Sağlığımızı dengelemek için sabah yürüyüş akşam ılık süt

Sağlığımızı dengelemek için sabah yürüyüş akşam ılık süt

Yaz saati nedeniyle biyoritmimizin bozulması, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlara göre panzehiri sabah yürüyüşü ve akşamları ılık süt içmek...

GÜL KİREKLO

Yaz saati uygulamasının vücutta meydana getirdiği dengesizlik 48 saattten 2 haftaya kadar sürebiliyor. Uzmanlar bu durumu hafifletmenin yollarını anlatıyor:

JET LAG'TAN BİLE ETKİLİ

Dr. Murat Berksoy (Aile hekimi ve sağlık koçu) Biyoritmimizin bozulması sinir sisteminin iletim yeteneğinin bozulması demektir. Bu da hafızanın azalması, depresyon, şeker yükselmesi ve hatta kalp krizi gibi belirtilerle kendini gösterir. Uluslararası bir araştırmaya göre kalp krizi geçirme riski bu dönemde 4-5 kat artıyor. Jet lag'tan daha etkilidir. Etkisi bir-iki hafta sürebilir. Gece uykuya yattığımız saati 15-20 dakika geri çekelim. Ya da güne 15 dakika daha erken başlayalım. Ve haftada 3-4 gün erken kalkıp yürüyüş yapalım. Yatmadan önce ise mutlaka bir bardak ılık süt içelim. Geç saatte egzersizden uzak duralım.

 

KORKMAYIN, ETKİSİ GEÇİCİ

Prof. Dr. Arif Verimli (Psikiyatrist) Kalıcı olmamakla beraber yaz ve kış saati uygulamalarında kafa karışıklığı, halsizlik, adaptasyon problemleri gibi zihinsel faaliyetlerimizin etkilendiği gözlemleniyor. Korkmayın. Bu etkiler 24 ila 48 saat içinde düzelir. Biyolojik saatimiz kendini düzene sokana kadar biraz erken yatmakta fayda var.

 

DOĞAYA AÇILIN

Hande Akın (Yaşam ve İlişki Koçu) Beden duyguların ve düşüncelerin enerjisini taşır. Biyoritmimizin bozulmasının olumsuz etkilerinden arınmak için hamam ve kaplıcalardan faydalanmak, denizde yüzmek ya da su kenarında yürümek, nefes çalışmaları çok fayda sağlayacaktır. Sağlıklı ve bilinçli beslenmek faydalı olur. Duygusal arınma için yük yaratan öfke, üzüntü, utanç, suçluluk, kıskançlık, acı gibi duyguların yarattığı enerjiyi boşaltmak için duyguyu yazarak ifade edin. Ve nefes çalışmaları yapın. Doğada bol bol vakit geçirin.

 

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.