SBS’den sonra sınav stresi yok

SBS’den sonra sınav stresi yok

Liselere girişte dar kapsamlı sınav ve öğrencinin okulda aldığı notlar etkili olacak.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Müsteşarı Emin Zararsız’ın geçtiğimiz günlerde art arda 2013’te Seviye Belirleme Sınavı’nın son kez yapılacağını ve 2014’ten itibaren sistemin değişeceğini açıklamasıyla yüz binlerce öğrencinin kaderinin ne olacağı tartışma konusu oldu. Milli Eğitim Bakanı Dinçer, açıklamalarında MEB’in yeni çalışmasıyla ilgili yeni bir sınav olabileceği, okul notlarının ağırlığının artacağı, yüksek talep gelen okulların kendi sınavlarını yapabileceği gibi bazı ipuçları verdi. Sistemle ilgili hâlâ bir taslak açıklanmaması bekleyenleri endişelendiriyor. VATAN, MEB’e yakın kaynaklar ve eğitim uzmanlarıyla SBS sonrası liselere girişinin nasıl olacağını araştırdı.

Sınav devam edecek ama etkili olmayacak

Yeni sistemde de sınav devam edecek. Ancak öğrencilerin liseye yerleşmesinde yüzde 75-80 etkili olan SBS yerine, okulda iki dönem yapılacak dar kapsamlı bir sınavın ortalaması alınacak ve buradan gelen puan liseye girişte yüzde 20 ile yüzde 40 arasında bir etkiye sahip olacak.

Liseye girişte okul başarı puanı temel alınacak

Örneğin yeni sistemde okul başarı puanı Anadolu lisesine girişte yaklaşık yüzde 70, Fen Lisesi için yüzde 50 civarında etkili olacak. Öğrencinin okulda alacağı başarı puanı öne çıkarılarak standart hale getirilecek bir sistem tasarlanıyor. MEB burada okullar tarafından notların şişirilmesini önlemek için okul puanlarını aynen kullanmayacak. Okul puanlarını çan eğrisi sistemiyle standart bir hale getirilecek. Puanlar çan eğrisi sistemine çevrildiğinde, okulda olması gereken olası başarı ve başarısızlık durumunda çocukların puan aralıkları açıldığı için yerleştirme buna göre yapılacak.

Anadolu liseleri kontenjanı 450 bine çıkacak

Lise türlerini azaltacak olan MEB klasik liseleri ve yeni açılan okulları Anadolu lisesine dönüştürerek yaklaşık 450 binlik yüksek tercihli kontenjan kazanacak. Geriye özel okullar, fen, meslek teknik ve imam hatip liseleri kalacak.

Yabancı özel okullar kendi sınavını yapacak

Talebin yüksek olduğu şu anda SBS’nin 8. sınıf puanlarıyla öğrenci alan Robert, Alman ve Avusturya Lisesi gibi yabancı özel okullar kesin olmamakla birlikte büyük bir olasılıkla kendi giriş sınavlarını yapabilecek. Bu okullar paralı olduğu ve yüksek not ortalaması talep ettiği için bu fazladan girilecek bu sınavlara 2 bin kişi gibi küçük gruplar katılacak. MEB burada amacı büyük yığılmayı önlemek.

‘Merdivenaltı dershaneler açılır’

Turgay Polat (Bahçeşehir Üniversitesi

Rektör Danışmanı):

“Öğrenci herhangi bir Anadolu lisesine yerleşeyim diye
sınava girmiyor. Kabataş,
Cağaloğlu gibi iyi bir okula gireyim diye

uğraşıyor. Okulların kalite farkı çok olduğu için talep olan okullara girmek isteyen öğrenciler özel ders alacak. Bu merdivenaltı dershaneler gibi oluşumlara yol açacak. Burada önemli olan okulların başarısını ve öğretmenlerin performansını ölçerek buradaki aksaklıkların önüne geçmek.”

Gazetevatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.