Özel okullarda fahiş yemek fiyatı iddiası

Özel okullarda fahiş yemek fiyatı iddiası

Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay'ın iddiaları

Türkiye Yemek Sanayicileri  Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay, bazı özel okulların  yarım gramajlı yemekleri fahiş fiyatla sattığını iddia ederek yemekhanelerin  Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmesini istedi.
 
Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni eğitim-öğretim yılının  başlamasıyla birlikte bir çok okulun yemekhanesinde öğrenciye yemek hizmeti de  sunduğunu belirtti.
 
Özel okullar ile devlet okullarındaki yemekhane sorunlarının farklı  olduğunu ancak tüm yemekhanelerin ilgili bakanlıklar tarafından mercek altına  alınması gerektiğini kaydeden Ahmet Hakan Ay, ”Bazı okullar velilerden günlük  10-12 lira yemek parası alıyor ama yemek yapan fabrikalara 5 lira veriyorlar.  Okulların, yemekhanelerin üzerinden rant sağlama işine son vermesi gerekiyor.  Federasyon olarak Maliye Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz. Özel okulların  yemekhane fiyatlarının denetlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
Okul kayıt işlemleri sırasında veliden eğitim, servis ve yemek ücretinin  birlikte alındığını dile getiren Ay, şöyle konuştu:
 
”Özel okulların toplam ücretinin içinde ayrı giderler yer alıyor. Yemek  ücreti de bunlardan biri. Dolayısıyla bazı okul yönetimleri veliye hoş görünmek  için eğitim masrafını düşük gösteriyor ve yemekten aldığı parayla giderlerini  karşılıyor. Ağır sektörlerde çalışan yetişkinlere tabldot yemek 5 liraya  satılırken, 7-12 yaş arasındaki çocuklara yarım gramaj 10-12 liraya veriliyor.
 
Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu olarak İstanbul, İzmir gibi  büyükşehirlerdeki özel okullarda verilen yemekhane hizmetini, kalitesini,  ücretini araştırıyoruz. Bazı okulların yemekhane üzerinden rant sağlama işine son  vermesi gerekiyor.”
        
”Kantinciler hangi fabrikalardan yemek alıyor?”
Devlet okullarında da öğrencilere sunulan yemek hizmetinin denetlenmesi  gerektiğini söyleyen Ahmet Hakan Ay, bazı devlet okullarında yemek işinin  kantincilere bırakıldığını ifade etti.
 
Okullarda kantinlerin ihale sistemi ile devredildiğini anlatan Ay, şöyle  devam etti:”Bazı okullar kendi yemeklerini yapıyor ancak bazıları da yemek  fabrikalarından yemek alıyor. Okulların yüzde 70’i bu işi kantincilere bırakmış  durumda. Kantinci fabrikayı buluyor, yemeği de satıyor. Ancak araya fark koyuyor.  Kantinciler mutlaka korunmalı ama kantinci de kendi işini yapmalı. Yemekhaneler  yemek sanayicilerine bırakılmalı. Biz kantincilerin hangi fabrikalardan yemek  aldığını bilmiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı kantincilerin yemek satışını  durdurmalı. Biz bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na destek vermeye hazırız.”
 
Ahmet Hakan Ay, okullardaki yemekhane hizmetinin kaliteli hale  getirilmesiyle zehirlenme, obezite, yetersiz beslenme gibi risklerin de ortadan  kalkacağını sözlerine ekledi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.