ve anadolu liselerinde binlerce kontenjan boş. Kimin yüzünden? Kesinlikle ve kesinlikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzünden. Onların basiretsizliği nedeniyle, bu yıl da, en az 7, 8 bin kontenjan boş kalacak.
Oysa daha zaman var. Üçüncü bir kayıt dönemi açılıp, çifte kayıt yaptıranlar ayıklanırsa, çok sayıda hayır duası alırlar. Yok eğer, önceki yıllarda olduğu gibi olup bitene seyirci kalırlarsa, inanırlıklarını hepten kaybederler.
Sorunun çözümü için üç tane okul müdürü ve üç tane veliyle görüşmeleri yeter de artar.
Yoksa, böylesi basit bir sorunu çözemeyen MEB, 4+4+4 gibi çok daha karmaşık bir sistemin altından nasıl kalkacak iddiasında bulunanları haklı çıkartır ki, bu da onlara hiçbir şey kazandırmaz!..

Dershaneler nasıl kalkar?
Bu konuda daha önce olduğu gibi yine hodri meydan diyoruz. Sınavları ve onun bir gereği olan dershaneleri kaldırana oyumuz helal olsun. Elini öpmeye de hazırız. Böylesi bir reform, diğerlerine benzemez, gerçek anlamda bir devrim olur.
Bir yıl içinde kalkmaz diyenlerden biri de benim. Ama bu hiç kalkmaz anlamına da gelmemeli. Yeter ki iyi niyet ve kararlılık olsun.
Ayrıca dayatmayla da olmaz, ciddi bir ön hazırlık, ciddi bir altyapı ve ciddi bir öngörü ile 5 yıl sonra asgari düzeye iner, 10 yıl içerisinde de yok olma noktasına gelir.
Belki bu süre biraz daha kısaltılır ama 5 yılın altına kesin inmez. Yoksa şovun ötesine geçmez.
Eğer ille de gelecek yıl kalkacaksa, gelecek yıldan itibaren tüm öğretim kurumları, memurluk ve sınav gerektiren diğer tüm alımlar, kurayla gerçekleştirilsin. İşte o zaman, sınava da, dershaneye de gerçekten hiç gerek kalmaz!
Ve emin olun değişen fazla bir şey de olmaz.
Örneğin Galatasaray İlköğretim Okulu ve daha pek çok okula kurayla öğrenci alınıyor, hiçbir şey de olmuyor.
Eğer ilgilenen çıkarsa daha fazla detay veririz ama o zaman da oyumuzu vermeyiz!..
Özetin özeti: Demokrasilerde çareler tükenmez ama önce aramak gerekir!..

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.