Rotasyonun Kaçarı Göçeri Yok

Rotasyonun Kaçarı Göçeri Yok

Rotasyon ya olacak ya olacak...

Yaz aylarına doğru yaklaştıkça şube müdürleri rotasyonu ile ilgili destekli ve desteksiz atışlar hızlanıyor. Önce şube müdürlerinin rotasyonun 4+4+4 nedeni ile erteleneceği yazıldı. Şube müdürlerinin yer değiştirmesinin 4+4+4 ü olumsuz etkileyeceği iddia edildi. Bu hafta içerisinde de il içerisinde rotasyon uygulanacağı, haber sitelerinde yer aldı. Bu ve benzer haberlerin doğruluk payı nedir, bilmiyoruz. Ama ben bölge rotasyonu diye bir konuyu daha önce duymuştum. Ama il içi rotasyon diye bir şeyi ilk defa duyuyorum. Öğretmenler, eğitim müfettişleri iller arası yer değiştirirken şube müdürleri il içerisinde, ilçeler arasında nasıl yer değiştirir? Bu iddia da ne kadar doğrudur göreceğiz. Hani biz demiştik demek için her ihtimali yazmak da inandırıcı gelmiyor. Hepimiz gönlümüzden geçeni yazıyoruz. Sonra da kendimiz inanıyoruz. Ortada 2011 Eylül ayında yayınlanan taslak haricinde bilinen yazılı bir metin yok. Taslak ile ilgili de onlarca yorum yazı yayınlandı.

***
Yayınlanma süreci uzadıkça bu tür spekülasyonların artmasınıdoğalkarşılamak lazım. Uygulamanın yapılıp yapılmayacağı adeta bir sinir harbine neden oluyor. Toplam iki bin kadar çalışanı etkileyecek bir uygulamada bile birlikte hareket etmekte güçlük çekiyoruz. Rotasyondan yana tavır alanlar, karşısında yer alanlar! Aslında yapılacak uygulamanın karşısında yer almak, hiçbir şey ifade etmiyor. KHK de bu yer değiştirme hükmü var. Bunun kaçarı, göçeri yok bu uygulama yapılacak. O zaman yapılması gereken yer değiştirme uygulamasının, adaletli olması için çaba harcamak. Tabii yazdıklarımızı duyan olursa!
 
Rotasyon uygulamasından önce şube müdürleri normlarının güncellenmesi gereklidir. Bu güncellenme işlemi tamamlanmadan yapılacak rotasyon uygulaması başka mağduriyetler doğuracaktır. Yıllar önce tahsis edilmiş tenkis edilmeyi bekleyen şube müdürü normları yanında bazı yerleşim yerlerinin normları da yeterli gelmemektedir. Hiç şube müdürü normu bulunmayan ilçeler de var. Tüm bu düzenlemelerin bir an önce yapılması elzem olmuştur.
***
Aslında en az mağduriyet yaşanarak bu uygulama gerçekleştirilebilir. Çünkü münhal bulunan birçok şube müdürlüğü kadrosu var. Önce isteğe bağlı yer değiştirmeler yapılır ise, büyük bir oranda rotasyonda gerçekleşmiş olur. Burada yer değiştirmenin şartları da önem taşımaktadır. Bu görevlere atananlar yer değiştireceklerini bilmiyorlardı. Bu nedenle birçok şube müdürü görev yaptığı il/ilçelere yerleşti. Kimi çocuğunu okutmakta, kimi ise kooperatiflerden ev sahibi olmak için uğraşmaktadır. Göreve başlarken rotasyon uygulaması yapılacağını bilselerdi, birçoğu ya bu göreve talip olmaz ya da bu uygulamaya gönül rızası ile razı olurlardı. Yasalar geriye doğru kişinin aleyhine işlemez. Ama şube müdürlerin de bu durum tersine işliyor. Rotasyon uygulamasından mağdur olanlar, bulunacaktır.
***
Aspragas haberlerin her hafta sitelerde yer almasının en önemli nedeni yayınlanma sürecinin uzun olmasıdır. Belki idare bu süreci kasıtlı uzatmıştır. Bunu bilemiyoruz. Eğitim müfettişleri yönetmeliği yayınlandı, hemen arkasından rotasyon gerçekleşti. Yönetmelik ile ilgili mahkemelere gidilme süreci tamamlanmadan yer değişikliği tamamlandı. Şube müdürleri içinde benzer süreç işleyebilir. Yayınlandıktan hemen sonra uygulama gerçekleştirilebilir. Bekleyip göreceğiz. Ama şu sıralar rotasyon uygulamasının nasıl yapılacağı ile ilgili ancak istihare yaparak bir sonuca ulaşabiliriz! Yoksa yönetmelikle ilgili hiç kimsenin net bilgisi yok. Gerçi istiharenin de şartları vardır. Beklenen kararların mantıklı olması ve ayaklarının yere basması gereklidir. Mesela rotasyon yapılacak mı yapılmayacak mı diye istihare yapmak mantıklı değildir. Çünkü yapılacağı 652 sayılı KHK de yazıyor. Yine istişare istiharenin önünde gelir. Bu hususta istişare ile tatmin edici bir sonuca ulaşılabilir.

DAVUT ÇALIŞKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.