Seçmeli ders sistemi bu haliyle uygulanamaz

Seçmeli ders sistemi bu haliyle uygulanamaz

Seçmeli ders sistemi bu haliyle uygulanamaz

Daha önceki uygulamada seçmeli dersler çevre koşulları dikkate alınarak öğretmenler kurulunca belirlenmekteydi. Derseler bütün öğrenciler için aynı olduğu için öğrenciler kendi sınıflarında seçmeli derslerini görmekteydiler. Uygulamada sorun yoktu.
 
 Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokullarının 5 inci sınıfları ile lise 9 uncu sınıflarda seçmeli derslerin belirlenmesine yönelik genelge nihayet yayınlandı. 37 sayılı genelgede seçmeli derslerin öğrenci ve veli tarafından seçilmesi uygulaması getirildi. Bir seçmeli dersin en az 10 öğrenci tarafından seçilmesi halinde grup oluşturulacak ve o ders seçmeli ders olarak okutulacak. Bu çok iyi niyetli bir yaklaşım ancak uygulanması imkansız.
 
Seçmeli derslerde sınıf mevcutlarından daha az sayıda 10,20,30 kişilik gruplar oluşması halinde bu gruplara ders vermek için yeni derslikler kullanmak gerekecektir. Ancak okullardaki mevcut dersliklerin tamamı doludur. Hatta öğrenci sayısındaki artış nedeniyle laboratuar, kütüphane gibi bölümleri bile dersliğe çeviren okullar vardır. Bu durumda öğrenciler nerede ders işleyecektir?
 
Durumun somutlaşması açısından örneklendirelim.
 
Normal büyüklükteki bir ortaokulda 5 şube, 5 inci sınıf olduğunu ve bu sınıflarda 40 ar öğrencinin bulunduğunu toplam beşinci sınıf öğrencisinin 200 olduğunu varsayalım.
 
Seçmeli derslerden (A) dersini bütün sınıflardaki öğrenciler seçerse, bu dersi öğrenciler kendi sınıflarında görebilirler ve sorun yaşanmaz. (A) dersini 180 öğrenci (B) dersini 10 öğrenci (C) dersini 10 öğrenci seçerse sorun yaşanır. Çünkü mevcut 5 derslikte 180 öğrenci (A ) dersini görürken (B) ve (C) derslerini işlemek için iki dersliğe daha ihtiyaç çıkar. Okullarda bu tür boş derslikler yoktur. Bu durumda (A) dersini seçen 180 kişilik öğrenci grubunun 3 dersliğe sığdırılması, kalan 2 derslikte de (B) ve (C) derslerinin işlenmesi gerekir ki bu da mümkün değildir. Çünkü sınıflarda 40 ar kişilik sıra vardır. Dersliklerin çoğu 60 kişiyi almaz. Alsa bile derslerde sınıflardan sürekli sıra taşınması gerekir ki bu olacak şey değildir.
 
Diğer yandan haftalık ders çizelgesinin hazırlanması da ayrı bir sorundur. Farklı sınıflardan aynı seçmeli dersleri seçen öğrencilerin ders işleyebilmesi için bütün sınıflardaki seçmeli derslerin aynı saate konulması gerekir. Bu da 5 inci sınıflarda 8 saat ders işleneceği günün tamamının seçmeli derslere ayrılmasıyla mümkündür ki bir günün tamamının seçmeli derslere ayrılması pedagojik açıdan uygun değildir.
 
Bakanlığın getirmiş olduğu seçmeli ders sistemi bu haliyle uygulanamaz. Seçmeli derslerde oluşacak grup sayısının okulda kullanılabilecek derslik sayısından fazla olmaması gerekir. Bu nedenle 10 öğrenciyi bulan her grup için sınıf oluşturulması hatalıdır. Okul idareleri yaşanacak sorunun farkındadır ve velilere derslik mevcutlarına göre ders seçtirerek küçük gruplar oluşturmama yoluna gideceklerdir. Uygulanması mümkün olmayan emirlerle okul idarelerini müşkül duruma düşürmek doğru değildir.
 
Sorunum çözümü için iki yol vardır.
 
1.       Genelgedeki grup oluşturmada alt limit olan 10 öğrenci sınırı kaldırılmalıdır. Her okul kendi kullanabileceği derslik sayısına ve dersliklerin kapasitesine göre grup oluşturmalıdır.
 
2.       Eskiden olduğu gibi seçmeli derslere öğrenci ve velinin tercihleri de dikkate alınarak öğretmenler kurulu tarafından karar verilmelidir.
 
                    Doğan CEYLAN
             Müfettişler Derneği Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.