Sendikal eylem ceza gerektirmez

Sendikal eylem ceza gerektirmez

Üyesi olduğu eğitim sendikasının bir günlük iş bırakma eylemine uyduğu gerekçesiyle idarece aylıktan kesme cezasına çarptırılan öğretmene, Danıştay'dan iyi haber geldi.

Kararda, "Davacının, üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntıların kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 1 gün göreve gelmeme eylemini gerçekleştirdiği vurgulanarak şöyle devam edildi:

MAZERET KABUL EDİLMELİ

"Bu durumda, sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek, mazeret olarak kabulü gerekir. 'Özürsüz olarak bir gün işe gitmeme’ fiilinin sübuta ermediği ortadadır." Bir öğretmen, üyesi olduğu sendikanın 11 Aralık 2003'te bir günlük iş bırakma eylemine uyarak, okuldaki görevine gitmedi. Hakkında açılan soruşturma kapsamında, 1/30 oranında aylıktan kesmeyle cezalandırılan öğretmen, konuyu adliyeye taşıdı.

Ancak idare mahkemesi, öğretmenin itirazını reddetti. Davacının başvurusu üzerine konuyu değerlendiren Danıştay 12. Dairesi, idare mahkemesinin kararını 13 Mayıs 2008’de bozdu. Buna karşılık idare mahkemesi 3 Aralık 2008'de önceki kararında ısrar etti. Bu kez konu Danıştay İdari Dava Daireleri’ne taşındı.

Disiplin suçu değil

Konuyu görüşen İdari Dava Daireleri, kararında şu ifadelere yer verdi: Davacının, sendikal faaliyet gereği, göreve gitmeme eylemi özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gitmeme fiili kapsamında değerlendirilemez. Sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gitmeme fiilinin mazeret olarak kabulü gerekir. Disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacıya aylıktan kesme cezası verilmesinde, hukuka uyarlık bulunmamıştır.
 Do­la­yı­sıy­la, da­va­cı­nın tem­yiz is­te­mi­nin ka­bu­lü­ne, ida­re mah­ke­me­si­nin 3 Ara­lık 2008 gün­lü ıs­rar ka­ra­rı­nın bo­zul­ma­sı­na, dos­ya­nın anı­lan ida­re mah­ke­me­si­ne gön­de­ril­me­si­ne oyçok­lu­ğu ile ka­rar verilmiştir.

BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.