Sayıştay denetimi etkisiz kılınıyor

Sayıştay denetimi etkisiz kılınıyor

Sayıştay Denetçileri Derneğinden yapılan açıklama şu şekilde....

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!!! 18.04.2013

6085 Sayılı Sayıştay Kanununda önemli değişiklikler yapılmasını öngören bir kanun teklifi Meclis’e sunulmuştur.

Söz konusu teklifin hazırlanması safhasında ne Sayıştay’ın ne de Derneğimizin görüşüne başvurulmamış, yapılan çalışmalarla ilgili tarafımıza bilgi de verilmemiştir. Daha önce basın ve yayın organlarında bu teklif ile Sayıştay yargısının güçlendirileceği, Sayıştay raporlarının Meclis’e gönderilememesine ilişkin soruna çözüm getirileceği yönünde yer alan haberlerin ne yazık ki gerçeği yansıtmadığı görülmektedir.

Kanun teklifi ile;

1-Genel nitelikli değerlendirme raporları dışında kalan Sayıştay raporlarının Meclis’e gönderilmesi engellenmektedir. Bu şekilde Sayıştay denetiminin etkisiz ve sonuçsuz hale geleceği açıktır. Teklife göre Sayıştay, 5018 sayılı Kanun gereği bütçe görüşmeleri sırasında denetlediği idarelerin faaliyet raporlarını Meclis’e sunacak, ancak, bu idarelerle ilgili denetim raporlarını sunamayacaktır. Bu düzenleme ile kamu idarelerinin Meclis’e hesap verme sorumluluğu ortadan kaldırılmakta, Meclis’in bütçe hakkı zedelenmektedir.

2-Sayıştay yargısı hukuk bilgisine ve tecrübesine dayalı adil bir yargı yeri olmaktan çıkarılmakta, keyfiliğe açık, idari bir işleve dönüştürülmektedir. Sayıştay üyeliğine seçilmede asli unsur olan Sayıştay denetçilerinin kontenjanı kaldırılarak mahkeme niteliğindeki Sayıştay dairelerinin tümüyle idari görevlerden gelen kişilerden oluşmasına imkân tanınmaktadır. Diğer yandan, yine idari görevlerde bulunan kişiler arasından 5 yıllık süre için iddia makamı olarak görev yapmak üzere Sayıştay savcısı seçilmesi öngörülmektedir. Savcılık ve hâkimlik işlevlerinin müfettişlik veya yöneticilik görevlerinden gelen kişiler tarafından yürütülmesi uygun değildir. Bu düzenlemelerin yargıyı güçlendirmek yerine zayıflatacağı, Sayıştay yargısına olan güveni temelinden sarsacağı açıktır.

3-Sayıştay denetçiliğine müfettişlerden ve yöneticilerden atama yapılması öngörülmektedir. Sayıştay denetçiliği uzmanlık gerektiren bir kariyer meslek olup ciddi bir bağımsızlık ve tarafsızlık anlayışı içinde uluslararası standartlara göre yürütülmelidir. Dışarıdan Sayıştay denetçiliğine atanması öngörülen müfettiş ve yöneticilerin yetki kullanma ve yaptırım uygulama alışkanlıkları denetlenen kişi ve kurumlar açısından ciddi sorunlara yol açabilecektir. Diğer yandan, kurul üyeliği gibi pasif bir görev olmayan Sayıştay denetçiliği son derece detaylı prosedürlere göre titiz bir şekilde bizzat icra edilmesi gereken bir meslektir. Kamuda belirli yönetim seviyelerine ulaşmış kişilerin tamamen yeni bir meslek anlayışı içinde bu zahmetli prosedürlere adapte olmaları ve kendi başlarına etkin bir denetim çalışması yürütmeleri beklenemez. Sayıştay denetçiliğine bu şekilde dışarıdan yapılacak atamalar denetimi zaafa uğratacaktır.

Sayıştay denetçilerini temsil eden Derneğimiz, yasadan ve uygulamadan kaynaklanan sorunların çözümü için yapılan çalışmalara katkıda bulunmaya her zaman hazırdır.

Kamuoyuna önemle duyurulur.


SAYIŞTAY DENETÇİLERİ DERNEĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

 

memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.