Özer: Müdür Başyardımcısı Normu Tekrar Düzenlenmelidir

Özer: Müdür Başyardımcısı Normu Tekrar Düzenlenmelidir

Ahmet Özer: Müdür Başyardımcısı Normu Tekrar Düzenlenmelidir

18.06.2014 tarih ve 29034 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Norm Kadro Yönetmeliği’nde en çok dikkat çeken hususlardan birisi müdür başyardımcısı normunda yapılan değişikliklerdir. Bakanlığın yaptığı yeni düzenleme ile müdür başyardımcısı normu; önceki yönetmelikte müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan kurumlara verilmişken, yeni yönetmelikte müdür yardımcısı sayısı altı olan kurumlara verilmiştir. Bu değişiklik neticesinde müdür başyardımcısı normu neredeyse hiçbir okulda kalmamıştır.

Müdür başyardımcısı normlarının kaldırılmasıyla birlikte, müdür yardımcılarına özellikle olumlu okul ikliminin oluşması, okul-veli işbirliği, öğrencilerin özel durumlarının tespiti, takibi ve paylaşımı konusunda yeni görevler verilmiştir.

Müdür yardımcılarımızın 6 saat derse girme zorunluluğu ve 2014- 2015 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanan “Destekleme ve Yetiştirme Kursları”na ilişkin görevlerine ilave olarak yeni görevlerin verilmesi okullarımızda yönetim, eğitim ve öğretime gerekli zamanın ayrılamamasına neden olmaktadır. Müdür yardımcıları sadece okula ait genel idari işleri yetiştirebilmekte diğer konulara yeterli enerji ve zamanı ayıramamaktadırlar.

Özellikle müdür yardımcısı normunun da bazı eğitim kurumları için düşürüldüğü göz önüne alındığında, okulların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi zorlaşmıştır.

 

Ayrıca müdür başyardımcılığı kadroları, tüm yönetim işlerini yapması nedeniyle adayların okul müdürlüğüne hazırlanabileceği en uygun kadrolardır.

 

Tüm bu gerçekler ve gerekçelerle, özellikle ortaöğretim kurumlarında müdür başyardımcısı normunun tekrar değerlendirilerek ortaöğretim kurumları ve ortaokullar yönünden müdür yardımcısı normu hesabında 500 olarak esas alınan öğrenci sayısının, bu okullardaki ders yükü, öğretmen sayısı ve açılan “Destekleme ve Yetiştirme Kursları”  dikkate alınarak hesaplanmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.

Bakanlığımızın eğitim kalitesini artırmak için yaptığı yeniliklerin amacına ulaşması ve işleyişin sağlıklı olarak yürütülmesi için müdür başyardımcısı normunda düzenleme yapması hayati öneme haizdir.

Ahmet ÖZER

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum