Personel Devam Kontrol Sistemi Hukuk Dışıdır

Personel Devam Kontrol Sistemi Hukuk Dışıdır

MEMUR-SEN ANKARA İL VE EĞİTİM-BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA KIR ‘’PERSONEL DEVAM KONTROL SİSTEMİ (PDKS) HUKUK DIŞIDIR. UYGULANAMAZ’’ KONULU BASIN AÇIKLAMASIDIR.14.04.2013

 

(PDKS)   Personel Devam Kontrol Sistemi hukuk dışıdır. Uygulanamaz!

            Çalışanların itirazlarına rağmen son zamanlarda bazı kamu kurumlarında ve özel sektörde personel mesaisinin takibinde elektronik kart uygulaması yerine ‘Parmak İziyle Personel Devam Kontrol Sistemi’ (PDKS) uygulamasına gidildiği görülmektedir.

             Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde parmak izinin, bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan kişisel bir veri olduğu ortaya çıkarılmıştır. Her ne sebeple olursa olsun yasal bir zorunluluk bulunmadan ve bireyin izni olmadan parmak izinin alınması özel hayatın gizliliğinin deşifresi anlamını taşıdığından bu uygulama hukuk dışı kabul edilmiştir.

            Zaten özel hayata müdahale niteliğindeki tüm uygulamalar ise kanunda öngörülen usuller dışında anayasamızın 20.Maddesi ve ülkemizin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler olan , “özel yaşamın gizliliğinin korunması hakkı’’ ile ilgili; AB Temel Haklar Şartının 8. Maddesi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 12. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. Maddesi kapsamında ifade edildiği şekilde koruma altına alınmıştır.

            Bu sebeple bazı kamu kurumları ile bazı özel sektör tarafından personelin işe giriş ve çıkış saatlerini tespit etmek amacıyla ‘Parmak İziyle Personel Devam Kontrol Sistemi’ (PDKS)  yöntemi uygulamaları hakkında çok sayıda kamu ve işçi sendikalarınca açılan dava;  ilgili mahkemelerce insan haklarına ve bireyin özel hayatının gizliliği ilkesine aykırı bulunduğu şeklinde karara bağlanmıştır.

            Alınan mahkeme kararları tüm kamu ve özel sektörlerde parmak izi alınması suretiyle mesai takibi yapmak isteyen kurumlara emsal teşkil etmesi gerekirken, hukuka aykırılığı açıkça görüldüğü halde ne yazık ki, personelin kendi rızası dışında  ‘parmak iziyle Personel Devam Kontrol Sistemi’ (PDKS) uygulamasında ısrar edilmektedir.

            Çalışanların izni alınmaksızın ‘Parmak İziyle Personel Devam Kontrol Sistemi’ (PDKS) uygulamasının iptali ile ilgili yasal süreç başlatacağımızın ve çalışanların haklarının korunması yönünde mücadele vereceğimizin bilinmesini tüm kamu kurumlarına önemle duyurmak istiyorum.

[email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.