Seçim Öncesi Memurlar 3 Müjde Bekliyor!

Seçim Öncesi Memurlar 3 Müjde Bekliyor!

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan 25. dönem milletvekili genel seçimleri öncesinde memurlar hükümetten bazı beklentilerinin karşılanmasını beklemektedir.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan 25. dönem milletvekili genel seçimleri öncesinde memurların hükümetten bazı beklentileri bulunmaktadır. Ana başlıklar halinde bu beklentileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1- Ek Zam: Ek Maaş Zammı 2013 yılında ilk kez yapılan toplu sözleşme ile hükümet ve yetkili sendika Memur-Sen arasında yapılan anlaşma beklentilerin altında gerçekleşmiş ve 2014 yılı için 123 TL net zam yapılmıştır. Enflasyon farkı ise yapılan toplu sözleşmede hatalı bir şekilde yer almaması nedeniyle verilmemiştir. Aynı toplu sözleşmede 2015 yılında memur zammı yüzde 3+3 şeklinde yer almıştır. Bu süreçte memurların yaşam standartlarını direk olarak etki eden ürün ve hizmet kalemlerinde önemli artışlar yaşanmıştır. Örneğin 2015 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 10,11 olarak belirlenmiş ve devlet, emlak vergisi, trafik cezaları, damga vergisi, harçlar ve bazı para cezalarına yüzde 10,11 oranında zam yapmıştır. Ekonomideki bu değişikliklerin kamu hizmetlerini yerine getiren memurlara yansıtılmaması ve ek zam yapılması taleplerinin dikkate alınmaması stratejik olarak ta bir hatadır. 2013 yılında yapılan ilk toplu sözleşme memurların beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Ekonomik şartlarda değerlendirilerek tarafsız bir gözle bakıldığında ek zam yapılması yerinde bir karar olacaktır.

2- 2005’ten sonra göreve başlayanlara 1 Derece Bugüne kadar kamu personeline 1979, 1991 ve son olarak 2005 yılında 1 derece verilmiştir. Ancak önceden yapılan diğer 1 derece verilmesi düzenlemeleri gibi 2005 yılındaki düzenleme ile de, 15 Ocak 2005 tarihinde görevde olanlar bu düzenlemeden yararlanmış, 16 Ocak 2005’ten itibaren göreve başlayanlar ise bu derece hakkından yararlanamamıştır. Dolayısıyla Anayasa’nın eşitlik prensibinden hareketle 1 derece alamayan kamu personelinin yaşadıkları mağduriyetin biran önce çözüme kavuşturulması önemli bir beklentidir.

3- Disiplin Affı Memurların zaman zaman haksız bir şekilde disiplin cezaları alabildiklerine şahit olmaktayız. Bu nedenle amirlerin subjektif değerlendirmeleri sebebiyle disiplin cezası verilebilmektedir. Dolayısıyla disiplin cezalarının affı konusu tüm kamu personeli geneline yayılmalı ve disiplin affı düzenlemesi yapılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum