SBS belirsizliği kafaları karıştırdı

SBS belirsizliği kafaları karıştırdı

Ortaöğretime geçiş sınavı için Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı test yerine, 'açık uçlu soru' sistemi, eğitim camiasının ikiye bölünmesine neden oldu

 

Bu yıl son kez yapılacağı belirtilen Seviye Belirleme Sınavı için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, "Ortaöğretime geçiş sınavı için arayış içersindeyiz. Çocuklarımızı test cenderesinden kurtaracak yeni bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Açık uçlu sorularla yürüyen bir seçme sınavı daha sağlıklı olur" açıklaması, eğitimciler arasında tartışma yarattı. 
 
TANI YANLIŞ KONUYOR 
Oktay Aydın (Sınav Koordinatörü): Türkiye'de liselere geçiş sisteminin ya da sınav adı ile SBS'nin temel sorunu çoktan seçmeli sorular değil ki, bu soruna önerilen çözüm açık uçlu sorular olsun. Yine yanlış tanılar konuyor. Haliyle tedavi de yanlış olacak ve sonuç da olumsuz olacaktır. İrfan Erdoğan (Eski Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı): Bakanlık kendi bünyesinde yılların tecrübesine dayanarak, en iyi modeli oluşturabilir. Yazılı sınava geçmek şu aşamada çok zor. Türkiye'deki öğrenci sayısı çok fazla. SBS ilk ortaya çıktığında, öğrencinin ders dışı faaliyetlerini dikkate alan davranış notu vardı. O sistem geliştirilmiş olsa bugün uygulanıyor olacaktı. Sınavların yazılı olarak yapılması oldukça güç. Nurşen Kayatürk (Bilfen Okulları Genel Müdür Yardımcısı): Halen uygulanan çoktan seçmeli (test) soru sisteminde öğrencilerin bilgileri 4 seçenek arasına sıkıştırılmış durumda. Cevap ya doğru ya yanlış. Neyi ne kadar bildiklerini yüzde yüz tespit etmek mümkün değil. Sabriye Dedeoğlu (Kültür Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi Koordinatörü): Açık uçlu sorular adayların bilgiyi yorumlama, analiz, sentez yeteneklerini kullanmalarını sağlama ve kişisel düşünce ve görüşlerini ortaya çıkarma yeteneğini geliştirme açısından faydalı bir ölçme değerlendirme tekniğidir. 
 
Yaşar ÖZAY-Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.