Rotasyonda son durum?

Rotasyonda son durum?

Müdürlere Rotasyon uygulaması ile ilgili en son haber ve açıklamalara bu bölümde yer verilecektir.

Son Güncelleme: 03/01/2011
 
Bu bölüm sürekli güncellenerek Rotasyonla ilgili açılan davalardan olumlu-olumsuz sonuçlarına yer verilecektir.
 
Sağ tarafta "son haberler" modülümüzün üstündeki alana tıklayarak sürekli takip edebilrisiniz.
 
İZMİR
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul ve kurum yöneticilerinin zorunlu yer değişikliğine dair yönetmelik maddesi uyarınca yaz aylarında yaptığı yer değişikliklerinde yürütmeyi durdurmaya dair yargı kararları gelmeye devam ediyor. İzmir ilinde görev yapmakta olan bir üyemiz tarafından açılan bireysel davada üyemizin son görev yaptığı okulda beş yıllık süreyi doldurmadığından dolayı, atamasının yürütmesi durdurulmuştur.

İlgili Yargı Kararı İçin Tıklayınız

 
SİVAS
 
Sivas ilinde zorunlu yer değişikliği kapsamında görev yeri değiştirilen okul müdürü üyemizin açmış olduğu davada yürütmeyi durdurma kararı gelmiştir. Sivas Bölge İdare Mahkemesi lise düzeyinde okul müdürü olarak görev yapılırken ilköğretim düzeyindeki bir okula zorunlu olarak atama yapılamayacağından dolayı yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. 

 

Yargı Kararı İçin Tıklayınız.

AYDIN
 
Aydın ilinde görev yapan Türk Eğitim Sen'li iki üyemizin yöneticilerin zorunlu yer değişikliği kapsamında yer değiştirmeleri üzerine açtıkları davalarda Aydın 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararları vermiştir. Kararların birinde A tipi bir okuldan C tipi bir okula zorunlu yer değişikliği yapılamayacağı, diğerinde ise ataması yapılan davacının atamasının yapıldığı okulda branşında ders okutulmadığı gerekçeleri ile yürütmeyi durdurma kararları verilmiştir.

 

İlgili Karar (1) İçin Tıklayınız

 

İlgili Karar (2) İçin Tıklayınız

 

İSTANBUL
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul ve kurum yöneticilerinin zorunlu yer değişikliğine dair yönetmelik maddesi uyarınca yaz aylarında yaptığı yer değişikliklerinde yürütmeyi durdurmaya dair yargı kararları gelmeye devam ediyor. İstanbul ilinde görev yapmakta olan bir üyemiz tarafından açılan bireysel davada iki üyemizin son beş yıl içerisinde görev yaptıkları okulların dönüşüme uğradığından dolayı, atamasının yürütmesi durdurulmuştur.   

İlgili Yargı Kararı İçin Tıklayınız.

 
 
KIRIKKALE
 

EYSEN tarafından verilen hukuk desteği ile Kırıkkale İdare Mahkemesi'ne açılan 5 davadan 5'i de yürütmeyi durdurma kararı ile sonuçlandı.

Çeşitli Anadolu Liselerinde görev yapmakta iken farklı okullara istekli-isteksiz zorunlu atamaları yapılan okul müdürlerinin aldıkları "Yürütmeyi Durdurma" sonucu sevinçle karşılandı.   
 
Mahkeme kararları tarafımıza ulaştırıldığında yayınlanacaktır.
 
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
 
EYSEN
Eğitim Yöneticileri Sendikası 
 
SİVAS
 
 Erzincan Merkez Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda müdür olarak görev yapmakta iken zorunlu yer değiştirmeye tabi tutularak Erzincan Merkez Fırat İlköğretim Okulu Müdürlüğüne ataması yapılan Türk Eğitim Sen üyesi Nevzat DÜNER yapılan bu atamamanın yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali için dava açmış açtığı davada yürütmeyi durdurma talebi reddedilmiştir. Daha sonra yapılan itiraz neticesinde Sivas İdare Mahkemesinin kararı Sivas Bölge İdare Mahkemesinin Y.D.İtiraz No:2010/299 sayılı karar ile hukuka uygun bulunmayarak kaldırılmıştır.

            Sivas Bölge İdare Mahkemesinin Y.D.İtiraz No:2010/299 sayılı gerekçeli kararında, Türk Eğitim Sen üyesi Nevzat DÜDER'in dava konusu atamasında  Erzincan Merkez Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda Müdür olarak görev yapmakta iken, bu okullardan tür itibari ile farklı olduğu açık olan, Erzincan Merkez Fırat İlköğretim Okuluna Müdür olarak atamasının yapılmasında hukuka uygun bulunmadığı söylenmiştir.

 

 

İlgili Karar İçin Tıklayınız

 
 
DENİZLİ
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul ve kurum yöneticilerinin zorunlu yer değişikliğine dair yönetmelik maddesi uyarınca yaz aylarında yaptığı yer değişikliklerinde yürütmeyi durdurmaya dair yargı kararları gelmeye devam ediyor. Denizli ilinde görev yapmakta olan üç üyemiz tarafından açılan bireysel davalarda iki üyemizin son beş yıl içerisinde görev yaptıkları okulların dönüşüme uğradığından dolayı, bir üyemizin de Fen Lisesinden bir ilköğretim okuluna atanmasında görev yaptığı kurumun niteliğinin dikkate alınmadığından dolayı atamalarının yürütmesi durdurulmuştur.

  

 

İlgili Karar (1) İçin Tıklayınız

 

İlgili Karar (2) İçin Tıklayınız

 

İlgili Karar (3) İçin Tıklayınız

 
KOCAELİ
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul ve kurum yöneticilerinin zorunlu yer değişikliğine dair yönetmelik maddesi uyarınca yaz aylarında yaptığı yer değişikliklerinde bir yürütmeyi durdurma kararı da Kocaeli ilinden geldi. Kocaeli ilinde bir Türk Eğitim Sen üyesi tarafından açılan zorunlu yer değişikliğine dair yapılan atama işleminin; son beş yıl içerisinde görev yaptığı okulun dönüşüme uğradığından dolayı yürütmesi durdurulmuştur. İlgili yargı kararında, 5 yıllık sürenin hesabında; dönüştürülen okulun dönüştürme tarihinin baz alınması gerekliliği ve bu nedenle beş yıllık sürenin dolmadığı belirtilmiştir.

 İlgili Karar İçin Tıklayınız

 
DANIŞTAY
 
"Danıştay Rotasyon davasını reddetti" şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı
 
Sendikalar tarafından Okul Müdürlerinin Zorunlu Yer Değişikliği konusunda Danıştay'a açılan davalarla ilgili bir süredir kamuoyunda bazı bilgiler kulaktan kulağa yayılmakta. İptal kararı bekleyen binlerce okul müdürünün gözü-kulağı Danıştay'dan gelecek haberlerde.

Hal böyle olunca konu hakkında piyasada pek çok bilgi bulunmakta. En son dün ortaya çıkan bilgi "Danıştay Rotasyon davasını red etti ve kararını ilgili sendikalara bildirdi." şeklindeydi.

Konu kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından haber niteliği taşıdığından sitemizde de kaynak gösterilerek yer verildi.

HABER ASILSIZ ÇIKTI

Konu hakkında sitemiz editörlerinden Ömer AKGÜMÜŞ tarafından yapılan 2 telefon görüşmesi gerçeği ortaya çıkardı.

TÜRK EĞİTİM-SEN AVUKATI: BÖYLE BİR KARAR YOK

Konu hakkında ilk olarak Türk Eğitim-Sen Genel Mevzuat Sekreterinin görüşü alınmak üzere kendisine ulaşamayınca, sendika avukatlarıyla görüşüldü. Avukatlar tarafından verilen bilgi şöyle: "Danıştaya açtığımız dava ile ilgili sendikamıza her hangi bir bilgi ulaşmamıştır. Konu hakkında ek savunma yapmak üzere MEB, Danıştay'dan ek süre istemiş ve bu istek Danıştay tarafından kabul edilmiştir. Yani MEB konu hakkında ek savunma verecektir ve aldığımız bilgilere göre henüz ek savunmasını vermemiştir. Bu konuda tarafımıza bilgi geldiğinden ilk elden resmi web sitemizden gerekli açıklama yapılarak kamuoyu bilgilendirilecektir. "

EĞİTİM-SEN AVUKATI: BÖYLE BİR KARAR YOK

Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz, Eğitim-Sen Hukuk Bürosunda görev yapan ve bizzat Rotasyon davalarını Danıştay'a açan ve takip eden Avukat tarafından tarafımıza verilen bilgi şöyle: "Sendikamız tarafından Rotasyonla ilgili Danıştay'a 4 adet dava açılmıştır. Bu davalar hakkında bugün itibariyle (30.11.2010) verilmiş olumlu-olumsuz bir karar yoktur. En yakın kararı bu yıl sonuna kadar alabileceğimizi düşünüyoruz. O karar da; 15 Mayıs 2010 tarihinde Yönetici Atama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Anadolu Lisesi statüsündeki yöneticiliklerin diğer yöneticiliklerle eş değer sayılması şeklindeki düzenleyle ilgili açtığımız davaya ilişkindir. Diğer davalar hakkında bir takvim söylemek yanlış olur. Danıştay'ın Rotasyon kararını verdiği şeklindeki bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır"

SONUÇ: BEKLEYECEĞİZ!

Sonuç olarak, binlerce okul müdürünün beklediği Danıştay kararları henüz çıkmamıştır. Anadolu Liseleri yöneticilikleriyle ilgili olan kararın en erken çıkması beklenmektedir.

Konu hakkında kamoyuna yansıyan haberlere temkinli yaklaşmak gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Ömer AKGÜMÜŞ
TurkiyeEgitim.Com
 
SİVAS
 
Türk Eğitimsen Üyesi Alim ERŞAHİN adına Türk Eğitim Sen olarak açtığımız davada, Sivas İdare Mahkemesinin 2010/1171 E. Sayılı ve 21.10.2010 tarihli kararıyla, üyemizin Sivas İli Kangal Lisesinde müdür olarak görev yapmakta iken, zorunlu yer değişikliği kapsamında Sivas İli Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na müdür olarak atanmasına ilişkin işlemin yürütmesi durdurulmuştur. 
 
Mahkeme kararının gerekçesinde, zorunlu yer değiştirme kapsamına alınan bir eğitim kurumu müdürünün öncelikle değerlendirme puanı göz önünde bulundurularak tercihlerine, tercih ettiği okullara puanının yetmemesi halinde ise görev yapmakta olduğu eğitim kurumunun niteliğine ve durumuna uygun bir eğitim kurumuna bilgisayar kurası ile atanmasının esas olduğu, durumuna uygun atanabileceği kurum yoksa bir sonraki zorunlu yer değiştirme dönemine kadar atamasının ertelenmesi gerektiği, davacının görev unvanının lise düzeyinden ilköğretim düzeyine düşürülmesi sebebiyle dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilmiştir.

 İlgili Karar İçin Tıklayınız

 

ANKARA

Ankara'da rotasyonla ilgili 100 civarında yürütmeyi durdurma talepli dava açıldığı bilinmektedir.

Bu davalardan 4-5 tanesinin geçtiğimiz hafta içerisinde reddedildiği (Rotasyon iptal başvurusunun kabul edilmediği) bilgisine ulaşılmıştır.

Gelişmeler hakkında bilgi alındıkça kamuoyu bilgilendirilecektir.

EDİRNE:
Edirne ilinde de Halk Eğitim Merkezi müdürü iken Kız Teknik ve Meslek Lisesine zorunlu olarak atanan bir müdürün açtığı idari davada da yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bu kararda da eğitim kurumlarının derece ve türlerine aykırı olarak atamanın gerçekleştirildiğinden dolayı hukuka aykırılık oluştuğu belirtilmiştir.
 
