Seminer Çalışmaları hakkında Merak Edilenler

Seminer Çalışmaları hakkında Merak Edilenler

Seminer Çalışmaları hakkında Merak Edilenler

Okulların kapanmasına günler kalmışken yine seminer çalışmalarının tartışılmaya başlandığını görüyoruz. İlkokullar için birleştirilmiş sınıflar, okul öncesi öğretmenlerinin yönetmelikten kaynaklı özel durumları, teknoloji tasarım ve zihinsel engelliler alanına geçen öğretmenler, ortaokul öğretmenlerinin durumu gibi pek çok başlıkta soruya yanıt verme gereği doğmuştur.
 
Öncelikle; gerçekleştirilecek olan ve seminer çalışması olarak bilinen etkinliklerin, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün 28/05/2013 Tarihli Yazısı gereği Uzaktan Eğitim yoluyla yapılacağı açıklanmıştır. Buna göre çalışmalar “Mesleki Gelişim Eğitimi” ve “Mesleki Çalışmalar” olmak üzere iki aşamada gerçekleşecektir. Eğitim, ilk aşaması 17-21 Haziran 2013 tarihlerinde, ikinci aşaması ise 24-28 Haziran 2013 tarihlerinde olmak üzere beşer günlük iki periyot halinde tamamlanacaktır. (Çalışmaların nasıl yürütüleceği konusunda il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde 5 Haziran Çarşamba günü saat 10:00’da Hizmet İçi Eğitimden sorumlu Şube Başkanları e-konferans yöntemiyle bir toplantı yapmıştır. )
 
Seminer çalışmaları ile ilgi olarak yürürlükteki mevzuat ve genelge ışığında aşağıdaki noktalar önemlidir:
 
Okul öncesi yönetmeliğinin 24 Maddesindeki “Köy ve beldelerde görevli okul öncesi eğitimi öğretmenleri, derslerin kesiminden 1 Temmuza kadar yapılacak meslekle ilgili çalışmaları, okul yönetimi ve millî eğitim müdürlüğünün bilgisi dâhilinde yaz tatilini geçirecekleri yerdeki bir okul öncesi eğitim kurumunda yapabilirler”.
 
Sınıf öğretmenleri arasında yalnızca birleştirilmiş sınıf öğretmenleri sene sonu seminer çalışmalarını memleketlerinde yapabilirler, çalışmaya katıldıkları kurumdan temin edecekleri katılım belgesini Eylül ayının ilk iş günü kadrolarının bulunduğu milli eğitim müdürlüğüne teslim etmeleri gerekir.
 
Meslekle ilgili çalışmaları tatil adreslerinde tamamlayan öğretmenler, bu çalışmalara katıldıklarını gösterir okul müdürlüğünden alacakları yazıyı, eylül ayının ilk iş gününde bağlı bulundukları millî eğitim müdürlüğüne teslim ederler. “Bu yazının bir örneği de okul müdürlüğünce saklanır." ibaresi dikkate alındığında bu çalışmaların kadronun bulunduğu okulda yapılmasına gerek olmadığı anlaşılmaktadır.
 
Birleştirilmiş sınıf öğretmenleri ile köylerdeki okul öncesi öğretmenlerine memleketlerinde katılacakları seminer için yolluk-yevmiye ödenmez.
 
Okullarımız ilkokul, ortaokul ve lise diye ayrılmasına rağmen ilgili yönetmelik hala “ilköğretim kurumları” şeklindedir. Bu kapsamda bir değişikliğe gidilmediği için ortaokul öğretmenleri de seminer programlarından sorumludur.
 
Teknoloji tasarım kursları uygulama esasları 6. Maddesi ve yine Zihinsel engelliler eğitim kurslarının uygulama esaslarının 9. Maddesinde katılımcıların yolluk ve yevmiye talebinde bulunmamaları karşılığında başka illerde bu eğitime katılabilmeleri sağlanacağından bahsedilmiştir. Bu planı hazırlayanların unuttuğu mahkeme kararları mevcuttur. Personel kendi rızası ile yolluk ve yevmiye istemese dahi 6245 sayılı kanuna göre bu ödemelerin yapılması gerekmektedir. Yani semineri memleketlerinde almak için yoluk-yevmiye talep etmiyorum şeklinde bir dilekçe imzalansa dahi, seminer akabinde başka bir dilekçe ile bu ödemeler talep edilebilir.
 
Yine uygulama esasları yazısında 11. maddede belirtilen ilgi a yani 04/01/1995 tarihli hizmet içi eğitim yönetmeliği 36. maddesinde “başarılı olanlar sınavla tespit edebilir, başarılı olanlara başarı belgesi başarısız olanlara ise katılım belgesi verilir” denmektedir. Yine aynı yönetmeliğin 34. Maddesinin h fıkrasında “eğitim sonunda sınavlarda herhangi birine mazeretsiz olarak katılmayanlar başarısız sayılır ve haklarında 657 sayılı kanun hükümleri uygulanır” denilmektedir.
 
Teknoloji tasarım ve zihinsel engelliler branşına geçen öğretmenlerden ilgili kursa katılmak istemeyenlerin yapmaları gereken ilk gün kursa katılarak diğer günlerde kursa devamsızlık etmeleri ve ilgili hizmet içi yönetmeliğinin 18 ve 19. Maddelerine göre kurs ile ilişiklerinin kesilmesini sağlamaktır. Yani 19.madde gereğince haftada 1 gün devamsızlık haklarının yerine 2 gün devamsızlık yapmaları ve başarısız sayılmaları gerekmektedir. Bu durumda sertifika alamayacaklardır. Bu kursa katılıp sertifika almak istemeyen bir öğretmen;  pazartesi günü kursa katılıp, salı katılmıyor, çarşamba tekrar kursa katılıp perşembe katılmıyorsa devamsızlığını doldurmuş olur. Devamsızlık doldurulduğunda kurs ile ilişkisi kesilir. Gitmediği günlerde hastaneye veya aile hekimine gidilmesi gerekir. Mazeretli devamsızlık yaptığı için ceza almaz, devamsızlık hakkı dolduğu için kurs yönetimince ilişiği kesilmek zorundadır, devam eden günlerde kursa katılması gerekmez.
 
Konuyla ilgili takvim, kapsam ve esaslara aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
 
http://oyegm.meb.gov.tr/www/teknoloji-tasarim-kursu/icerik/133
 
http://oyegm.meb.gov.tr/www/zihinsel-engellilerin-egitimi-kursu/icerik/129
 
http://ankara.meb.gov.tr/detay.asp?detay=2960&blm=B10
 
Anadolu Eğitim Sendikası olarak 2 yıldır uzaktan verilen bu eğitimin tüm öğretmenler için memleketlerde verilmesinin doğru olacağı görüşünü bakanlığa iletmiş bulunmaktayız. İnternet bağlantısı ile “bir ekran” aracılığı ile eğitilecek olan öğretmenin Kars’ta olmasıyla Edirne’de olması arasında bir fark yoktur. Geçen yıl seminer döneminde bakanlığa yaptığımız talebi yenilerken, yürürlükteki mevzuat gereği birleştirilmiş sınıfların öğretmenleri ile köye/belde okul öncesi öğretmenlerinin memleketlerinde seminer alma haklarını engelleyebilecek idareciler hakkında işlem başlatacağımızı ilanen duyuruyoruz.
 
Adem ÇELİK
 
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk ve Toplu Sözleşmelerden Sorumlu
 
Genel Başkan Yardımcısı
 
Not: Bu konuda sorusu olan üyelerimiz bize hukuk@aes.org.tr üzerinden ulaşabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.