Proje okulundaki amaç nedir?

Proje okulundaki amaç nedir?

MEB Proje Okullarına Müdür Atıyor

Dershaneler yasası ile 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmış ve bakanlık istediği okulu proje okulu olarak adlandırıp bu okullara öğretmen ve yöneticilerini istediği gibi atayabilecek.

Yaz döneminde 200'e yakın Meslek ve İmam Hatip Lisesi'ni proje okuluna çeviren bakanlık son olarak Türkiye'nin en gözde ve köklü Anadolu Liseleri ile Fen ve Sosyal Bilimler Liselerini de Proje okulu ilan etmiştir.

Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın da köşesine taşıdığı bu okulların bazıları şöyle:

Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Vefa Lisesi, Çapa Fen, Bahçelievler Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler, Kadıköy Atatürk Fen, Hüseyin Avni Sözen, Avni Akyol Güzel Sanatlar, Türkiye Futbol Federasyonu Meral-Celal Aras Spor, Ankara Çankaya Atatürk, Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu, İzmir Cihat Kora, Bornova Anadolu, İlkadım Samsun Anadolu, Konya Meram Anadolu, Diyarbakır Yenişehir Anadolu ve Cumhuriyet Fen, Seyhan Adana Fen, Bursa Nilüfer Tofaş, Palandöken Erzurum İbrahim Hakkı Fen, Gaziantep Şehit Kamil Vehbi Dinçerler Fen, Kayseri Melikgazi Fen, Yeşilyurt Malatya Fen, Antalya Erünal Sosyal Bilimler, Aydın Sosyal Bilimler, Bursa Osmangazi BTSO Ali Osman Sönmez Sosyal Bilimler, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler...

Bu okullara atamalar da gecikmedi. Türkiye'nin en eski ve köklü okullarından İstanbul Erkek Lisesi (İstanbul Lisesi) ne müdür ataması yapıldı. Bu okulumuzda en son 2012 yılında Sakin ÖNER müdür olarak görev yapmış ve yaş haddinden emekli olunca 3 yıldır boş duruyordu bu koltuk.

Tüm yönetici atama süreçlerinde bu ve benzeri okullara atama yapılmıyordu. Yani MEB kendi koyduğu kurallarla belirlenen kurallara yönetmeliklere uymamayı alışkanlık haline getirmişti.

Bu atamadan da anlaşılmaktadır ki; MEB bu okulları proje okulu yaparak okulları özel kılmayı değil, bu okullarda keyfi atamaların yolunu açmayı amaçlamıştır.

AK Parti iktidarından önce ve ilk yıllarında tüm liselere atamalar bakanlık tarafından yapılırdı. İlerleyen yıllarda tüm liseler değil Fen-Anadolu Liselerine bakanlık atama yaparken son yıllarda tüm atamaları valiliklere devretmişti.

Şimdi ise (2014'te) dershaneler yasası ile istenen okullar proje okulu ilan edilmekte ve bu okullara bakanlıkça yapılmaktadır.

Yani MEB yıllar sonra geri dönüş yapmıştır.

Bu atamalar yapılırken tek bir kriter yok. Ne yöneticilik kıdemi, ne öğretmenlik kıdemi, ne sınav, ne değerlendirme puanı... tamamen keyfi atama sistemi.

Üç yıldır boş duran İstanbul Lisesi'ne Proje okulu denildikten sonra yapılan atama da bunun en bariz örneği.

Bu yaklaşım siyasilere ya da bürokratlara değil kurumlara, okullara ve eğitime zarar vermektedir.

Maksut BALMUK
Öğretmen

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.