Reflü Nedir? Reflü Belirtileri ve Tedavisi (Gastro Özefageal Reflü (GÖR))

Reflü Nedir? Reflü Belirtileri ve Tedavisi (Gastro Özefageal Reflü (GÖR))

Reflü Nedir? Reflü Belirtileri ve Tedavisi (Gastro Özefageal Reflü (GÖR)). Mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışına reflü denir.

Mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışına reflü denir.

Hastalar reflüde genellikle göğüs kafesinin arkasında yanma şikayeti ile başvurabilirler. Bazen yanmanın yanı sıra ağıza gıdaların ve mide asidi olan acı suyun gelmesi şeklinde de ortaya çıkabilir. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkar.

Ses kısıklığı, göğüs ağrısı, öksürük, diş çürükleri, ağız yaraları, nefes ve ağız kokusu, sık bronşit, zatürre, nefes darlığı şeklinde yaygın belirtileri vardır.

Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.

Ülkemizde yapılan çalışmalarda toplumun %20’sinde reflü hastalığı görüldüğü tespit edilmiştir.

Reflü Nedenleri Nelerdir?

Reflü nedenlerinin başında; yemek borusunun uzun bir süre, fazla miktarda mide asidik içeriği ile teması yatmaktadır. Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda hasara yol açar ve bu da yanma hissine sebep olur.

Normal olarak yemek borusunun alt ucundaki kastan oluşmuş kapak benzeri bir yapı vardır. Bu yapı asidin yemek borusuna geri kaçmasını önleyerek midenin içinde kalmasını sağlar.

Bu kapak yapısını bozan bir kısım hastalıklar reflüye sebep olmaktadır (Mide fıtığı kapağın hastalıkları vs.)

Reflü Tedavisi Nasıl yapılır?

Reflü tedavisinde en önemli nokta yaşam tarzında değişiklik yapmaktan geçer.

Birçok insan, yaşam tarzında değişiklik yaparak veya ilaçlarla reflüyü kontrol altında tutabilirken bazı hastalarda ise cerrahi girişim gerekmektedir.

Hastalarımız; konuyla ilgili Gastroenteroloji klinikleri ve Genel Cerrahi kliniklerinde yakın takip ve tedavi olabilirler.

Obezite karın içi basıncını artırıp mideye yaptığı baskıyla reflüyü şiddetlendirir. Bu yüzden hasta; fazla kilolarından kurtulmalı, sigarayı bırakmalı, dar elbiseler giymemeli, yağlı yemeklerden veya kızartmalardan,  domates salçasından, alkolden, çikolatadan, naneden, soğan ve sarımsaktan, kahveden uzak durmalıdır.

Diyetlerine titizlikle uymalıdırlar.

Yemekler çok hızlı yenmemeli, iyi çiğnenmeli, reflüye ait yastıkla yatış pozisyonuna uygun yatmalıdırlar.

Reflü Tedavi Edilmezse…

Eğer reflü tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlarla seyredebilir. Örneğin yemek borusunda darlık, kanama ve kanser gibi bir takım değişikliklere neden olabilir.

Reflü Ameliyatı

Günümüzde reflü ameliyatları etkili bir şekilde yaygın olarak yapılmaktadır.  Reflü ilaçlarının kullanımının işe yaramadığı durumlarda,  yıllarca süren ilaç tedavisini tercih etmeyenlerde; reflüyle birlikte ilerlemiş mide fıtığı bulunanlarda reflü ameliyatı tercih edilebilir.

Ameliyatlar laparoskopik olarak yapılmakta, ehil ellerde bir sorun çıkmadan başarıyla sonuçlanmaktadır.

Esen kalın, Sağlıcakla kalın…

Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu

Genel Cerrahi Uzmanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.