Sınav Görev Ücretleri Değişti Mi?

Sınav Görev Ücretleri Değişti Mi?

MEB, Merkezi Sistem Sınav yönergesini 18 Ağustos 2016 tarihi itibariyle değiştirdi. Sınav yönergesindeki ücret konusundaki değişiklik ne anlama gelmektedir?

MEB, Merkezi Sistem Sınav yönergesini 18 Ağustos 2016 tarihi itibariyle değiştirdi. Yeni yönergenin tam metnine "MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesi" haberimizden ulaşabilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesinin "Sınavlarda görevlendirilen personele ödenecek ücret" başlıklı 40. maddesindeki;

"Sınavlarda görevlendirilen personele ödenecek ücret

MADDE 40-(1) Bu Yönergeye göre yapılacak sınavlarda, sınavın hazırlanmasından sonuçlanıncaya kadar geçen süreçte görevlendirilecek personel ile sınav evrakı koruma güvenlik görevlisi olarak sınav günü ve sınav günü dışında görev yapan personele ödenecek ücretler, 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar gereğince, o yıl için belirlenecek gösterge rakamlarına ve ilgili diğer mevzuata göre, Genel Müdürlük görüşü alınarak Döner Sermaye İşletmesi tarafından alınacak üst yönetici onayı ve ilgili diğer mevzuata göre belirlenir.

(2) Sınav sorularını hazırlama sürecinde görevlendirilecek akademik personel ile uzman personele ilişkin ödemeler 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar gereğince yapılır."

Hükümlerine göre Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesine göre yapılacak sınavlarda sınavın hazırlanmasından sonuçlanıncaya kadar geçen süreçte görevlendirilecek personel ile sınav evrakı koruma güvenlik görevlisi olarak sınav günü ve sınav günü dışında görev yapan personele ödenecek ücretler, 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre ödenecektir.

Fakat zaten, 2016-2017 toplu sözleşmesinde, MEB tarafından yapılan merkezi sınavlarda görevli öğretmenlere, 2006/11350 sayılı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar üzerinden değil 2012/2723 sayılı Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar üzerinden ödeme yapılması kararlaştırılmıştı.

Toplu sözleşmenin ilgili hükmü şu şekildedir:

"Milli Eğitim Bakanlığınca hafta sonu yapılan merkezi sınavlarda görev alanlara ödenecek sınav ücretleri
Madde 18- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında sayılan sınavlardan hafta sonu tatillerinde yapılan merkezi sınavlarda fiilen görev yapanlara, 2006/11350 sayılı Karar uyarınca herhangi bir ek ders ücreti ödenmemek kaydıyla, 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre sınav ücreti ödenir. Ücreti döner sermayeye yatırılmak suretiyle yapılan sınavlar için bu kapsamda yapılacak ödemeler döner sermaye bütçesinden karşılanır."

Bu toplu sözleşme hükümlerine göre zaten Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesine göre yapılacak sınavlarda görevli personele 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre sınav ücreti ödenmektedir.

Kısacası yönergedeki değişiklik toplu sözleşme hükmünün kalıcı bir şekilde mevzuata işlenmesi için yapılmıştır.

Ahmet KANDEMİR

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.