Plaket ve hediye zaten verilemiyordu

Plaket ve hediye zaten verilemiyordu

Başbakan Davutoğlu dün açıkladığı eylem planında, kurumların bundan sonra plaket ve hediye veremeyeceğini belirtmişti. Ancak 2007/3 sayılı Başbakanlık Genelgesi gereğince zaten verilemiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün açıkladığı yeni eylem planı sırasında, kamu kurumlarının plaket ve hediye veremeyeceğini, bunun israf olduğunu şu sözlerle belirtmişti:

"Bundan sonra bir Başbakanlık genelgesi ile bütün kamu kurumlarına yansıtılacak, son yaptığımız ziyaretlerde veya il ziyaretlerinde gördüğümüz çoğu depolandırma problemi bile çıkaran bu plaketler ve hediyelerle ciddi bir israf alanı oluşuyor. Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra başta benim yaptığım ziyaretlerde olmak üzere hiçbir ziyarette yerel yönetimler, valilikler veya diğer kurumlar plaket hediye sunumunda bulunmayacaklar. Eğer hediye edilecekse, şahsen genel uygulama halinde bana yönelen hediyeler bağlamında dile getirmiştim, ağaç dikimi, fidan dikimi hediye olabilir, küçük bir belge ile bu fidanların o kişi adına o bölgede dikildiği söylenebilir, o kadarı yeter. Yoksa süslü plaketler, kullanım değeri çok düşük hediyeler veya kişileri öne çıkaran israfa dönük hediyeler bundan sonra kamuda söz konusu olmayacak."

Ancak plaket ve hediye vermek, 2007/3 sayılı Başbakanlık Genelgesi gereğince zaten yasak. Ayrıca kamu kurumlarının yıldönümü, kutlama ve organizasyon yapması da yasak. Ama bu yasaklara uyulmuyor.

2007/3 sayılı Tasarruf Tedbirleri başlıklı Başbakanlık Genelgesinin ilgili hükümleri şu şekildedir:

"* Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç, açılış, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacaktır.
* Yılbaşı ve bayram dönemlerinde kamu görevlileri tarafından gönderilecek tebrik, telgraf ve benzeri posta hizmetlerine ilişkin kağıt, baskı, posta ve benzeri giderler hiçbir şekilde kurum ve kuruluş bütçesinden ödenmeyecek, mevzuat gerekleri dışında, kurum ve kuruluşların tasarrufları altında bulunan kaynaklardan plaket, hatıra, hediye, eşantiyon türü işler yaptırılmayacaktır."

Görüldüğü üzere, 2007 yılından bu yana plaket ve hediye için bütçeden harcama yapmak yasak. Ancak kamu kurumları yöneticileri burada başka bir uyanıklık yapmakta ve bu konudaki giderleri başka bir şekilde ödemektedir. Bu bazen banka promosyonu, bazen işadamları bazen de döner sermaye geliri olabilmektedir. Esas tedbir alınması gereken nokta burasıdır. Bu eylem planını hazırlayan bürokratların, Başbakan Davutoğlu'nu yanlış yönlendirdiklerini düşünüyoruz.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.