PREFABRİK SINIF İLE OKUL BAHÇELERİ YOK OLUYOR !

PREFABRİK SINIF İLE OKUL BAHÇELERİ YOK OLUYOR !

PREFABRİK SINIF İLE OKUL BAHÇELERİ YOK OLUYOR !

4+4+4  sisteminin uygulanacağı aylar önceden belli iken,Bakanlık ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün     zamanında  yeterli önlemler  almaması nedeniyle  , İstanbul'un   bazı ilçelerinde   öğrenci sınıf  mevcudu 70-80 kişiyi bulmuştur.  
 
Valilik ve İl  Milli  Eğitim Müdürlüğü  kalabalık sınıflar mevcudunun azaltılması  için   okul bahçelerine prefabrik sınıf yaparak   öğrenci sınıf mevcudunu azaltmak  istemektedir.
Yapılacak sınıflar   2-4  derslik kapasiteli  olup, 300- 600 metrekare yer işgal etmekte , ancak bu  yöntem ile  okul  bahçe alanlarının yok olduğunu göz ardı edilmektedir.Özellikle sınıf mevcudu 3000 civarında olan okullardayapılacak prefabrik  sınıflar sonucu bahçe alanı 300 metrekareye düşen okullar mevcuttur
.Bu konuda yeterli inceleme yapmadan sırf günü kurtarmak amacıyla  prefabrik sınıf  yapılması  ilerde telafisi güç sonuçlar doğuracaktır.Örneğin sınıf mevcutlarını aşırı  kalabalık olduğu İstanbulun Sultangazi ilçesinde prefabrik sınıf  yapılan 10 okulun bahçelerinin üçte ikisi bu sistem sayesinde kullanılamaz hale gelmiştir.
Bu  okullara prefabrik sınıf yapılırken nasıl bir inceleme yapılmıştır ?
Karar neye göre alınmıştır ?
Bahçelerin dar ve yetersiz olduğu görülmemiş midir ?
Yetkili mühendis ve eğitimcilerin onayı ve tekilfi alınmış mıdır ?
  Bu okullarda velilerde büyük bir tepki doğmak üzeredir.Özellikle  okul çıkışında öğrencilerini bekleyen ilköğretimokul  velileri bahçeye sığmaz durumdadırlar.Yeterli yer olduğunda elbette bu tür yapıların yapılması büyük bir yatırım örneğidir.Ama okul bahçesinin büyük bir kısmının bu şekilde kullanılamaz hale gelmesi ,öğrencilere büyük bir eziyet doğurucaktır.
Bir vatandaş  olarak soruyorum, kalabalık mevcudu olan okullarda okuyan  öğrenciler bu kadar küçük bir alanda nasıl enerijilerini harcayacak ,nasıl koşup eğlenecek  oyunlar oynayacak,spor salonu olmayan okullar beden eğitimderslerini nasıl icra edecektir ?
Herhangi bir deprem yada doğal afet sırasında  öğrencilerin kaçacağı güvenli  alan yok denecek kadar azalmıştır. Umarız bir facia yaşanmaz.Yapılan uygulama kaş yaparken göz çıkarmaktır.Bina kiralama yada  sınıf mevcudu az olan  komşu okullarda yeni sınıf  açmak varken,günü kurtarmak adına yapılan bu uygulama ne kadar sağlıklı ve ne kadar pedagojiktir ?
Bir okulda yapılacak  4 sınıflı bir prefabrik sisteminin toplam  maliyeti yaklaşık 200 bin Türk lirası  iken, 4 okula yapılan prefabrik sistemin  toplam  maliyeti ile 20 derslikli yeni  bir okul yapmak imkanı vardır .Zamanında okul binası yaparak  , gerekli önlemleri  almak yerine ,iş işten geçtikten sonra  gecekondu  yapar gibi  prefabrik sınıf  yaparak , sorunların çözümünü beklemek hata yada ihmal değilmidir ? İstanbulun  varoş bölgelerinde eğitim  sorunları gittikçe büyümektedir.Eğitim  il yönetim yetkilileri  bahçe önemli değil önemli olan sınıf derken, eğitim ve pedagojik bilim anlamında ne kadar yanlış düşüncede olduklarının farkında değillerdir.
Okullar öğrencinin her saniyesinde hayata hazırlandığı eğitim gördüğü ilim yuvalarıdır.Okullar cezaevi değildir.Cezaevlerinde bahçenin küçük büyük olması  önemsizdir.
Öğrencinin bahçede koşup oynadığı ,enerjisini harcadiğı , spor derslerini icra ettiği bahçe : eğitimin bir parçasıdır.Okullar hayat olsun diye bir proje ortaya atıp, okul bahçelerini halka açan bakanlık,şimdi bahçeleri ortadan kaldıracak prefabrik sınıf  projesine kurtarıcı proje olarak   sarılmış durumdadır.
Dileriz yetkililer okul bahçelerinin dar ve küçük olduğu  okullar için yapılan  bu anlamsız proje yerine daha mantıklı  çözümler bulunarak, okul bahçelerin katledilmesine izin vermezler.Aksi taktirde bir çok veli,öğrenci  4+4+4 sisteminin  eğitimi olumsuz etkilediği düşüncesine kapılacaktır.İşin en hazin yanı her konuda mangalda kül bırakmayan eğitim sendikalarının bu konuda sessiz kalmasıdır. 
 
Memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.