Parelel soruşturmada neler yaşandı?

Parelel soruşturmada neler yaşandı?

Casusluk ve dinleme içerikli soruşturmada 49 polis hakkındaki karar duruşmasında neler yaşandı?

Aşağıdaki bilgiler olayı takip eden gazeteciler Özer Sürmeli (Ulusal Kanal) ve Esra Alus (Milliyet) twitter yazışmalarından derlenmiştir.

Bugün kadar 49 şüpheliden 37'sinin savunması alındı, 17 şüphelinin ise alınamadı.

AVUKATLAR NEDEN SORUŞTURMA DOSYASINI YAYINLAMIYOR?

Soruşturma dosyası sadece Savcılık/hakimlik makamı ile polisleri savunan avukatlarda bulunuyor. Soruşturmada gizlilik kararı yok. Buna rağmen avukatlar soruşturma dosyasına ilişkin hiçbir bilgi vermiyor.

Avukatlar, soruşturma dosyası açıklansın diyor ancak soruşturma dosyaları kendilerinde var ve açıklamıyorlar. Avukatın dosya kapsamını, mahkeme ve savcılık tutanakları yayınlaması yasak değil.

Ergenekon, balyoz, askeri casusluk ve şikede cemaat medyası gizlilik kararına rağmen tüm "dosya"ları boy boy manşet yapıyordu.

HAKİM SAVUNMA ALMADAN KARAR VERECEK?
AVUKATLAR SORUŞTURMAYI NASIL KİTLEDİ?

Cemaat medyası "hakim savunma almadan karar verecek" diyor. Bu doğru ama bu sürece nasıl gelindi bu önemli.

Sorgu hakimi; "Gelinen süreçte avukatların savunma yaptırma konusunda direnç gösterdiğini, reddedilen taleplerin defaten tekrarlandığını, sağlıklı ve güvenli bir sorgu ortamı kalmadığını, bu nedenle kararın dosya üzerinden verileceğini" belirtmiştir.

Avukatlar sürekli olarak savcılık ve emniyet ifadelerinin okunmasını isteyerek soruşturmayı kilitledi. Sadece Yurt Ayagün'ün ifadesi 118 sayfa. Oysaki mahkemede emniyet veya savcılık ifadelerinin okunması yaygın bir yöntem değil.

Dışarıda "günlerdir sorgu bitmedi" yaygarası koparılırken içeride "sorgular bilinçli stratejilerle kilitlendi"...

Gazeteci Özer Sürmeli yukarıdaki tespitlere ek olarak şu tespiti yapmıştır: "bu stratejiyi uygulayanların kendi aralarında "hakim iyi direndi, sakin kaldı" konuşmalarına da tanık olduk"

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum