Polise 'çakma savcı' uyarısı

Polise 'çakma savcı' uyarısı

Son dönemde polislerin kendisini savcı diye tanıtan kişiler tarafından dolandırıcılığa alet edilmesi üzerine EGM genelge yayınladı.

Polislere ‘kişilerin kimliğinin mutlaka teyit edin’ denildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) sahte polis ve başkomiserlere karşı Emniyet teşkilatını uyardı. Kendilerini cumhuriyet savcısı ve başkomiser olarak tanıtan zanlıların Ağrı, Tokat, Batman, Kars ve Kayseri’de görevli resmi polisleri kandırması ve bu olayın giderek artması EGM’yi harekete geçirdi.

EGM, bütün birimlere gönderdiği yazıda para/kontör dolandırıcılığı yapan “çakma” savcı ve amirler konusunda tüm polisleri, “Teyit etmeden bir işlemde bulunmayın. Aksi takdirde dolandırıcılık olayı şüphelisi konumuna düşebilirsiniz” dedi.

HEDEFLERİ KAMU PERSONELİ

Cumhuriyet savcısı, başkomiser, üsteğmen vb. rollere bürünerek üzerlerinde psikolojik baskı kurdukları vatandaşları dolandıran zanlıların yeni yöntemlere başvurdukları ve son dönemde özellikle kamu personelini ‘hedef’ seçtiği belirlendi.

EGM’nin 81 il emniyet müdürlüğüne gönderdiği genelgede, dolandırıcıların hedef seçtikleri ve aradıkları şahıslara güven verebilmek için bulunduğu ilin emniyet müdürlüğüne veya adliye binasına gitmelerini sağladıklarına vurgu yapıldı.

POLİS ÜZERİNDEN GÜVEN

Dolandırıcıların yönlendirdikleri mağdurları ikna edebilmek için emniyet müdürlüğü ya da adliye binasının polis noktası veya nöbetçi amirliğini dışarıdan aradığına dikkat çekilen genelgede şöyle denildi: “Zanlılar önce görevli savcının ve ya polis amirinin ismini öğreniyor sonra koruma hizmeti veren görevli personeli arayarak kendilerini cumhuriyet savcısı ya da polis amiri olarak tanıtıyor.

Mağdurların isimlerini görevli polise bildirerek ‘şu kişi yanına gelecek, onun bankadan para havalesi yapmasına yardımcı olun’ talimatını veriyor.

Dolandırıcılar, görevli personelimizi kullanarak mağdurlara güven veriyor ve inandırıcılıklarını artırıyor. Resmi üniformalı polisin kendi ismini bilmesi sebebiyle dolandırıcılara inanan mağdurlar, telefondan verilen talimat doğrultusunda polisle beraber bankaya gidiyor ve talep edilen parayı verilen hesap numaralarına gönderiyor.”

‘Dikkat edin zanlı olursunuz’

Genelgede, dolandırıcılık olaylarına karşı polise alınması ger eken önlemler şöyle açıklandı: “Telefon açan kişinin dolandırıcı olabileceğinigözönünde bulundurun. Arayan şahsın verdiği bilgilerin doğruluğunu, talimat verdiği iddia edilen birim ile bizzat yüz yüze görüşerek teyit ettirin. Teyit edilmeden bir işlemde bulunmayın.

Aksi takdirde dolandırıcılık olayının şüphelisi konumuna düşebilirsiniz. Vatandaşın polise olan güven duygusunun sarsılmaması için birim amirleri başta emniyet müdürlüğü ve adliye binasında koruma görevi yapan polisler dahil tüm personeli uyarsın.”

KAMİL ELİBOL - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.