Özür durumu yer değiştirmeleri adil mi?

Özür durumu yer değiştirmeleri adil mi?

MEB, özür durumu yer değiştirmesin de ne kadar adil?

Milli Eğitim Bakanlığı 20-26 Ağustos 2015 tarihleri arasında başvuru aldığı "Öğretmenlerin 2015 Yılı Yaz Tatili, Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri ve Engellilik Durumu ile Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme" işlemleri 28 Ağustos'ta sonuçlandırılmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, 19 bin 691 kişi tercihine atanırken, 3 bin 181 öğretmen ilçe emrine, 144 öğretmen de kura ile atandı.

Ülkenin seçim atmosferine girmesi nedeniyle de 41. tercihini yani "tercih dışında atanmak istiyorum/istemiyorum" seçeneğini "istiyorum" şeklinde işaretleyerek her hangi bir tercihine yerleşemeyenler, İl/İlçe milli eğitim müdürlükleri emrine atandı. Bu gruptaki öğretmenler ne olursa olsun özrümün bulunduğu İle/İlçeye gitmem gerek diyenlerdi.

41. tercihini yani "tercih dışında atanmak istiyorum/istemiyorum" seçeneğini "istemiyorum" şeklinde işaretleyerek her hangi bir tercihine yerleşemeyenler ise, İl/İlçe milli eğitim müdürlükleri emrine atanmadı. Bu gruptaki öğretmenler ya tercihime giderim yada hiç bir yere gitmem, yani "Ya iyi okul olsun ya da olmasın" mantığıyla hareket edenlerdi.

Milli Eğitim Bakanlığı yine seçimleri düşünerek "tercih dışında atanmak istiyorum/istemiyorum"seçeneğini işaretlemeyen veya "istemiyorum" seçeneğini işaretleyip ataması bu nedenle gerçekleştirilemeyen öğretmenlere, 01.09.2015 günü saat 24.00'a kadar MEBBİS üzerinden elektronik ortamda ilçe emrine atanmak "istiyorum/istemiyorum" seçeneklerinden birini işaretleyerek tercihte bulunma ve hiç bir okula atanmadan özrünün olduğu İl/İlçe emrine yer değiştirme hakkı vermiş "istiyorum"seçeneğini işaretleyenlerin atamalarını, birinci aşama (11-17 Ağustos 2015) başvurusunda tercih ettikleri İl/İlçe emrine yapılacağını açıklamıştır.

Bakanlık geçtiğimiz yıllarda da "tercih dışında atanmak istiyorum/istemiyorum" seçeneğini işaretlemeyen veya "istemiyorum" seçeneğini işaretleyip ataması bu nedenle gerçekleştirilemeyen öğretmenlere tekrar tercih hakkı vermeden direkt İl/İlçe emrine atamıştı. Şimdi tercih hakkı vererek gitmek istemeyenleri devre dışı bırakmak istemektedir. Şimdi ne olacak en başından "istemiyorum" diyenler şimdi "istiyorum" seçeneğini işaretlediklerinde özürlerinin olduğu İl/İlçe emrine atamaları yapılacaktır.

Peki, bu adil bir özür durumu yer değiştirme sistemi midir? Değildir peki neden?

Seçim içinde olsa MEB'in öğretmenleri rahatlatan kararlar alması yerinde bir uygulamadır. Lakin anlık, saatlik sistem değişiklikleri ve uygulamaları bir an önceki uygulamanıza güvenen öğretmenlerin hakkını gasp etmekte, büyük haksızlıklar meydana getirmektedir. İl/İlçe emri özür durumundan tüm başvuranlara en başından verileceği ilan edilmeli ve standart her yıl verilmelidir. Her yıl iki ileri bir geri tiyatro oynanmamalıdır. Bir uygulama yapacaksanız en başından tüm ayrıntıları düşünerek karar alır ve uygularsınız ve kimseyi mağdur etmezsiniz, yada sonradan karar değiştirirseniz önceden size güvenen öğretmenleri de mağdur etmeyecek bir sistem geliştirmek zorundasınızdır.

Peki, neden sadece il dışı özür durumundan başvuran öğretmenlere il/ilçe emrine atanma hakkı tekrar verilmiştir. İl içindeki öğretmen gavur mudur? Onun özür durumu yok mudur? Ankara'da Mersin'de, Antalya'da 150- 200 km yol tepen öğretmenlerin özrü durumu yok mudur? Vardır da bunları gören göz yoktur.

Çünkü ne olursa olsun özür durumu yer değiştirme başvurum sonucunda özrümün bulunduğu İle/İlçeye gitmem gerek diyenler en baştan 41. tercihini yani "tercih dışında atanmak istiyorum/istemiyorum"seçeneğini "istiyorum" şeklinde işaretleyerek her hangi bir tercihine yerleştiler ya da İl/İlçe emrine verildiler. 41. tercihi işaretlemeleri için tercihlerine açılan tüm okulları işaretlemeleri gerekiyordu bunu yaptılar ve en uzak köşedeki okullara atandılar.

Şimdi bu atanan öğretmenin birinin Sınıf Öğretmeni ve puanının 100 olduğunu varsayalım ve özrünün bulunduğu ilçeye 25 km ötedeki köy okuluna atandığını varsayalım, 41. tercihi işaretlemeyen ve sadece ulaşım sıkıntısı olmayan okulları işaretleyenlere ise şimdi İl/İlçe emri tercihi verildiğinden bu Sınıf Öğretmeni 50 puanla ilçe emrine atanacak, 100 puanlı 25 km ötedeki okula gidecek, 50 puanlı ilçede bekleyecek ve bayramdan sonra açılacak yeni normlara öncelikle tercihleri alınarak atanacak, sonuçta aynı şartlarda olan fakat devletine güvenerek 41. tercihi işaretleyen öğretmen; 100 puanla 25 km ötedeki okula hergün gidip gelecek "Ya iyi okul olsun ya da olmasın" mantığıyla hareket edene sonradan il/ilçe emri verildiğinden bu öğretmende merkez okulda 50 puanla norma girecektir.

Peki, adil çözüm nedir?

Normlar güncellendiğinde o ilçeye bu döndemde özür durumundan atanan tüm öğretmenlere yer değiştirme hakkı verilmeli ve puanı üstünlüğüne göre tüm boş okullara ve muhtemel boşalacak okullara tercih hakkı verilerek tekrar yerleştirme yapılmalıdır.

Adaletin olmadığı yerde insanların birbirine güveni olmaz. Adaletin olmadığı yerde vatandaşların devlete güveni hiç kalmaz. Adaletin olmadığı yerde hukuk devleti olamaz, olsa olsa adaletsiz bir kanun devleti olur.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.