Şebi Arus törenleri ne zaman (2015) – Konya Şebi Aruz Töreni saat kaçta, kaç saat sürüyor!

Şebi Arus törenleri ne zaman (2015) – Konya Şebi Aruz Töreni saat kaçta, kaç saat sürüyor!

Şebi Aruz törenleri ne zaman, 2015 Konya şebi aruz töreni saat kaçta başlıyor, kaç saat sürüyor. Şebi Arus töreni programı haberimizde.

Şebi Arus törenleri her sene 17 Aralık tarihinde Konya’da yapılmaktadır. Şeb-i Arus Nedir? Kelime anlamı düğün gecesi anlamına gelmektedir. (Farsça şeb: gece, Arapça arus: düğün)anlamına gelmektedir. Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gece olarak bilinir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için Düğün Gecesi olarak adlandırmıştır. Şebi Arus Törenleri 2015 Ne Zaman? Her yıl, Mevlana Celalettin Rumi'nin ölüm yıl dönüm olan 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında "Şeb-i Arus" olarak da anılmaktadır. Bu yılda Şebi Arus törenleri Konya’da gerçekleştirilecek olan törenler her yıl olduğu gibi yoğun katılımın olması bekleniyor. Şebi arus töreni saat kaçta başlıyor? ve tören programı ile ilgili detaylar haberimizde.

ŞEBİ ARUS TÖRENİ SAAT KAÇTA NEREDE OLACAK?

Şebi  Törenleri, Mevlana'nın "Kandil uyandırma merasimi" başlayan 742. Şeb-i Arus etkinlikleri, çeşitli illerde semazen gösterileri ile devam ediyor.  Mevlana'nın kandil yakma ve sevgi yürüyüşü ile başlayan 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri çeşitli illerde semazen gösterileri ile devam ediyor. İlk olarak, Konya Alaaddin Keykubat Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn (iki denizin buluşması) Kandili; Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile protokol üyeleri tarafından yakılarak başlatıldı. Bu etkinliğin devamında İstanbul ve diğer illerde semazen gösterileri devam ediyor.

ŞEBİ ARUS TÖRENİ PROGRAMI VE SEMA TÖRENİ!

Şebi Arus töreni 2015,  7-17 Aralık tarihlerinde 11'i akşam 4'ü gündüz olmak üzere toplam 15 sema töreni gerçekleştirilecek. Sema töreni ve diğer etkinliklere 70 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor. Etkinlikler için Mevlana Kültür Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesince inşa edilen 10 bin kişi kapasiteli Kongre Merkezi kullanılacak. 13 Aralık ve Şeb-i Arus gecesi olan 17 Aralık'taki etkinlikler, Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.  Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl oluşturulacak olan etkinlilerde, Hazreti Mevlana’nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında yapılan sema törenleri www.konya.bel.tr adresi üzerinden canlı olarak tüm dünyaya ulaştırıyor.

ŞEBİ ARUS TÖRENLERİ CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

ŞEBİ ARUS TÖRENLERİ HER GÜN CANLI YAYIMLANIYOR!

Şebi Arus törenleri,  Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Hazreti Mevlana’nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerini internet üzerinden her gün canlı olarak yayınlıyor. Etkinliklerin yapıldığı Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde ev sahibi olan Konya Büyükşehir Belediyesi, İngilizce ve Türkçe Mesnevi Dersleri ile etkinliklere katkı yaparken; düzenlenen sema törenlerini internet üzerinden tüm dünyaya ulaştırıyor. 17 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek etkinlikler kapsamında Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılacak tüm sema programları www.konya.bel.tr adresinden canlı olarak izlenebiliyor. Ayrıca, sitede bulunan Mevlana başlığı altında da geçmiş yıllardaki sema törenleri ile Hazreti Mevlana ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliyor.

MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN-Î RÛMÎ KİMDİR?

Mevlana Celaleddin Rumi , 1207 yılında bugünkü Afganistan olarak bilinen, o dönemde İran sınırları içerisindeki Horasan eyaletinin Belh şehrinde dünyaya gelmiştir, ünlü Türk felsefecidir. 4 yaşında babasından felsefe, filoloji ve din dersleri almaya başlar. 1214 yılında Bağdat’a, 1218 yılında Konya – Karaman’a göç ederler ve babası Bahaeddin Veled için Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından Konya’da medrese (akademi tarzında okul) yapılır. Batıdaki Anadolu Selçuklu topraklarına Rum diyarı denildiği için isminin sonuna “Rum-i” (Rum diyarında yaşayan) eki alır. Babası Bahaeddin Veled öldükten sonra (1231 yılında) akademide ders vermeye başlar. Sevgi ve saygı göstergesi olarak öğrencileri ve sevenleri tarafından “Mevlana” (Efendi) lakabı verilir. Böylece ismi ünvan ve sıfatlarla birlikte tam olarak “Mevlana Muhammed Mustafa Celaleddin-i Rum-i” olur. Türkçe konuşulan yerlerde ve İran’da kısaca Mevlana denilmektedir.

ŞEBİ ARUS SEMA TÖRENİ NEDİR?

Toplu veya tek başına yapılan Sema aynı amaç içindir. Toplu halde yapılan Sema’ya, “Sema Töreni” denir. Sema’nın düzenli olması için konulan kurallar bir törene, Farsça’sı “Mukabele”ye dönüşmesini sağlamıştır. Bu Sema töreni Mevleviler tarafından yapıldığı için “Mevlevi Mukabelesi” denir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.