Onlar Ankara'nın en zeki çocukları

Onlar Ankara'nın en zeki çocukları

Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi, Başkent'teki üstün zekalı öğrencilere ev sahipliği yapıyor. Öğrenciler, yeteneklerini keşfediyor

Onlar, Ankara'daki 'en özel' öğrenciler… Normal eğitimlerini sürdürdükleri okullarının yanı sıra Ümitköy'deki Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi'ne devam eden 695 öğrenci 'zeka'ları, 'yetenek'leri ile dikkat çekiyor. IQ'su normalin üzerinde olduğu düşünülen çocukların çeşitli değerlendirmelerin ardından kabul edildiği merkez, öğrencilere kendilerini fark ettirmeye çalışıyor. 

1994 YILINDA AÇILDI 
Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi, 1994-1995 eğitimöğretim yılında açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir özel eğitim kurumu olan merkezden öğrenciler örgün eğitimleri dışında kalan zamanlarda faydalanıyor. Daha önce Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki binada öğrencileri kabul eden okul, 2008-2009 eğitim- öğretim yılından bu yana Ümitköy'de kendi müstakil binasında başarılı işlere imza atıyor. 

TESTE TABİ TUTULUYORLAR
Öğrencilerin 
örgün eğitimlerinden mahrum kalmamaları için merkezde 3 ayrı grup oluşturuldu. Çocuklar kendi okullarındaki eğitimlerine göre merkeze sabah, öğlen ve akşam gruplarından birinde pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe geliyor. Çocuklar haftada 2 gün toplam 6 saat merkezdeki programlara devam ediyor. 

ÖZEL SEÇİLİ YORLAR 
Ankara'daki okullarda eğitim gören üstün yetenekli çocuklar özel olarak seçiliyor. İlk aşamada okullara form gönderiliyor. 53 maddeden oluşan formdaki testler aday gösterilen öğrenciler tarafından dolduruluyor. Başarılı olan çocuklardan yaklaşık 90'ı daha sonra Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) tarafından bireysel zeka testine tabi tutuluyor. Başarılı olanlar bilim sanat merkezine kabul ediliyor. Öğrenciler okulda birçok programa katılıyor. Bitirdikleri her program için sertifika sahibi oluyorlar. 

DOLU DOLU PROGRAMLAR
Merkeze kabul edilen çocuklar ilk aşamada "Uyum Programı"na alınıyor. Daha sonra "Destek Eğitimi"ne geçiliyor. Bu programda iletişim becerileri, bilimsel çalışma yöntemleri, bilgisayar, yabancı dil, problem çözme teknikleri, grupla çalışma teknikleri, araştırma teknikleriyer alıyor. 

YÖNLENDİRİLİ YORLAR 
"Destek Eğitimi"ne başlayan öğrenciler, rehber öğretmenleri tarafından takip ediliyor. Süreci başarıyla tamamlayan çocuklar daha sonra "Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme" programına alınıyor. Öğrenciler yeteneklerine göre havacılık, arkeoloji, astronomi, uzay gibi temaların bulunduğu atölyelere yönlendiriliyor. Merak ettikleri konularla ilgilenen çocuklar, yeteneklerini geliştiriyor. Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme programında başarılı olan öğrenciler Özel Yetenekleri Geliştirme programına geçiş yapıyor. Programları tamamlayan çocuklar daha sonra proje üretimi aşamasına geçiyor. 

Sabah Ankara

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.