SBS ve PYBS sınav giriş belgeleri

SBS ve PYBS sınav giriş belgeleri

2013-SBS ve 2013-PYBS başvuru kılavuzlarına göre, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS ile 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin gireceği PYBS'ye giriş belgeleri bugün yayınlanacak

 

SBS VE PYBS GİRİŞ BELGESİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

 SBS KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

2013-SBS'nin başvuru işlemleri e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Polis kolejine başvuracak öğrenciler ise başvuru işlemlerini Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesinden takip edebilecek.

Sınava başvuracak öğrencilerin bankaya sınav ücretlerini yatırmadan önce e-Okul sistemindeki bilgilerinin güncel olup olmadığını okul müdürlüklerinden kontrol ettirmeleri gerekiyor. 10 lira olan sınav ücreti, Ziraat, Vakıflar ve Halk bankalarının ilgi hesaplarına veya bu bankaların internet şubelerine yatırılabilecek.

SBS, 8 Haziran'da yapılacak, sonuçları ise 12 Temmuz'da açıklanacak.

PYBS 8-9 Haziran'da

PYBS ise 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri için 9 Haziran'da, 8. sınıf öğrencileri için ise 8 Haziran'da yapılacak.

PYBS'ye başvuracak adayların da e-Okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekiyor. Açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu ve özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler, parasız yatılılık ve bursluluktan yararlanamayacak. Tutuklu ve hükümlü öğrenciler ise sınava başvuramayacak.

Parasız yatılılığı tercih edecek öğrencilerin, ortaokulların 8. sınıfında, ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç 9, 10. ve 11. sınıflarında öğrenim görmeleri gerekiyor. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 10. ve 11. sınıf öğrencileri için tercih edecekleri pansiyonlu okullarda aynı sınıf seviyesinde öğrenim gördüğü meslek dalının bulunması şartı aranıyor.

Bursluluğu tercih edecek öğrencilerin ise ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5, 6, 7. ve 8. sınıflarında, ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç olmak üzere 9, 10. ve 11. sınıflarında öğrenim görmeleri ve maddi imkandan yoksun bulunmaları gerekiyor.

PYBS sonuçları 16 Temmuz'da, www. meb.gov.tr ve oges.meb.gov.tr adreslerinden açıklanacak. 8, 9, 10. ve 11. sınıfların parasız yatılılık için pansiyonlu okul tercihleri 22 Temmuz-2 Ağustos arasında alınacak. Yerleştirme sonuçları ise 22 Ağustos'tan itibaren internetten ilan edilecek.
Öğrenciler sınav kılavuzuna www.meb.gov.tr ve www.oges.meb.gov.tr adreslerinden ulaşabilecek.

SBS´de hangi derslerden soru sorulacaktır?

 
Sınavlarda; görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik, beden eğitimi, rehberlik/sosyal etkinlikler dersleri dışındaki zorunlu derslerden, öğrencinin devam ettiği sınıfın konularına ait sorular sorulacaktır.
 
Sınavda sorulacak sorular 5 ana başlık altında toplanmıştır:
 
1- Türkçe, 2- Matematik, 3- Fen ve Teknoloji, 4- Sosyal Bilgiler, 5- Yabancı Dil
 
Soru sayısı ve buna bağlı olarak da sınav süresi,  öğrencinin yaş durumu dikkate alınarak belirlenmiştir.
 
8. SINIF SORU DAĞILIMLARI

DERSLER
 
8. SINIF
   TÜRKÇE 23
   MATEMATİK 20
   FEN VE TEKNOLOJİ 20
   SOSYAL BİLGİLER 20
   YABANCI DİL 17
   
TOPLAM: 100 SORU

SÜRE: 120 DAKİKA
 
* Sosyal bilgiler sorularının içinde din kültürü ve ahlak bilgisi soruları da yer alacaktır. Ancak bu dersten muaf olan öğrencilerle bunları cevaplamak istemeyen öğrenciler için alternatif sosyal bilgiler soruları yer alacaktır.
 
Soru sayılarının dağılımı neye göre belirleniyor?
 
Soruların dağılımı ve test bölümlerinin oluşturulması, dersin haftalık ders programı içerisindeki ağırlığına orantılı olarak yaklaşık değerlerin tamamlanması esas alınarak belirlenmiştir.
 
Sınavın soru içeriği nasıl olacak?
 
Soru içeriklerinin öğretim programları odaklı, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacaktır.
 
8. sınıflar için hazırlanan sınavda 7. sınıfın konularından da soru gelecek mi?
 
Hayır. Sorular öğrencinin devam ettiği sınıfın konularıyla sınırlı kalınarak hazırlanacaktır. Sınavlarda, sınıfa ait olarak o yıl için milli eğitim bakanlığının belirlediği kazanımlar dışına çıkılmayacaktır.
 
 
SBS´de derslerin ağırlıklı katsayıları nedir?
 
TESTLERİN AĞIRLIK KATSAYILARI
SINIF: 8
 
TÜRKÇE: 4
MATEMATİK: 4
FEN VE TEKN.: 3
SOSYAL BİLG.: 3
YABANCI DİL: 1
 
Matematik ve Türkçe derslerinin ağırlık katsayısı eşit, bu iki dersin sınavda kazandıracağı puanın eşit olduğu anlamına mı geliyor?
Hayır, testlerin ağırlık katsayıları bir dersten yapılan sorunun değerini belirlemede tek etken değildir. Her dersin yapılma oranı, standart sapması gibi veriler de puanlamaya etki edeceğinden katsayılarda farklılıklar oluşur. Testlerin ağırlık katsayıları sabit kalmasına rağmen her yıl derslere ait soruların katsayı değerlerinin değişmesinin sebebide budur.
 
Özel yabancı okullara SBS puanı ile mi girilir?
 
Evet, özel yabancı okullara girişte 8. sınıf puanı değil, 8. sınıf SBS puanı esas alınır. Başvurular SBS puanı açıklandıktan sonra, ilgili okullara belirlenen tarihlerde ve koşullarda bireysel olarak yapılır.
 
BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.