Seçmeli ders sorunu

Seçmeli ders sorunu

MEMUR-SEN ANKARA İL BAŞKANI VE EĞİTİM-BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA KIR’IN “MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SEÇMELİ DERS SEÇİM SÜRESİNİ UZATILMALIDIR” KONULU YAZILI BASIN AÇIKLAMASIDIR

Süreç uzatılmazsa seçmeli dersler amacına ulaşamaz.
 
         2012-2013 eğitim öğretim yılına yaklaşmış bulunuyoruz. Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim ile birlikte eğitim öğretim hayatımızda ilköğretim çağının küçültülerek 6-13 yaş olarak uygulamaya geçmesi, kesintisiz olarak uygulanan 8 yıllık zorunlu eğitimin, kesintili ve zorunlu olarak 12 yıla çıkarılması, müfredatların değiştirilmesi, bireyin ilgi istek ihtiyaç ve yeteneklerine göre yeni seçmeli derslerin belirlenmesi İmam-Hatip Liselerine ilaveten eskiden olduğu gibi yeniden İmam-Hatip Ortaokullarının açılması ve özellikle İmam-Hatip-Lisesi ve İmam-Hatip Ortaokullarının dışındaki okulların 5. ve 9. sınıfından itibaren diğer seçmeli derslerin yanı sıra Kuran’ı Kerim, siyer ve dini temel bilgi derslerinin de seçmeli olarak okutulabilmesi sevindirici bir gelişmedir.
 
Öğrencilerimizin daha sonra bir zorlukla karşılaşmamaları için zamanında bu başvuruyu yapmaları gerekir.
 
         Milli Eğitim Bakanlığının    31.08.2012 tarih ve 2012/37 sayılı genelgesi gereği bu yıl Ortaokul 5. sınıfı ile İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıfında ve her türlü lise,Anadolu, fen, sosyal bilimler, mesleki ve akademik liselerinin 9. sınıfında okuyacak çocuklarımız velilerinin 10-12 Eylül 2012 tarihleri arasında okul idarelerine verecekleri dilekçelere bağlı olarak orta okullarda 8 saat,İmam-Hatip ortaokullarında 4 saat ,lise 1. sınıflarda da Talim ve Terbiye Kurulunun 14.08.2012 tarih ve 124 sayılı genelgesinde belirlenen sayıda ders   seçebileceklerdir.
 
Ortaokul ve liselerde Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgi Dersi Seçmeli olarak okutulabilecektir.
 
         Başta 12 yıllık zorunlu eğitim olmak üzere, 6287 Sayılı Kanun gereği İlköğretim çağının ‘6-13 yaş’ olarak tanımlaması 6. yaşın ‘çocuğun 5 yaşının bitirdiği eylül ayı sonunda başlayacağını hükme bağlamış olması buna göre 60-66 aylık çocukların erken zorunlu eğitime tabi tutulması özellikle İmam-Hatip Lisesi ve İmam-Hatip Orta Okullarını dışında da Kuran-ı Kerim, Temel Din Bilgisi, ve Siyer (Peygamberimizin hayatı içine alan) derslerinin seçmeli ders olarak okutulması olayı kamuoyunda tartışılmaktadır.

   Seçmeli Dersler Konusunda veliler ve öğrenciler yeterli bilgiye sahip değildir.
 
          Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgi derslerinin seçmeli ders olarak okutulması konusu kamuoyunda müspet ve menfi yönde çokça tartışılmış ve tartışılmaya da devam edilmektedir. Bu konuda valiliklere gönderilen mezkur genelge ile İl, ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul idareleri; seçmeli derslerin sayısı, nasıl seçileceği ve uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirilmiştir. Ancak bu derslerin seçiminde kendilerine inisiyatif tanınan konunun asıl muhatabı olan veliler ve öğrenciler bu derslerin nasıl ve ne zaman seçileceği konusundan yeterli bilgiye sahibi değildirler.
 
          Endişemiz sürecin kısalığı sebebiyle seçmeli dersler öngörülen talep düzeyine ulaşmayacak ve mağduriyetler yaşanacaktır.
 
      Milli Eğitim Bakanlığının mezkur genelgesinde belirlenen takvime göre ortaokullarda kayıtlı 5. sınıf öğrenci ve imam-hatip orta okulu ile lise 9. Sınıflarda kayıtlı öğrencilerin velileri 3-10 Eylül tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığının www.meb.gov.tr adresinden seçmeli dersler hakkında edineceği bilgiye göre genelge ekinde hazırlanan matbu dilekçe üzerinde seçeceği dersleri belirleyerek 10-12 Eylül tarihlerinde ortaokul, imam-hatip ortaokulu veya lise müdürlüklerine teslim edeceklerdir.
 
 10-12 Eylül tarihlerinde dilekçeler okul yönetimlerine ulaştıktan sonra en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda grup oluşturulacak ve dilekçeler 13-14 Eylül tarihlerinde e-okul sistemine işlenecektir.”
 
Endişemiz; bu yıl ilk kez ortaokul 5. sınıflarda lise 9. sınıflarda “seçmeli ders” olarak okutulacak olan Kur’ân-ı Kerim, Siyer (Peygamberimizin Hayatını yaşantısını içine alan ) ve Temel Dini bilgiler derslerinin seçimi konusunda velilerin ve öğrencilerin istekli olmalarına rağmen sürecin kısa oluşu ve bilgilenmenin yeterli olmamasından kaynaklanan sebeplerle öngörülen talep düzeyine ulaşılamaması ve mağduriyetlerin yaşanması yönündedir.

Bir defaya mahsus olmak üzere, süre Eylül ayının sonuna kadar uzatılmalıdır.
 
      İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile oku yönetimleri okullarının eğitim-öğretime hazır hale getirmeleri için meşguliyetlerinden dolayı ders seçim konusuna yeterli ağırlığı veremeyecekleri muhakkaktır.
 
      Bu uygulamanın ilk defa yapılmasına binaen seçmeli derslerin seçimi bir defaya mahsus olmak üzere, Eylül ayının sonuna kadar uzatılmalı bu süreçte de hazırlanan matbu dilekçelerin okul yönetimi veya sınıf öğretmenleri tarafından öğrenciler vasıtasıyla velilere ulaştırılması sağlanmalıdır.

      Aksi takdirde yapılan hayırlı bir hizmet, sürecin kısa tutulması ve zamanında yeterli duyuru yapılamaması sebebiyle baltalanmış olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığımızın bu uyarıyı dikkate alarak seçmeli derslerin seçimini eylül ayı sonuna kadar uzatmasını önemle bekliyoruz.
 
 
 
Mustafa KIR
 
Memur-Sen Ankara İl Başkanı
 
Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.