Şimşek: Memura enflasyon farkını vereceğiz

Şimşek: Memura enflasyon farkını vereceğiz

Şimşek: Memura emeklimize enflasyon farklarını vereceğiz. Bütçenin bunları tolere edebileceğini düşünüyoruz.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, muhalefetin seçim vaatlerine yönelik eleştirilerini sürdürdü. NTV'ya konuşan Şimşek, "Olmayan kaynakları millette nasıl dağıtırız yarışı var. Biz bu yarışta yokuz" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlıyayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dün açıklanan enflasyon rakamlarına değinen Şimşek, yüzde 7.9 olarak açıklanan rakamın yanıltıcı olabileceğini söyledi.

Mevsimsel etkiler nedeniyle özellikle gıda fiyatlarının yüksek çıkabileceğini belirten Şimşek, "Çekirdek enflasyona bakmak lazım, yüzde 7'ye indi. Geçen sene son 14 yılın en kurak yılıydı. Bu sene yağışlar çok iyi, gıda fiyatlarını olumlu etkileyecek. Etkisini sonbahara doğru göreceğiz" dedi.

"MEMURA ENFLASYON FARKINI VERECEĞİZ"

Enflasyonda yukarı doğru bir trend olmadığını ve enflasyonun önümüzdeki günlerde düşüş trendine gireceğini belirten Şimşek, hedeflerinin yüzde 5'in altı olduğunu belirtti.

Bütçe dengelerini de "hiçbir dönemde olmadığı kadar" iyileştirdiklerini dile getiren Şimşek, "Memura,emeklimize enflasyon farklarını vereceğiz. Bütçenin bunları tolere edebileceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

"BİZ BU YARIŞTA YOKUZ"

Şimşek'e muhalefet partilerinin ekonomi başlıklı seçim vaatleri de soruldu. "İçi boş" olarak nitelendirdiği seçim vaatleri için hiçbir kaynak ortaya konulmadığını kaydeden Şimşek, "90'lı yılların yarışındalar. Olmayan kaynakları millette nasıl dağıtırız yarışı var. Biz bu yarışta yokuz" diye konuştu.

"TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI"

"Muhalefetin kaynak vaatleri tam bir hayal kırıklığı" diyen Bakan, şunları söyledi:

"Bunlar programlarını açıkladılar. Açıkladıklarından beri patinaj yapıyorlar. Türkiye kayıtdışılığı milli gelirine oranla yüzde 26'lara düşürdü. Muhalefetin geldiği nokta tam bir fıkralık durum.

Kayıtdışıyla mücadeleyi zaten yapıyoruz. Muhalefetin vaatleri bütçe açığını 10 katına çıkarır. Nereden para bulacaksınız, kim size para verecek? Merkez Bankası'na para bastıracaksanız, açıkça söyleyin.

Kayıtdışı ile mücadele edeceklerini söylüyorlar, bunu biz zaten yaptık ve başarılı olduk. Buna rağmen bütçede açık var.

ELMASTA KDV YÜZDE 18

Anamuhalefet partisi hala ortaya yalandan arındırılmış bir kuruşluk kaynak koyamadı. Milletin gözünün içine baka baka yalan atıyor. Elmasta vergiyi sıfırladınız ben de şunu yapacağım diyor. Elmasta şu anda yüzde 18 KDV var.

Meydanlarda çıkıyor, Maliye bakanı şu kadar maaş alıyor. Asgari ücretliye bin 500 lira maaşı yüksek görüyor diyor.

Siz asgari ücreti bol keseden artırırsanız, asgari ücreti devlet ödemiyor. Özel sektör ödüyor. Asgari ücretin artırılması işverene ek yük getirir. Ben ücreti kastetmedim, kayıtdışı çalıştırmak en büyük zulümdür dedim. Muhalefet olmayan bir şeyle vatandaşı kandırma peşinde. Biz kalıcı bir şekilde asgari ücreti de emekli maaşını da artıracağız. Ama bunu dünya gerçeklerinden kopmadan yapacağız."

"KURAKLIK OLMASAYDI..."

Ekonomide "bazı sıkıtılar" olduğunu kabul eden Şimşek, bunu çevre ülkelerde yaşanan ekonomik-siyasi krizler ile geçen yıl yaşanan kuraklığa bağladı ve "Kuraklık olmasaydı Türkiye yüzde 3.5'tan fazla büyürdü" dedi.

Şimşek, Türkiye'nin makro sorunlarını çözdüğünü belirterek, "Bütçe konusunda dünyanın en iyi ekonomilerinden biriyiz. Türkiye'nin hiçbir bankası en büyük küresel finans krizinde sıkıntıya girmedi. Bütün makro sorunları teker teker çözdük. geriye sektörel, yapısal dönüşüm kaldı. Şu anda ortada bir ekonomi tartışması yok. Avrupa ve Ortadoğu'da krizler var. Rusya bizim en büyük ticaret ortaklarımızdan biri kendi komşusunu işgal etti, ekonomik kriz var. Türkiye bunlardan bağımsız değil. Ama Euro Bölgesi'nden 3 kat fazla büyüdü" değerlendirmesini yaptı.

"ALGI OPERASYONU"

Bakan Şimşek, inşaat sektörüne yönelik eleştiriler için ise "Tamamen bir algı operasyonu var. İnşaatın milli gelire oranı yüzde 5.9. Bu oran Avrupa'dan yüksekse problem var demektir" ifadelerini kullandı.

"KURDAKİ HAREKETLİLİK"

Kurdaki dalgalanmaların kalıcı bir tahribata yol açmasını beklemediğini de dile getiren Maliye Bakanı şöyle devam etti:

"Türkiye'nin temelleri sağlam. Vatandaşın 199 milyar dolar döviz fazlası var. Devletin döviz rezervinde, devletin lehine 37 milyar dolar fark var. Türkiye seçim belirsizliğini atlatsın, Türkiye'yi kimse tutamaz. Dolar dünyada yükselse bile Türk Lirası'na karşı reel bazda değer kazanamayabilir. Öyle bir algı operasyonu yönetiliyor ki dolar sanki sadece Türkiye'de yükseliyor."

NTV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum