ORTAÖĞRETİM ÇALIŞTAYI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

ORTAÖĞRETİM ÇALIŞTAYI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

ORTAÖĞRETİM ÇALIŞTAYI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

 

EYUDER ve  Gazi Üniversitesi işbirliği ile Gazi Üniversitesi’nde yapılması planlanan“Ortaöğretimde Yapısal Çözüm Arayışları” Çalıştayı 12 Mart 2013 tarihinde 20’şer üyeli 6 alt çalıştay grubu ile demokratik, katkılı, bakanlığa destek, ülkemize hizmet anlayışıyla gerçekleşti.

Sistem bütünlüğü anlayışı, Sistemin ve MEB’in bugüne kadar olan kazanımlarının ve başarılarının korunması bilinci, Türkiye’nin ihtiyaçlarına gerçekçi cevapların ve seçeneklerin sistemin içinde emek verenlerin görüşleriyle oluşmasının doğruların bulunmasına ne büyük katkı yaptığı herkesçe memnuniyetle gözlemlendiği çalıştaya katkı ve katılımları olan tüm eğitimcilerimize teşekkür ediyoruz.

Çalıştaya MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan TÜRK başta olmak üzere bakanlık yetkilileri, Çeşitli Üniversitelerden Akademik Personel, Lisanüstü Eğitim Öğrencileri, Eğitim Yöneticileri ve Eğitimciler katıldı.

Çalıştay programı, EYUDER Başkanı Adem ÇİLEK’in konuşması ile başladı. ÇİLEK konuşmasında; eğitim sisteminden eğitim yöneticilerine, yönetici atama yönetmeliğinden TV dizilerine kadar pek konuya değindi.

Sarı Saçlı Mavi Gözlü Kurtarıcılar Bekleyemeyiz!

ÇİLEK yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi; “Eğitimde bir sistemimiz yok. İrade ve zeka sahibi yöneticilere ihtiyacımız vardır. Dünya sürekli değişim içerisindedir. Ancak eğitim kurumlarımız değişimde başarılı olamamıştır. Eğitimciler artık kendi sorunlarını, kendileri çözümlemelidir. “Sarı Saçlı Mavi Gözlü Kurtarıcılar” bekleyemeyiz. Sorunlarımızı eğitimciler olarak kendimiz çözümlemeliyiz. Bu sorunları araştırmak ve çözüm yolları bulmak için, eğitimcilerimizi tek çatı altında toplayacak bir organizasyona ihtiyaç vardır. Bunun adı eğitimciler meslek odası, eğitimciler birliği olabilir. Söylenen değil, söyleyen bir toplum olmalıyız. Artık birilerinin “Kral Çıplak” deme zamanı gelmiştir”

ÇİLEK konuşmasında, okul devamsızlıkları konusuna da değindi. Bu konuda Ankara’da yapılan bir araştırma sonucu hakkında bilgi verirken: “Ankara’da meslek liseleri arasında yapılan bir araştırmada, öğrencileri % 25 devamsızlık yaptıkları ortaya çıkmıştır. Bu durum 4 yıllık bir lise eğitiminde 1 yılın boşa gittiği anlamına gelmektedir” dedi.

MEB Yönetici Atama Yönetmeliği Akıllara Zarar Bir Yönetmeliktir

ÇİLEK, geçtiğimiz günlerde yayınlanan MEB yönetici atama yönetmeliğine eleştiriler getirerek; “MEB Yönetici Atama Yönetmeliği Akıllara Zarar bir yönetmeliktir. Ele alınacak bir tarafı yoktur. Örneğin bir kurucu müdür için verilen bir puana ulaşmak için, 8-10 doktora yapmalı veya 105 yıl yöneticilik yapmalıdır. Bu kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. MEB hiç bir zaman yönetici atamada bu kadar saygınlığını yitirmemiştir. Buradan MEB’e sesleniyorum, yönetici atama yönetmeliğini geri çekiniz. Basın önünde tartışma yapılmadan, ilgili tüm tarafların katılımıyla yeni bir yönetmelik oluşturalım. Biz EYUDER olarak diğer paydaşlarla birlikte her türlü katkıyı vermeye hazırız” dedi.

TV’lerdeki Okul Dizileri “Ucube”

ÇİLEK, son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan okul dizilerine de tepki gösterdi. Konuşmasında; “Buradan önemli bir konuya daha dikkat  çekmek istiyorum. O da TV dizileri ve haberleridir. Şu anda neredyse her TV kanalında bir okul dizisi yayınlanmaktadır. Bu diziler tam bir “ucube” dizilerdir. Öğrenciler için kötü rol model oluşturmaktadır. RTÜK’ün tarihi dizilere gösterdiği dikkati bu dizilere de göstermesini talep ediyoruz” dedi.

Panelde ikinci konuşmacı olarak MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan TÜRK bir konuşma yaptı. Milli Eğitim Bakanı adına çalıştaya katıldığını ifade eden TÜRK; eğitim sistemi, liselerdeki tür ve program çeşitliği, sınavlı-sınavsız geçiş sistemi ve yönetici atama konularına değindi.

Geçmişten Beri Eğitim Sistemimiz Var, Uygulanamıyor!

Eğitim sisteminin olmadığı eleştirilerine; “Değişim gerçekten çok hızlı olmaktadır. Dün ortaya koyulan çözüm önerileri, artık bugün ki sorunlara çözüm olamayabiliyor. Bir eğitim sistemimizin olmadığını söylemek haksızlık olur. Bir eğitim sistemimiz mevcut. 15-20 yıl eğitim politikaları üzerine çalışmış birisi olarak konuşuyorum bunları” sözleriyle cevap verdi.

Eğitim politikalarının neden tam olarak gerçekleşmediği eleştirilerine ise; “Son 50-60 yıldır üretilen eğitim politikalarında 2 sorun görüyorum. Birincisi; hükümetlerin ömrünün kısa olması, ikinci sorun; bütçe gereklerinin yeterli olmamasıdır” dedi.

Liselere Sınavsız Geçiş Diye Bir Şey Yok

Liselerdeki program ve tür çeşitliliği konusunda ise; “Okul türlerini 79′dan 18′e düşürdük. Bu rakam da oldukça fazla. Çoğu gelişmiş ülkede okul türü 3-4 ile sınırlıdır. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca ortaöğretimde 11 yönetmelik 4 yönerge mevcut. Biz bu 800 maddelik hükümleri tek bir yönetmelik altında toplamak istiyoruz” dedi.

Önemli bir gündem maddesi olan “liselere sınavsız geçiş” konusuna açıklık getiren TÜRK; “Ortaöğretime sınavsız geçiş söz konusu değildir. Basına yansıyan konular henüz işlenmemiş, karar verilmemiş konulardır. Sınavlı-Sınavsız geçiş konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Henüz net bir karar verilmiş değildir. Karar verildiğinde gerekli açıklamalar yapılacaktır. Özellikle eğitim-öğretimin devam ettiği bu günlerde bu tür konuları tartışmak öğrenci ve velileri olumsuz etkilemektedir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından çalıştay programı,  21. Yüzyılda Eğitim Anlayışı” başlıklı panel ile devam etti.  Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Hayati AKYOL başkanlığında yapılan panelde,  “Prof. Dr. Servet ÖZDEMİR,  Prof. Dr. İnayet AYDIN ve Doç. Dr. Mustafa YAVUZ” birer sunum yaptılar.

Çalıştayın öğleden sonraki bölümü, önceden planlanan 6 konuda yapılan 6 oturumla devam etti.

Çalıştay sonuç raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.