Sınavlı değil kıdemli başöğretmenlik geliyor!

Sınavlı değil kıdemli başöğretmenlik geliyor!

MEB'in hazırladığı Ulusal Öğretmen Stratejisi'ne göre, öğretmenlerin kariyer ve ücretlerini girdikleri sınavlardan aldıkları puanlar belirleyecek. ‘Başöğretmenlik’ unvanına yükselen öğretmenler meslektaşlarını da eğitecek

 

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Ulusal Öğretmen Stratejisi” ne göre; eğitimfakültelerinde okuyan öğretmen adayları son sınıfta stajyerlik yapacak, öğretmenin ücret ve kariyeri sınavdaki başarılarına göre belirlenecek, “başöğretmen” olan bilgisini ve deneyimlerini diğer öğretmenlerle paylaşacak. Ulusal Öğretmen Stratejisi’nin bugün yapılacak Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni düzenleme öğretmenler için köklü değişiklikler getiriyor. 1 milyona yakınöğretmen için Kariyer Planlama Sistemigetirilecek. Öğretmen adayları eğitimvermeye üniversitede başlayacak. Eğitimfakültelerinin son sınıfında öğrenci stajyer öğretmenlik yapacak ve daha çok uygulamadersi alacak. Öğretmenler kariyerlerine aynı noktadan başlayacak ve basamak atlamak için sınavlara girecek. Sınavdaki başarıöğretmenin kariyerini belirleyecek, ücretini,sorumluluk ve statüsünü artıracak. Sınavlarda başarısız olanlar bulunduğu statü,performansı ve sınav notuna göre bir alt konuma düşecek. 
 
TECRÜBELERİNİ AKTARACAK 
Maaşı ve statüsü “başöğretmen” olarak yükselen öğretmen, haftanın belirli günlerinde öğrencilere ders verirken, belirli günlerinde de meslektaşlarına tecrübelerini aktaracak. Başarılı öğretmenödüllendirilecek. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de öğretmenlik atamasında KPSS’nin yanı sıra önümüzdeki temmuz ayından itibaren öğretmenlerin alan sınavına da gireceklerini açıklamıştı. 
 
SINAVA DEĞİL, KIDEME GÖRE 
ESKİ Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Anayasa Mahkemesi’nin 2010’da buuygulamanın bazı maddelerini iptal ettiğini hatırlattı. Dinçer, “Sınav 2005’te lisans, 2006’da önlisans mezunları için iki kez yapıldı. Öğretmenlerin sınav stresine sokulmasına karşıyız. Öğretmenlik, Temel Milli Eğitim Yasası’nda da yazdığı gibi zaten özel ihtisas gerektiren bir uzmanlık mesleğidir. Öğretmenler kıdemlerine göre sınıflandırılır, sınavlara göre değil. Uzman statüsü olanla olmayan arasındaki fark uzman olanın 120 TL fazla almasıdır” dedi.


HABERTÜRK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum