Örtülü ödenekteki artışın sebebi nedir?

Örtülü ödenekteki artışın sebebi nedir?

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun örtülü ödenek harcamalarını TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde; son 5 yılın örtülü ödenek harcamalarını belirten Türkkan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi devraldığı Eylül ayından itibaren yalnız 4 aylık dönemde Örtülü Ödenek’ten 337 milyon 828 bin TL harcadığını belirtti. MHP’li vekil, Davutoğlu’nun Kasım ayında yaptığı 119 milyon TL’lik örtülü ödenek harcamasının en yüksek harcama olarak dikkat çektiğine vurgu yaptı.

“Örtülü Ödenek, neredeyse kullananın geçim kapısı olmuştur.” diyen Türkkan, yasa gereği nereye harcandığı açıklanmayan bu sisteme bir an önce son verilmesi gerektiğini, kamuoyu tarafından da tepki gösterilen ve nereye ödendiği bilinmeyen Örtülü Ödenek harcamaları ile ilgili olarak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK HARCAMALARINDAKİ YÜKSEK ARTIŞIN SEBEBİ NEDİR?

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi devraldığı Eylül ayından itibaren yalnız 4 aylık dönemde Örtülü Ödenek’ten harcanan 337 milyon 828 bin TL’nin son 5 yıla bakıldığında oldukça yüksek olduğunu önergesinde belirten Türkkan, Maliye Bakanı Şimşek’e bu yüksek artışın sebebinin ne olduğunu sordu.
Türkkan, Bakan Şimşek’ten Kasım ayında yapılan 119 milyon TL’lik oldukça yüksek örtülü ödenek harcamasının özel bir nedeni olup olmadığına da yanıt vermesini istedi.

AKP DÖNEMİNDEKİ ÖRTÜLÜ ÖDENEK HARCAMALARI DENETLENDİ Mİ?

Önergesinde, Örtülü Ödenek harcamalarının yapılacağı kalemlerin ve harcama miktarlarının neye göre belirlendiğini de soran MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, AKP Dönemi’nde yapılan Örtülü Ödenek harcamalarının bugüne kadar denetlenip denetlenmediğini de sordu.

KULLANANIN GEÇİM KAPISI HALİNE GELEN ÖRTÜLÜ ÖDENEK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ

“Kullananın geçim kapısı” olarak tanımladığı Örtülü Ödenek uygulamasına son verilmesi gerektiğini vurgulayan MHP’li vekil, Maliye Bakanı’na AKP Dönemi ve daha önceki dönemlerde yapılan Örtülü Ödenek harcamalarının yeni bir yasal düzenlemeyle kamuoyuna açıklanması düşünülmekte mi sorusunu da yöneltti. 

İşte Türkkan’ın önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.22.01.2015

Maliye Bakanlığı verilerine göre “Gizli Hizmet Gideri” adı altında yapılan Örtülü Ödenek harcamalarında son 5 yıla bakıldığında 2009’da 634,4 milyon TL, 2010’da 706 milyon TL, 2011’de 951 milyon TL, 2012’de 1 milyar 175.3 milyon TL, 2013’te 1 milyar 243.1 milyon TL ve 2014 Haziran ayı itibariyle 439 milyon 52 bin TL harcanmıştır.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, görevi devraldığı Eylül ayından itibaren yalnız 4 aylık dönemde Örtülü Ödenek’ten 337 milyon 828 bin TL harcamıştır. Bu döneme bakıldığında Kasım ayında 119 milyon TL örtülü ödenek harcaması en yüksek harcama olarak dikkat çekmektedir.
Örtülü Ödenek, neredeyse kullananın geçim kapısı olmuştur. Yasa gereği nereye harcandığı açıklanmayan bu sisteme bir an önce son verilmesi gerekmektedir. Kamuoyu tarafından da tepki gösterilen ve nereye ödendiği bilinmeyen Örtülü Ödenek harcamaları ile ilgili olarak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır.

Bu nedenle;

1-Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi devraldığı Eylül ayından itibaren yalnız 4 aylık dönemde Örtülü Ödenek’ten harcanan 337 milyon 828 bin TL son 5 yıla bakıldığında oldukça yüksektir. Bu yüksek artışın sebebi nedir?
2-Kasım ayında yapılan 119 milyon TL’lik oldukça yüksek örtülü ödenek harcamasının özel bir nedeni var mıdır?
3-Örtülü Ödenek harcamalarının yapılacağı kalemler ve harcama miktarları neye göre belirlenmektedir, bu konuda bir prosedür var mıdır?
4-AKP Dönemi’nde yapılan Örtülü Ödenek harcamaları bugüne kadar denetlenmiş midir?
5-Neredeyse kullananın geçim kapısı haline gelen Örtülü Ödenek sistemine son verilmesi düşünülmekte midir, hep tartışma konusu olan bu sistemle ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılması gündemde midir?
6-AKP Dönemi ve daha önceki dönemlerde yapılan Örtülü Ödenek harcamalarının yeni bir yasal düzenlemeyle kamuoyuna açıklanması düşünülmekte midir?

internethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum