Saç dökülmesinin sebepleri ve tedavisi nasıl yapılır?

Saç dökülmesinin sebepleri ve tedavisi nasıl yapılır?

Her ne kadar saç dökülmesi genellikle ileri yaşlarda görülse de, stres ve bazı hastalıklar sebebiyle çocuklarda saç dökülmesi görülebilir.

Uzmanlara göre, sağlıklı insanlarda bile günde 50-100 arası saç telinin dökülmesi normal kabul edilmektedir. Bundan fazla saç dökülmesi, bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Dolayısıyla saçlarda dökülme normalden fazla görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda görülen saç dökülme nedenlerinin başında çoğunlukla halk arasında ‘saç kıran’ olarak tanımlanan ‘Alopesi Areata’ gelir. Cinsiyet ayrımı olmaksızın karşılaşılan bu rahatsızlık, genelde çocukluk ya da ergenlikte başlar. Çocuklarda başlama yaşı genellikle 5 yaş altı olan bu tip dökülmeler 1-2 santim çapında dairesel dökülmeler olarak göze çarpar. Basit bir saç dökülmesi gibi başlayan ‘Alopesi Areata’da tedaviye hemen başlanmazsa zamanla çocuğun başındaki tüm saçlar dökülebilir.

Çocuklarda saç dökülmesinin bir diğer nedeni de kalıtsal özelliklerdir. Çocukların ailelerinde bulunan saç problemleri genetik olarak kendilerinde de görülebilmektedir. Ailesinde dökülme hikayesi olan çocukların saçlarında dökülme oluyorsa bu durum mutlaka doktora bildirilmelidir.

Çocuklardaki saç dökülmelerine saç koparma hastalığı olarak bilinen ‘trikotilomani’ de sebebiyet verebilir. Saç koparma hastalığı olan çocuk, saç ve kaşlarını çekiştirerek koparır. Tedavi görünceye kadar buna engel olmak imkansız olabilmektedir. Tamamen psikolojik olan bu rahatsızlığın tedavisi, uzman yardımlarıyla giderilebilmektedir.

Çocukluk döneminde diyet yapmak veya aşırı beslenmek de saç dökülmelerine sebep veren bir durumdur. Çinko ve demir yetersizlikleri çocuklarda büyümenin durmasına ve saç dökülmelerine neden olmaktadır. Dengesiz beslenme ya da bu maddelerin vücutta emilim yetersizliklerine bağlı olarak, demir ve çinko eksikliği ortaya çıkabilir. Özellikle et, peynir, karaciğer gibi hayvansal gıdalar çinkodan zengindir. Badem, ceviz, buğday, bulgur ve mantar da çinko yönünden zengindir. Çocukların beslenmesine bu yiyecekleri katmak saç dökülmesine karşı fayda sağlayabilir.

Demir eksikliğinde ise enfeksiyonlara duyarlılık artar ve tırnak-saç-deri-mukoza değişiklikleri ortaya çıkar. C vitamini demir emilimini artıracağından yumurtanın portakal suyu veya domatesle, köftenin yeşil salata ile tüketilmesi önemlidir. Yaşana demir eksikliğinde sakatat, dana eti, koyun eti, tavuk eti, kuru baklagil, kuru kayısı ve üzüm, pekmez, yeşil sebze, fındık, fıstık, susam, tahin gibi demirden zengin besinlerin tüketilmesi önerilir.

Çocuklarda görülen mantar hastalıkları da saç diplerini olumsuz etkileyerek saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılmaya, deride kızarıklık ve şişliğe, hatta kanamaya neden olabilen mantar hastalığının mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerekir.

Geçirilen yüksek ateşli hastalıklar sırasında ve sonrasında da saç dökülmeleri görülebilir. Ağır enfeksiyon sonucunda yaşanan dökülmeler çok fazla miktarda değillerdir. Hastalık geçtiğinde ve tedavi bittiğinde dökülmenin de normal düzeye gelmesi beklenir.

Tiroid hastalıkları sonucunda da çocuklarda saç dökülmesi yaşanabilmektedir. Fazla veya az çalışan tiroid bezinin saç kaybına neden olabildiğini belirten uzmanlar, hastalığın tedavisiyle birlikte saç kayıplarının ortadan kalktığını belirtmektedirler.

Bazı yanlış uygulamalar da, özellikle kız çocuklarında saç dökülmesine neden olabilir. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastikle toplamak saçları olumsuz etkilemektedir. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olmaktadır. Bunu yanında yine; sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak da saçın yıpranmasına ve dökülmesine yol açabilmektedir. Eğer kozmetik nedenden dolayı yani saç bakımında kullanılan ürünlerden kaynaklanan bir saç dökülmesi var ise kullanılan ürünün değiştirilmesi, medikal bir ürün kullanılması veya saç yıkama şeklinin değiştirilmesi, doktorun önerdiği şekilde yıkama yapılması tedavi için gerekebilir.

Sağlıklı saçlar için tüm bu saydığımız kriterlere dikkat etmeli ve gerekirse bir uzmandan yardım almalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.