ÖSYM'den 'Mod Medyan' savunması

ÖSYM'den 'Mod Medyan' savunması

ÖSYM, 2011 yılında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddialarına neden olan “mod” “medyan” kelimelerinin “Google”da sınavdan önce en çok aranan kelimeler arasında bulunmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcılığa savunmasını verdi.

 

SAAT FARKI SAVUNMASI
 
ÖSYM uzmanları savunmada, ABD merkezli Google yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, söz konusu aramanın Amerika ile Türkiye arasındaki 12 saatlik zaman farkından kaynaklandığının tespit edildiği bilgisine yer verdi. Savunmada, Google uzmanlarının verdiği bilgi kullanıldı ve sınavdan önce ÖSYM’nin kullandığı Algoritma modelleri olan “Mod-Medyan” kelimelerinin sınavdan sonra Google’da arandığı, ancak Google’ın zaman diliminde aramanın 12 saat önce yapılmış göründüğü kaydedildi.
 
ŞİFRE YOK
 
ÖSYM uzmanları, savunmada Google’da sınavdan önceki gece bu iki kelimenin arama yoğunluğunun 5 kat artmasının “şifre”nin bir gruba yayıldığını göstermediğini de bildirdi. Mod- medyan, seçenekleri kaydırarak doğru eşleşmeyi bulmaya yarayan yöntem olarak biliniyor.
 
ÖSYM KİTAPÇIKLARI YAYINLAMIŞTI
 
27 Mart 2011 tarihinde yapılan YGS’den bir gün önce bazı forum sitelerinde ve Google’da “mod” “medyan” kelimeleri araştırma patlaması yapmıştı. Bunun üzerine “Şifreleme tekniği sınavdan önce öğrenciler arasında paylaşıldı mı?” tartışması başlamıştı. Hatta bazı öğrencilerin “YGS’de mod medyan çıkacak haberiniz olsun“ diyerek birbirlerine mail attıkları iddia edilmişti. ÖSYM iddiaları yalanlamış ve internet üzerinden bütün kitapçıkları yayınlamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.