ÖSYM Eski Başkanı Ünal Yarımağan da şüpheli

ÖSYM Eski Başkanı Ünal Yarımağan da şüpheli

ÖSYM Eski Başkanı Ünal Yarımağan da şüpheli

İptal edilen 2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavı sorularının sızdırılmasıyla ilgili 5 yıldır yürütülen soruşturmada dün düğmeye basıldı. 14 ilde düzenlenen operasyonda 63 kişi gözaltına alındı. 10 şüphelinin ise operasyondan kısa süre önce yurt dışına kaçtığı bildirildi

Türker Karapınar - Sertaç Koç

Kamu Personeli alımı için 2010 yılında yapılan KPSS eğitim Bilimleri sınavında 120 soruya doğru yanıt veren 350 adayın çıkması üzerine sınav iptal edilerek, yenilenmişti.

Sınavda tam puan alan adayların eş, akraba, aynı adreste ikamet ediyor olmalarının ortaya çıkması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatmıştı. 5 yıldır yürütülen soruşturmada operasyon dün başladı.

14 ilde 63 gözaltı

5 yıl boyunca soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'ın HSYK kararıyla Ankara dışında görevlendirilmesinden sonra dosyayı devralan Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı aldırdı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri 14 ilde 63 kişiyi gözaltına alarak sorgulanmak üzere Ankara'ya getirdi. Yurt dışında bulunan 10 kişinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Savcı sır gibi sakladı

Soruşturma savcısı Erkman'ın, gözaltına alınacak kişilerin isimlerinin bulunduğu listeyi herhangi bir sızma olması ihtimaline karşın son ana kadar emniyete iletmediği öğrenildi. Emniyette yine sızma ihtimaline karşı "dar kapsamlı" bir ekip oluşturulduğu kaydedildi.

Erkman'ın soruşturmanın yapılacağı gün adliyedeki odasından telefonla aranarak tehdit edilmesiyle ilgili ayrıca soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Eski başkan da "şüpheli"

Soruşturmanın "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etmek ve görevi kötüye kullanmak" suçlarından yürütüldüğü, 2010'da ÖSYM Başkanı olan ve görevinden istifa eden Ünal Yarımağan'ın da "şüpheli" olduğu ancak "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla ifadesinin alınabileceği bildirildi.

Kilit isme ikinci gözaltı

Operasyonda soruşturmanın kilit ismi olan ve Bursa'da öğretmenlik yapan Baki S. de gözaltına alındı. Soruşturmanın başladığı ilk günlerde Isparta'nın Yalvaç ilçesinde ikamet eden Baki S.'nin bilgisayarına sınavdan kısa süre önce soruların gönderildiği iddia edilmişti. Baki S. ilk gözaltına alındığında soruların "sana bir hediyem var" diyen Berat K. tarafından gönderildiğini söylemişti.

Hamle Derneği çalışanı olan Berat K. da bu ifade üzerine gözaltına alınmış, iki isim de savcılık sorgularının ardından serbest kalmıştı.

Deliller sıralandı

Soruşturmanın delillerinin Jandarma kriminal raporu, emniyet bilişim uzmanlığı raporu, YÖK Denetleme Kurulu raporu, ÖSYM, TÜBİTAK, MASAK, YÖK, SGK, Maliye, Milli Eğitim Bakanlıkları ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü'nden alınan bilgilerle şüphelilerin ikrarları, müştekilerin beyanları, matematik ile ölçme ve değerlendirme bilirkişilerinin raporları, HTS analiz çalışması raporu olduğu belirtildi.

İkisi hamile 3 kadın serbest

KPSS soruşturmasında gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki sorgularına başlandı. İkisi hamile olduğu öğrenilen 3 kadın şüphelinin, ifadelerinin alınmasının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı kaydedildi.

