SBS'de Okul Puanları Mağduriyet Yaratacaktır

SBS'de Okul Puanları Mağduriyet Yaratacaktır

SBS'de okul puanı sorunu ve adalet. Özel okullarda öğrencilerin not ortalamarı çok yüksek tutuluyor. Ya devlet okulları ?

 

Geçtiğimiz yıllarda SBS 6-7-8. sınıflarda yapılıyordu. Bu yıl ilk kez sadece 8. sınıf öğrencilerine yapılacak. SBS sınav sisteminde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni uygulamada okul puanının ağırlığı ve etkisi neredeyse sınav puanı kadar oluyor. Ayrıca yine İngilizce dersinin ve Matematik derslerinin puan katsayıları arttı. Uluslararası yarışmalarda derece alan öğrencilerimize ek puanlar verilecek.
 
SBS PUAN HESAPLAMA DEĞİŞTİ
 
Geçtiğimiz yıllarda bütün soruları tam yapan aday 500 puan almaktaydı. Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede hesaplanan OYP değişti. En büyüğü 700 puan SBS puanı okul puanları ile 1000 tamamlanacak. Kısaca 6-7-8 sınıflarda tüm dersleri 100 olan bir öğrencinin puanı 1000 olacak. Yerleştirme puanı da sınav puanı ile okul puanının toplamının ikiye bölümünden elde edilecektir.
 
Sınavdan ve okuldan tam puan alanlar 500 puan alacak.
 
OYP , hesaplanmasında okul puanının etkisi % 50 olacak.
 
Burada ortaya şu sonuç çıkıyor.
 
Okul puanının ağırlığı , sınav puanı kadar oldu.
 
Bu ne kadar sağlıklı ? 6-7. sınıflarda öğrencilerin böyle bir hesaplama olacağından haberleri yoktu. 
 
Ülkemizin dört bir yerinde devlet ve özel okullarda eğitim gören öğrencilerimiz eşit şartlarda eğitim görmüyor. Ve yine tüm okullar , hatta tüm öğretmenler not konusunda aynı objektifliğe ve duyarlılığa sahip değildir.
 
SBS sınavlarında okul puanlarının sınav puanı kadar ağırlığının olması, bu yıl sınavlarda çok başarılı olduğu halde okul puanı düşük olan öğrencilerimizi mağdur edecektir.
 
Orta öğretime yerleştirmede okul puanının , sınav puanı kadar ağırlığının olması açıklandığı andan itibaren , 2012 - 2013 yılında öğrenci notlarında yükselme olmuştur. Bakanlık bu istatistiği e-okul sistemi üzerinden alabilir. Özellikle isim yapmak isteyen özel okullarda bu sistem devam ederse not ortalaması 90 olan öğrenci göremezsiniz. Tamamının not ortalamasının 100 olması için elinden gelen gayreti özel okul sahipleri gösterecektir. Bu durumda devlet okullarında okuyan öğrenciler mağdur olacaktır.
 
Umarız Bakanlık bu sorunu görür ve çözüm üretir.
 
kamudan haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum