Özel okullar için velilerin 'teşvik cinliği'

Özel okullar için velilerin 'teşvik cinliği'

Özel okul öğrenci velisinin 'teşvik cinliği'

PERVİN KAPLAN

Devlet okullarındaki öğrencilere özel okullarda okumaları için verilecek eğitim teşviki velilerin "cinliği"ni de ortaya çıkardı. Çocuklarını özel okullardan alan veliler, devlete "aday" öğrenci olarak kaydettirip teşvik için başvurmaya başladı. Bu veliler tek tercih yaparak kendi okullarını yazacak. Teşvik aldıklarında da okullarına geri dönecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) devlet okullarında öğrenim gören öğrencilere özel okula gitmeleri için vereceği 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişen "teşvik" çocukları şu anda özel okullarda okuyan velilere "cin gibi" çözüm ürettirdi. Teşvik sadece devlet okulunda okuyan öğrencileri kapsayınca özel okul velileri de okullar arasında "hülle" yapmayı keşfetti ve çocuklarını birçoğu özel okullardan anlaşmalı olarak alarak devlet okullarına geçirmeye başladı. Bazı okulların da velilerini yönlendirdiği sistem şöyle işliyor: Çocuğu özel okulda okuyan veli okuluna, "teşvik" için başvuracağı için kaydı alacağını ancak teşvik alırsa 15 okulu değil, yalnızca kendi özel okulunu tercih edeceğinin garantisini veriyor. Sonra adresine en yakın okula gidip çocuğunu "aday öğrenci" olarak kaydettiriyor. Dün görüştüğümüz çeşitli illerdeki eğitimciler özel okullardan çocuklarını devlet okullarına getiren veliler olduğunu söyleyerek "Aday öğrenci olarak kayıtlarını yapıyor ve teşvik için başvuruyoruz" diyor.

ŞANSINI DENEMİŞ OLACAK

Teşvik çıktığında da bu veliler tek okul tercihi yaparak kendi okulunu listeye koymayı ve çocuğunu tekrar okuluna "teşvik"li göndermeyi planlıyor. Aksi olur da teşvik alamazsa ne yapacağı sorulan veli, "Şansımızı denemiş oluruz, çocuğu tekrar kaydını aldığım okuluna yollarım. Ama teşvik alırsam da indirimli okuturum" diyor.

Ancak "cin veliler"in şunları da dikkate alması gerekiyor:

Eğer özel okulunuz eğitim desteğine başvurmazsa ne olacak?

Okulunuz başvursa bile kabul edilmeyebilir ve teşvik alamaz. Bu durumda eski okulunuzdan vazgeçip teşvik almış başka okullara gidecek misiniz?

Sizin başvurunuz da "yeterli puan" alamadığınız için kabul edilmeyebilir. Okulunuza geri dönmek istediğinizde elde ettiğiniz burs, erken kayıt indirimi gibi haklarınızı koruyabileceğinizin garantisi var mı? Bu uygulamayla ilgili bakanlık yetkililerinin yorumu şöyle: "Çocuğunu özel okuldan alıp devlete getiren her velinin teşvik için başvurma hakkı var. Bu veli eğer okulu teşvik alacaklar listesine girerse, tercih listesinde bu okulu da tercih edebilir. Bunda da veliyi kısıtlayan, engelleyen bir durum yok."

ÖZEL OKULLARI BOŞALTACAKLAR

Özel okul yöneticileri ise "Bu teşvik özel okullardaki kontenjanları doldurmak için verilmedi mi? Özel okul öğrencilerinin teşvik dışı tutulması yüzünden veliler bu yönteme başvuruyor ve bu nedenle zaten yüzde 40'ı boş olan kontenjanlarımız daha da boşalacak. Uygulama özel okuldan öğrenci çekiyor" diyor. TEK TERCİH HAKKI VAR Bu arada teşvik için veliler en fazla 15 okul tercih edebilecek. Ancak bunun alt sınırını açıklamayan MEB dün sorumuz üzerine "Velinin tek okul tercih yapma hakkı da var" dedi.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.