Proje Okullarında Keyfiyete Son!

Proje Okullarında Keyfiyete Son!

İdare Mahkemesi, proje okullarında görev yapan öğretmenlerin keyfi olarak görev yerlerinin değiştirilemeyeceğine karar verdi.

İdare Mahkemesi, proje okullarında görev yapan öğretmenlerin keyfi olarak görev yerlerinin değiştirilemeyeceğine karar verdi.

İstanbul ve Eskişehir başta olmak üzere, doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ve proje okulu olarak adlandırılan okullarda görev yapan çok sayıda öğretmenin, haklı ve hukuka uygun hiçbir neden yokken görev yerleri değiştirilmiştir. Eğitim Sen keyfi biçimde öğretmenlerimizin proje okullarından alınarak görev yerlerinin değiştirilmesine karşı çıkmış, ayrıca görev yerleri değiştirilen öğretmenlerimize hukuk yardımı yapmış, üyeleri adına dava açmıştır. Bu davalarda yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlar verilmeye başlanmıştır. İstanbul 12. İdare Mahkemesi açtığımız iki davada yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. Kararın gerekçesinde de tam olarak itiraz ettiğimiz noktalara değinilmiştir.

İdare mahkemesi, proje okullarında görev yapan öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesini şu gerekçeyle hukuka aykırı bulmuş ve yürütmesini durdurmuştur: “… dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden,  davacının da görev yaptığı okulun “proje okulu” olarak belirlendiği ve bu okula öğretmen atamalarında Bakanlık makamının yetkili olduğu açık olmakla birlikte, yukarıdaki mevzuatta belirtilen 652 sayılı KHK’nın 37.maddesinin (9) bendi kapsamında yapılacak öğretmen atamalarına ilişkin dolayısıyla bu okullarda öğretmen olarak  görev yapabilmeye/seçilmeye  ilişkin  objektif kural ve seçme kriterlerini belirleyen  usul ve esasların  Bakanlıkça prensip olarak oluşturulmadığı gibi bu bağlamda da, proje okulda  öğretmen olarak görev yapacaklara ilişkin koşul/ilkelerin belirlenmemesi sebebiyle atamaya kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden makul ve haklı görülebilecek objektif-genel nitelikte nedenler ile gerekse de,  davacıya  özgü  subjektif (başarısızlık. disiplin,  branş yetersizliği v.s gibi) nitelikte hukuken itibar edilebilir somut nedenlerin ortaya konulamadığı anlaşılmakla, dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamıştır.”

Bu kararlar Milli Eğitim Bakanlığı’na da tebliğ edilmiştir. Bakanlık gecikmeksizin yaptığı işlemlerin hukuka aykırı olduğunu görmeli ve yaptığı atamaları, görev yerleri değiştirilen öğretmenlerimizin görüşü ve isteği doğrultusunda bir an önce iptal etmelidir. Eğitim Sen proje okullarındaki kadrolaşma hareketlerine karşı çıkacak, hukuksal mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.