ÖSYM büyük skandalın kıyısından döndü

ÖSYM büyük skandalın kıyısından döndü

ÖSYM, yarın düzenlenecek iki önemli merkezi sınavda 144 öğrenciyi mağdur edecek tuhaf bir uygulamaya imza attı.

Ayşegül Kahvecioğlu

ÖSYM, Sabah saat 9.30'da aralarında Van, Erzurum, Trabzon gibi illerin bulunduğu 17 farklı şehirde Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girecek 144 öğrencinin, saat 14.30'da Mühendislik Tamamlama Sınavı'na girmek için tek merkez olarak belirlediği Ankara'da hazır bulunmasını istedi.

ÖĞRENCİ OMBUDSMAN'A BAŞVURDU

Her iki sınava da girecek bir üniversite öğrencisi, bu durumun teknik olarak mümkün olmadığını belirterek, Ombudsman'dan yardım istedi. Ombudsman ise ÖSYM'ye yönelik "sert bir tavsiye" kararına imza attı. Geçtiğimiz yıl aynı şikayete yönelik Ombudsman kararını ciddiye almayan ÖSYM'ye bu davranışının gerekçesini soran Ombudsman, bu yıl da konuyla ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. ÖSYM, bu kez mağdur olacak 144 öğrencinin hem Mühendislik Tamamlama Sınavı'na hem de DGS'ye Ankara'da girmesine izin verdi.

GEÇEN YIL KARARA UYMAMIŞTI

ÖSYM, geçen yıl, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mühendislik Tamamlama Sınavı'nı aynı gün ve aynı saatte yaparak, iki sınava birden girmek isteyen çok sayıda öğrencinin mağdur olmasına neden olmuştu. Konuyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu'na (Ombudsman) yapılan bir şikayet başvurusu sonrası Ombudsman, anayasanın "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar" hükmüne atıfta bulunarak, ÖSYM'den iki sınava da girmek isteyen adayların mağdur olmasını engelleyecek bir işlem yapmasını istemişti. Ancak ÖSYM; Ombudsman'ın tavsiyesine uymayarak, geçen yılki 2 sınavı aynı ve aynı saatte gerçekleştirmişti.

SABAH VAN'DA; ÖĞLEN ANKARA'DA

ÖSYM, bu yıl da DGS ve Mühendislik Tamamlama sınavlarını aynı güne koydu. Yarın gerçekleştirilecek iki sınavdan DGS sınavının sabah saat 09.30'da tüm Türkiye'de 17 ayrı merkezde; Teknik Öğretmenler için Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı'nın ise saat 14.30'da tek merkez olarak belirlenen Ankara'da yapılmasına karar verdi. Ancak ÖSYM'nin bu kararı her iki sınava da girmek isteyen 212 adayın mağdur olmasına neden oldu. Çünkü örneğin Van, Samsun, Trabzon, Gaziantep, Erzurum gibi illerde sabah saatlerinde DGS'ye girecek 144 adayın, 3 saatlik sınavı tamamladıktan sonra, Mühendislik Tamamlama sınavına girebilmeleri için saat 14.30'da Ankara'da ilgili sınav salonunda hazır bulunması gerekiyordu.

"Geçen yılki kararımıza neden uymadın?"

Söz konusu 2 sınava da girmek isteyen Osman Fevzi Yaman isimli bir üniversite öğrencisi, ÖSYM'nin uygulamasından mağdur olduğunu belirterek, Ombudsman'a başvurdu. Konuyu araştıran Ombudsman da, ÖSYM'ye hazırladığı tavsiye kararını gönderdi. Kararda, "DGS için Ankara dışındaki sınav merkezlerinden birinde sınava girecek olup sadece Ankara'da yapılacak olan Mühendislik Tamamlama Sınavı'na da girmek isteyenler için bir imkansızlık söz konusudur. Yaman'ın şikayetine konu işlemin dayanağı olan bilgi ve belgelerin; tavsiye kararımız doğrultusunda bahse konu sınavların farklı tarihlere konulmamasının gerekçelerinin, bahse konu sınavların farklı bir günde yapılıp yapılmayacağı hakkındaki görüşünüzün, DGS için Ankara dışında bir sınav merkezinde sınava girecek olan ancak Mühendislik Tamamlama Sınavı'na da girmek isteyen adaylar için nasıl bir yol izleneceği hakkında bilginin ivedi olarak kurumumuza gönderilmesi rica olunur" denildi.

O SORUYA YANIT YOK

ÖSYM Başkanı Ali Demir imzalı cevap yazısında ise kurumun Ombudsman'nın tavsiye kararı doğrultusunda sınavların neden başka tarihlere konulmadığına yönelik açıklama yapmadı. Yazıda, 2014-DGS aday atamalarının 20 Haziran'da yapıldığı ve aynı gün atama bilgilerinin matbaaya bildirilerek, adayların cevap kağıtlarının basıldığı belirtildi.

2 SINAVA DA ANKARA'DA GİRECEKLER

Yazıda, her iki sınava girmek isteyen 212 aday bulunduğu; Ankara'da sınava girecek olan 68 aday dışında kalan 144 adayın DGS sınav giriş yerlerinin Ankara'ya alınmasına karar verildiği bildirildi. ÖSYM'nin yayımladığı listeye göre, söz konusu 144 aday, Samsun, Kayseri, Sivas, Trabzon, Van, Gaziantep, Erzurum, Antalya, Diyarbakır, Malatya gibi illerde kayıt yaptırmıştı.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.