Özel okullara şok vergi baskını!

Özel okullara şok vergi baskını!

Özel okullar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından mercek altına alınıyor. Öğretmen maaşlarını devlete düşük göstererek, vergi kaçıran özel okullar yandı!

 

Yeni eğitim öğretim-döneminde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) önemli bir adım geldi.

Birçok özel okulda yüksek ücret verilmesine rağmen maaşların düşük gösterildiğini tesbit eden SGK, bu okullara baskın yapmaya hazırlanıyor. Özel okullardaki öğretmenlerin maaşlarının kıdemlerine göre brüt 2 bin 200 ile 2 bin 800 liranın altında olamayacağını belirten SGK, denetimlerini sıklaştıracak.

Böylece maaşları düşük gösterilerek, düşük prim yatırılan özel okul öğretmenlerinin mağduriyeti sona erecek. SGK, yeni dönemde özel okul öğretmenlerinin 'özlük haklarını', devletteki meslektaşları ile paralel hale getirecek.

EKSİK PRİME CEZA VAR

Yeni dönemde özel okullarda çalışan öğretmen ve yöneticilerin maaşları, kıdemlerine göre 2 bin 200 ile 2 bin 800 liranın altında olamayacak. SGK, özel okullara önce 'Öğretmen maaşlarını bu rakamın altında bildirmeyin' uyarısı yapacak. Bu uyarıyı dikkate almayanlar denetime tabi tutulacak. 10 yıl geriye kadar gidebilecek bu denetim sonucunda eksik primler faiziyle alınacak. Ayrıca eksik prim yatırılan her ay için asgari ücretin iki katına kadar ceza kesilebilecek.

MESLEK KODLARI GETİRİLİYOR

SGK Başkanı Fatih Acar, geçtiğimiz aylarda, yıl sonuna kadar 'meslek kodları' uygulamasına geçileceğini açıklamıştı. Uygulama ile çalışanlara verilen gerçek ücretlerin tespit edileceğini belirten Acar, şöyle devam etti: "Amacımız, ne ücret veriliyorsa onun beyan edilmesidir. Bu sadece spor kulüpleri için değil, bütün sektörler için geçerli. Lüks bir otelde müdür ile garson aynı ücreti alıyor görünüyorsa, bu işte bir terslik var demektir. Örneğin; bir işyerinde çalışan aşçı ile bulaşıkçının maaşları asgari ücretten gösterilemeyecek. Aşçının maaşı bulaşıkçıdan yüksek olmak zorunda."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.