Şifre: Bu gece Fetih Suresi'ni okuyacağız

Soruşturmada KPSS sınavı sorularının ham halinin dışardan sisteme müdahale olmaksızın ÖSYM'den flaş belleklerle sızdırıldığı ve örgütün il sorumlularına verildiği belirlendi. Soruların örgüt sorumlularına önce mail yoluyla ulaştırıldığı, ancak bu durumun deşifre olmasıyla soruların elden iletildiği kaydedildi. Elden iletimin şifresi de deşifre oldu. Şüphelilerin sınavdan önce bazı kişileri "Bu gece Fetih Suresi'ni okuyacağız" diyerek, kendi evlerinde toplantıya çağırdıkları ve sınav sorularını paylaştıkları tespit edildi.

10 şüpheli yurtdışında

Berat K.'nın da aralarında bulunduğu 10 şüphelinin son operasyondan kısa süre önce yurtdışına kaçtığı öğrenildi.

Operasyonun, merkezi Ankara'da bulunan Turgut Özal Üniversitesi'ne sıçradığı da anlaşıldı. Savcılık talimatıyla Turgut Özal Üniversitesi sağlık Kültür ve spor Daire Başkanı Y.H.Y.'nin de gözaltına alındığı bildirildi. Soruşturma kapsamında suç tarihinde ÖSYM Araştırma Geliştirme Değerlendirme Müdürlüğü'nde test uzmanı olarak görev yapan M.A.'nın da operasyondan kısa süre önce yurtdışına kaçtığı bildirildi.

M.A.'nın, KPSS sorularının sızdırıldığı iddiasıyla YÖK Denetleme Kurulu tarafından yapılan inceleme kapsamında ifadesine başvurulduğu anlaşıldı. M.A.'nın YÖK Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan rapordaki ifadesinde "2005 yılında yurtdışından dönerek mecburi hizmetim gereği ÖSYM'de görevime başladım. İlk yıl ÖSS matematik grubunda çalıştım. Son 5 yıldır eğitim bilimleri testinde sorumlu olarak görev yapmaktayım. Böyle bir iddiayı kabul etmem" dediği öğrenildi.

Cumhuriyetimiz tehdit altında

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı operasyonla ilgili Cumhuriyetin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin talimat ve telkinlerle devlet kurumlarına sızma faaliyetlerine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurdukları, kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hileyle elde ettikleri soruları kullanıp atamalarda öncelik elde ettikleri ve milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşıldığını" açıkladı.

980 aday aynı adreste

Anayasa'nın 1, 2 ve 10. maddeleri anımsatıldığı açıklamada, "KPSS tarihinde daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri alanında 120 sorunun 120'sini ve 119'unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun 120'sini de doğru cevapladığı görülmüştür" denildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

70'i karı koca

"Bu 350 kişinin 70'inin karı-koca, 23'ünün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiği anlaşılmıştır. Yine 423 kişinin 120 sorunun 119'unu doğru cevapladığı, 100 ve üzeri net doğru yapan kişi sayısının 3227 olduğu, bunlardan 637'sinin birinci derece akraba, 446'sının karı-koca oldukları bilgisine ulaşılmıştır. Bu kapsamda 980 adayın aynı adres, site veya sokakta ikamet ettikleri görülmüştür.

Anılan sınavın iptal edilmesi sebebiyle tekrarlanan ikinci sınava ise 100 ve üzeri net yapan 3227 adaydan 1174'ünün girmediği anlaşılmıştır. Ayrıca 2260 adayın telefonla irtibatlı oldukları ve 2039 adayın 10 ve üzeri işçi çalıştıran kurum ve şirketlerde kaydının bulunduğu tesbit edilmiştir.

1.435 şüpheli

MASAK raporu, SGK, Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilerle, ilk etapta gözaltı kararı verilen 82 şüpheli ile toplamda bin 435 şüphelinin doğrudan kamuoyunca bilinen belirli bir yapıyla mali, sosyal ve ekonomik bağlarının olduğu tespit edilmiştir."

Örgütlü dağıttılar

Açıklamada, "İlk etapta gözaltı kararı bulunan şüphelilerin kamuoyunda bilinen bir yapıyla doğrudan bağlantılarının olduğu ve bu kişilerin sınav sorularının sınavdan önce örgütlü bir şekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak atandıkları ve yüzbinlerce adayın haksızlığa uğratıldığı anlaşılmıştır" ifade edildi.

 Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.