Özel okula dönüşecek dershanelere destek

Özel okula dönüşecek dershanelere destek

MEB, dershaneleri özel okula dönüştürmek için ücretsiz arsa verecek, vergiden muafiyet getirecek ve düşük faizli kredi olanağı sağlayacak

YAŞAR ÖZAY

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2014'ten itibaren dershanelerin önemli bir bölümünün özel okula dönüşeceğini açıklarken, bakanlık bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı. MEB, dershanelerin kapatılarak liseye dönüştürülme sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için öncelikle mevzuat çalışmalarına başladı. MEB kaynaklarından alınan bilgiye göre özel okula dönüşmek isteyen dershanelerle ilgili çalışmalar şu ana başlık altında toplanıyor: 

DERSHANELERE ARSA TEŞVİKİ 
Dönüşüm için diğer kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle iş birliğine gidecek. MEB öncelikle alt yapısı eksiksiz olan ve bağımsız binalarda faaliyet gösteren dershanelerin okula dönüştürmesine yönelik girişimde bulunacak, dershane kurucularını geleceğe dönük yatırım planlarını özel okullara yönlendirecek. Binası özel okul için yeterli olmayan ancak liseye dönüşmek isteyen dershanelere, Hazine arsaları bedava tahsis edilecek. Dershane işletmecisine vergi muafiyeti gibi teşvikler getirilecek. Binası özel okula dönüşebilecek dershanelere ise düşük faizli kredi gibi destekler sağlanacak. Yeni mevzuatla, dershanede görev yapan öğretmenlerin zarar görmemesi için de tedbirler alınacak. Kadro bekleyen öğretmenlere istihdam sağlanacak. Özel okula giden öğrenci sayısının artmasıyla doğacak olan öğretmen ihtiyacı da atama bekleyen öğretmenlerden karşılanacak. Böylece yaklaşık 300 bin atama bekleyen öğretmene istihdam sağlanacak. 

BURSLU ÖĞRENCİ 
Hükümet, yeni sistem kapsamında Danıştay'ın daha önce iptal ettiği özel okullardan hizmet alımı düzenlemesini hayata geçirecek adımlar atacak. Bu kapsamda, MEB, özel okullara burslu öğrenci gönderecek. Burs sistemi ve özel okul sayısındaki artışla, devlet okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısının azalması da sağlanacak. Böylece MEB'in yükü azalacak ve devlet okullarındaki kalite yükselecek. Gelişmiş ülkelerdeki gibi öğretmen maaşlarının ödenmesi, sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi, yatırımların ya da öğrenci ücretlerinin vergiden düşürülmesi gibi uygulamalar da devreye sokulacak. 

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2013/09/22/ozel-okula-donusecek-dershanelere-destek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.