 
KIRKLARELİ
 
Kırklareli ilinde zorunlu yer değişikliği kapsamında görev yeri değiştirilen okul müdürünün açmış olduğu davada olumlu karar gelmiştir. Edirne Bölge İdare Mahkemesi 5 yıllık sürenin hesabında dönüştürme yolu ile Anadolu türüne çevrilen bir okul ile düz lisede geçirilen sürelerin birleştirilemeyeceği ve lise düzeyinde okul müdür olarak görev yapılırken ilköğretim düzeyindeki bir okula zorunlu olarak atama yapılamayacağından dolayı yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
 
YALOVA
 
Okul Müdürü, Yalova Merkez Anadolu İmam-Hatip Lisesi Müdürü olarak görev yapmakta iken zorunlu yer değiştirmeye bağlı olarak Yalova İli Çiftlikköy İlköğretim Okuluna atanmıştır. Yapılan atamanın  iptali için dava açmış, açılan davada Bursa 2. İdare Mahkemesinin 2010/863E sayılı kararı ile yapılan atamanın yürütmesi durdurulmuştur.
 
Mahkeme yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi olarak;  yönetmeliğin 22. maddesi uyarınca Anadolu İmam Hatip Lisesinde görev yapan Okul müdürünün tercih ettiği okullardan birine atamasının yapılmaması durumunda, önceki görev yeri olan okulun Anadolu Lisesi statüsüne uygun olmak kaydıyla boş bulunan eğitim kurumlarından birisine bilgisayar kurasıyla atamasının yapılmasının mümkün olduğu, eğer boş bulunan okullar arasında görev yaptığı eğitim kurumunun niteliğine ve durumuna uygun eğitim kurumu yok ise zorunlu yer değiştirmesinin 1 yıl süreyle ertelenmesinin zorunlu olduğu söylemiştir.
 
TRABZON

 

Trabzon İdare Mahkemesinin 2010/1012  Esas sayılı kararında, yukarıda yer alan hükümleri kıstas alarak; düz lise iken 2005 yılında Anadolu lisesine 2010 yılında da fen lisesine dönüştürülen bir okulda görevli müdür için uygulanan rotasyon işleminin durdurulmasına karar vermiştir.

 

Trabzon İdare Mahkemesinin 2010/1012  Esas sayılı kararında gerekçe olarak; “Mili Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte açık bir hüküm bulunmamakta ise de yönetmeliğinin 22 maddesinde eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerlerinin yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirileceğinin hükme bağlanmış olduğu, dönüştürme yolu ile oluşan ve davacının görev yaptığı düz lisesi, Anadolu lisesi ve fen lisesinin her birinin bir birbirinden farklı nitelikte ve türdeki eğitim kurumları oldukları, ayrı yönetmeliklerinin bulunduğu ve bu okulların her birisine yönetici olarak atana bilmek için ayrı koşulların arandığı hususların göz önünde bulundurulduğunda, davacının; Anadolu lisesinde ve düz lisede çalışlığı sürelerin beş yıllık zorunlu çalışma süresinin hesabında dikkate alınmasının mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır.”  İbaresini kullanmıştır.  “Davacının bulunduğu eğitim kurumunda 5 yıllık zorunlu çalışma süresini doldurmadığı anlaşıldığından davacının görev yaptığı fen lisesinin zorunlu yer değiştirmeye tabi olarak ilan edilmesine ilişkin işlemde hukuka  ve mevzuata uygunluk görülmemiştir.” Hükmünü açıklamıştır.

 
İSTANBUL
 
Rotasyon işleminin iptali amacı ile açmış olduğu davada da İstanbul 2. İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bu kararın gerekçesi olarak da “…iptal kararının, işlemi tüm sonuçları ile ortadan kaldıracağı ve davacının atanma kararı ile yargı kararı uyarınca verilen iptal kararı uyarınca tekrar eski görevine dönme tarihi arasında geçen dönemin eski okulunda geçmiş hizmeti olarak sayılacağı açık ise de 5 yıllık çalışma sürecinin hesabının fiilen kesintisiz ve de en son göreve başlama tarihinden itibaren hesaplamasının yönetmeliğin 22. maddesinin düzenlenme amacına daha uygun olacağı açıktır.” Denilmektedir. Kısaca idare, yargı kararı ile eski kurumlarına dönenlerin 5 yıllık çalışma süresini hesaplarken yargılama öncesi hizmet süreleri hesaba katılmayacaktır.

UŞAK

Uşak'ta rotasyon ile ataması yapılan bir okul müdürünün açtığı davanın olumsuz sonuçlandığı bilgisine ulaşılmıştır.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum