Okullara Yazılım Dersi

Günümüzde yazılım teknolojilerine verilen önem hızla artmaktadır. Bununla beraber yetişmiş yazılım uzmanı yada yazılım operatörü yeteri kadar bulunmamaktadır. Ülkemizde yakın zamana kadar verilen bilgisayar derslerinin yerini “Yazılım dersi” almıştır. Artık Word-Excel-Windows Kullanımı gibi konular mevcut öğrenci potansiyelimize çekici gelmediği gibi, yardımcı da olmamaktadır.

 

Öğretimde yazılım dersi kişinin düşünce becerilerine olağanüstü katkıda bulunacağı gibi düşük iş kurulum maliyetleriyle yüksek getiri imkânı sunmakta, çalışanlarına refah, ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Nitekim Hindistan yakın zaman için en iyi örnektir. Hindistan 2008 de sadece yazılım ihracatından 47 Milyar dolar gelir elde etmiştir.

 

MEB sisteminde uygulanan “Yapılandırmacı eğitimin” en önemli ilkelerinden biri öğrenenin ilgilerinden, yaşantılarından, öğrenme birikiminden yola çıkarak öğrenme malzemelerini düzenlemektir. Bu aşamada bir analiz yapıldığında öğrencilerin bir çoğunun Bilgisayar Yazılım Ürünlerinden (Bilgisayar Oyunları, Facebook, Twitter) bahsedeceği görülmektedir. Yani bilgisayar teknolojisine bu kadar ilgili bir nesli “Yazılım Dersi” ile daha ileriye götürmek olumlu bir hedef olmasının yanında, ülke ekonomisi açısından yüksek fayda imkanlarının yakalanması anlamına da gelecektir.

 

Yazılım Dersinin Avrupa Ülkeleri Açısından Önemi için Bazı Örnekler

 

İlk örnek İngiltere’den. İngiltere Eğitim Bakanlığı, yazılım geliştirme dersini ilkokul müfredatına alıyor.

2014 yılından itibaren uygulamaya girmesi beklenen yeni plana göre, bilgisayar teknolojisi aşama aşama öğretilecek. Uygulama, yedi yaşından itibaren basit program yazılımları dersiyle başlayacak. 11 yaşına gelen bir öğrenci, tek başına telefon uygulaması tasarlayıp geliştirebiliyor olacak. Ortaöğrenim öğrencilerinin üniversiteye geçiş sınavı olarak bilinen “GCSE” seviyesine gelen öğrencilerden ise, su doku gibi karmaşık bir bulmacayı çözebilecek donanımda bir program üretebilmeleri beklenecek. Plan, Eğitim Bakanı Michael Gove’un bilişim uzmanlarından tavsiyelerde bulunmalarını istemesinin ardından gündeme geldi.

 

2.örnek, Estonya. Teknolojiye giderek daha fazla yatırım yapan Estonya’da hükümet, ilkokullara birinci sınıftan itibaren bilgisayar kodu yazma dersleri koydu.

AB’ye 2004’te katılan 1.3 milyon nüfuslu ülkede birinci sınıftan itibaren program yazmayı sağlayan bilgisayar kodlama dersleri de verilecek.

 

Yazılım konusundan en önemli kurumlardan biri olan GOOGLE'un başkan yardımcısı CERF yakın zamanda ülkemizi ziyaret etti. Google Başkan Yardımcısı Cerf ortaokul öğrencilerinden başlayarak yazılım ve kod geliştirme konusunda müfredata ders konulmasının faydalı olacağını dile getirdi.

 

Yine yakın zamanda Finlandiya’yı ziyaret eden Başbakan R.Tayyip Erdoğan, yazılımın ülkemiz açısından önemi ve hedeflerimizi bir kez daha dile getirdi. Rovio tarafından geliştirilen, eğlenerek öğrenme modeline işaret eden Erdoğan, "Arkadaşlarımız da çalışmayı yapıp, burası ile irtibat haline geçmeyi arzu ediyorlar. Türkiye'de kendimize bir partner bulursak, Türkiye'de bu çalışmayı yaparız ve sizlere bu hizmeti veririz diyorlar" şeklinde konuştu. Rovio'yu ziyaretinin, Türkiye için faydalı olduğuna inandığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Müşterek bazı çalışmaların içerisine girebiliriz. Onun için başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere, YÖK gibi kurumlarımızla da dönünce bir görüşme yapıp, burası ile irtibat kurmalarını isteyeceğiz. Bu konuyla ilgili olarak biliyorsunuz, bizim FATİH projesi çalışmamız var. Bu FATİH projesi ile burada bir bilgilendirme mümkün. Çünkü burada da gerek cep telefonu, gerekse iPad'ler, gerekse bilgisayarlar olsun, akıllı tahtalar olsun, burada da bu tür çalışmalar söz konusu" dedi.

 

Fatih Projesi ve Yazılım Dersi

Fatih Projesi kapsamında Türkiye tarihinin en büyük yatırımlarından birini yapan ülkemiz bu çerçeveye yazılım dersinin etkinliğini de katmalıdır. Yazılım dersi ulusal hedeflerimiz arasında yer alırken, okullarda ders kitapları ve ilgili MEB dökümanları oluşturulmalı. Son olarak da, bu tabloda eksik olan ve bu verimi-etkinliği sağlamak için dersi başarılı bir şekilde sunacak öğretmenlerin yani “Bilişim Öğretmenleri”nin de, diğer branşlarda olduğu gibi, atanmaları sağlanmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar