ÖSYM sakladı öğretmenler ezberleyip aldı

ÖSYM sakladı öğretmenler ezberleyip aldı

Sınava giren öğretmenler soruları "hafızasına" kaydetti ve sınavın ardından da kayıt altına aldı.

Pervin Kaplan

BU yıl ilk kez üniversite sınavının soruları açıklanmadı. Geçtiğimiz ağustos ayında yapılan yasal düzenlemeyle ÖSYM'nin yaptığı sınavlar "Bilgi Edinme Kanunu" kapsamından çıkarılınca ÖSYM de pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) sorularını "daha sonraki sınavlarda kullanmak üzere havuza koyacağı" gerekçesiyle açıklamadı. Ancak ÖSYM'nin bu çabası karşılıksız kaldı. Sınava giren öğretmenler soruları "hafızasına" kaydetti ve sınavın ardından da kayıt altına aldı.

Dün görüştüğümüz bir özel okul yöneticisi, her yıl olduğu gibi bu yıl da sınava bölüm öğretmenlerinin katıldığını söyleyerek, "Öğretmenler soruları ezberledi ve kaydetti. Bundan sonraki sınavlar için bu sorularla öğrencilerimizi hazırlayacağız" dedi.

Okullar gibi dershaneler de aynı o taktiği uyguladı ve sınava bölüm öğretmenlerini soktu. Bir dershane yöneticisi "öğretmenin sınava girmesinin rutin bir uygulama" olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Her test için uzman öğretmenlerimiz sınava girdi ve soruları ezberledi. Örneğin 2 tane matematik öğretmenimiz soruları paylaştı, 20'şer soru ezberlediler. Sınavdan sonra da bu soruları kağıda geçirdiler. Türkçe sorularını ezberlemek zor ama kullanılan metinleri, taktikleri gördüler. Sınavdaki sorular tıpkı bizim gibi okulların ve özel ders veren eğitimcilerin de elinde. ÖSYM, neyi sakladığını sanıyor?"

Gördüğünüz gibi ÖSYM istediği kadar soruları saklasın, açıklamasın. Sorular çoktan öğretmenlerin hafızasından okullarına ve dershanelerine taşındı bile. Bu durumda bir ya da iki sene sonra ÖSYM bu soruları mı soracak?

Dünden bu yana hem eğitimciler hem de öğrenci ve aileleri soruların tümünün açıklanması gerektiğini söylüyor. Hatalı olduğu iddia edilen soruyu hatırlatan eğitimciler, "Açıklanmayan sorularda kuşkulu olanları nasıl bileceğiz" diyor.

ÖSYM'nin artık 'gizliliği' kalmadığına göre şeffaflık açısından soruları açıklaması gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum