ÖSYM'nin İş Bilmez Yöneticilerine KPSS Çağrısı

ÖSYM'nin İş Bilmez Yöneticilerine KPSS Çağrısı

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, 09.07.2014 tarihinde yaptığı basın açıklamasıdır.

Kamuoyunda 5-6 Temmuz tarihleri arasında yapılan KPSS’de kılavuzda ilan edilen test kapsamlarına uyulmadığı, sınavın genel kültür kısmının tarih testleri ağırlığının yaklaşık yüzde 45 olup, bunun yüzde 20'sinin Atatürk İlke ve İnkılaplarından sorulması öngörülürken, Atatürk İlke ve İnkılaplarından soru sorulmadığı yönünde iddialar dolaşmaktadır. ÖSYM, bu iddiaların ardından bir açıklama yayınlayarak, Atatürk İlke ve İnkılaplarından 10 soru sorulduğunu belirtmiştir. Ancak bu açıklama başta adaylar olmak üzere hiç kimseyi tatmin etmemiştir.

Bilindiği gibi KPSS’nin güvenirliliğine 2010 yılında gölge düşmüştü. Sendikamız 2010 yılındaki KPSS’de yaşanan kopya skandalını belgeleri ile birlikte açıklamış ve o dönemde Eğitim Bilimleri Testi iptal edilmişti. Daha sonra ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavlar hep tartışma konusu olmuştu. 2012 yılında yapılan KPSS’de de benzer iddiaları Türk Eğitim-Sen olarak gündeme taşımıştık. Ayrıca 2011 yılında yapılan YGS’de de şifre skandalı yaşanmış, öğrenciler, veliler günlerce eylem yapmıştı. İşte tüm bunların ardından daha şeffaf olması gereken ÖSYM, ne yazık ki kapalı kapılar ardında iş çeviren bir kuruma dönüştü ve sınav sorularının tamamını yayınlamama kararı aldı. Bu kararı defalarca eleştirdik, bunun ÖSYM’nin kurumsal kimliğini zedeleyeceğini söyledik. Ancak ÖSYM hatalarının ortaya çıkmasından o kadar korkuyordu ki, soruları yayınlamamak işine geliyordu.

Bugün geldiğimiz noktada yine adayların kafasında onlarca soru işareti bulunmaktadır. Sınavla ilgili iddialar son derece vahimdir. ÖSYM her ne kadar Atatürk İlke ve İnkılaplarından 10 soru sorulduğunu, mevzuat hükümlerine aykırılık olmadığını söylese de, adaylar bunun aksini iddia etmektedir. Öte yandan tarih alanından çıkan soruların bir kısmının tek bir kitaptan alındığı şeklinde iddialar da bulunmaktadır. Bu iddia ispatlanması durumunda, ÖSYM’nin insanların zekâsıyla alay ettiği anlamına gelecektir. Sorular yayınlanmadığı için tamamen varsayımlar üzerinden hareket ediyoruz. Dolayısıyla şayet tarih sorularının tek bir kitaptan alındığı iddiası doğruysa, bunun amacı nedir? O yayınevi ile ÖSYM’de soru hazırlayan komisyonun nasıl bir ilişkisi vardır? Bu, soruların daha önceden yüzbinlerce kişiye ulaştığı anlamına gelmeyecek midir? Böyle bir durumda 2014 KPSS meşru olur mu?

Bir yanda adayların iddiaları, diğer yanda ÖSYM’nin kimseyi tatmin etmeyen açıklaması… Gerçeğin ortaya çıkması sadece ve sadece ÖSYM’nin tutumuna bağlıdır. Şayet ÖSYM, KPSS’de Atatürk İlke ve İnkılaplarından soru sorulduğunu belirtiyorsa, o halde soruların tamamını da korkmadan, çekinmeden açıklamalıdır. Sorular açıklanmadığı müddetçe ÖSYM zan altında kalacaktır. Zira KPSS’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Büyük Atatürk ile ilgili sorulara yer verilmediğini düşünmek bile istemiyoruz. Bu, Türk milletine büyük bir hakaret olur. Şayet, KPSS’de Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, O’nun ilke ve inkılapları ve Cumhuriyet tarihine yer verilmediyse, ÖSYM’nin tüm yetkilileri istifalarını hazırlamalıdır.

Uzun lafın kısası; 2014 yılında yapılan KPSS’ye LEKE bulaşmıştır, ŞAİBE karışmıştır.BUNU TEMİZLEMENİN YOLU ÖSYM’NİN HEM SINAV SORULARININ TAMAMINI AÇIKLAMASINDAN HEM DE TARİH SORULARININ TEK BİR KİTAPTAN ÇIKTIĞI YÖNÜNDEKİ İDDİAYI BÜYÜK BİR TİTİZLİK VE KARARLILIKLA İNCELEMESİNDEN GEÇMEKTEDİR.

ÖSYM, bu soruları açıklamadığı müddetçe 2014 KPSS’nin üzerinden şaibe gölgesi kalkmayacak, adaylar bu sınavın güvenirliliğini, geçerliliğini sorgulayacak, ÖSYM’nin yapacağı diğer sınavlara da yine şüpheyle yaklaşacaktır. ÖSYM’nin tüm bu iddialara masa başı açıklamalarla cevap vermek yerine, ciddi bir araştırmayla yaklaşması gerekmektedir. Şayet ihmal varsa, hata varsa sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalı, gerçekler halının altına süpürülmemelidir. ÖSYM artık kara kutu olmaktan kendini kurtarmalıdır. Milyonlarca adayın geleceği ÖSYM’NİN İŞ BİLMEZ YÖNETİCİLERİNE FEDA EDİLEMEYECEK KADAR DEĞERLİDİR.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.