Sınıf öğretmeni norm kadroları nasıl belirlenir?

Sınıf öğretmeni norm kadroları nasıl belirlenir?

Aşağıdaki dosyayı 2013 yılında hazırlamıştık. 2014 yılında Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin değişmesi dolaysıyla güncelleştirerek yeniden yayımlıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumların Sınıf Öğretmeni Norm Kadrolarının belirlenmesinde; 18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 16. maddesi hükümleri dikkate alınmaktadır.

Bu madde hükümlerine göre;

İlkokullarda Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu Nasıl Belirlenir?

 

İlkokullarda Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu, 18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 16. maddesi 1. fıkrasındaki;

"(1) İlkokullarda, öğrenci sayısı 10'dan az olmamak şartıyla açılan her şube için 1 sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir."hükümlerine göre belirlenmektedir.

Bu hükümlere göre; en az 10 öğrenci olmak koşuluyla her sınıf ve şube için bir sınıf öğretmeni norm kadrosu verilmektedir.

Burada önemli olan fiziki olarak sınıfın var olması şartıdır. Fiziki olarak herhangi bir sınıf yoksa öğretmen norm kadrosu da verilemez. Örneğin sınıf şartlarına uygun iki sınıfınız var ve 20 öğrenciniz bulunuyorsa 2 sınıf öğretmeni norm kadronuz vardır. Burada fiziki olarak 2 sınıfınız ve 20 öğrenci varsa bir sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir diye iddia edilemez. Madde metni açıkça "öğrenci sayısı 10'dan az olmamak şartıyla açılan her şube için 1 sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir." demektedir. Yok, eğer fiziki olarak bir sınıfınız ve 20 öğrenciniz var ise o zaman sınıf öğretmeni norm kadronuz 1 öğretmendir.

Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan bir derslikli ilkokullarda Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu Nasıl Belirlenir?

 

Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan bir derslikli ilkokullarda Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu, Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin"Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 16. maddesi 2. fıkrasındaki;

(2) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan bir derslikli ilkokullarda öğrenci sayısı;

a) 10-21 'e kadar 1,

b) 21 ve daha fazlası için 2,

sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir." hükümlerine göre belirlenmektedir.

 

Bu 2. fıkrada belirtilen şartlar birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan bir derslikli ilkokullar için geçerli olup buradaki şartlar normal ilkokullar için uygulanamaz.

 

Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan iki ve daha fazla derslikli ilkokullarda Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu Nasıl Belirlenir?

 

Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan iki ve daha fazla derslikli ilkokullarda Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu, Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin "Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 16. maddesi 2. fıkrasındaki;

(3) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan iki ve daha fazla derslikli ilkokullarda öğrenci sayısı;

a) 10-21'e kadar 1,

b) 21-41'e kadar 2,

c) 41 ve daha fazlası için 3,

sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir." hükümlerine göre belirlenmektedir.

 

Bu 3. fıkrada belirtilen şartlar birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan iki ve daha fazla derslikli ilkokullar için geçerli olup buradaki şartlar normal ilkokullar için uygulanamaz.

 

 

Hastanelerde eğitim gören öğrenciler için Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu Nasıl Belirlenir?

 

Hastanelerde eğitim gören öğrenciler için Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu, Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin "Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 16. maddesi 4. fıkrasındaki;

(4) Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde veya üniversite hastanelerinde yatarak tedavi gören öğrencilerin eğitimi için, uygun görülen ilkokullara ayrıca 2 sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir." hükümlerine göre belirlenmektedir.

Bu hükümlere göre uygun görülen bir ilkokula Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde veya üniversite hastanelerinde yatarak tedavi gören öğrencilerin eğitimi için 2 sınıf öğretmeni norm kadrosu verilecektir.

 

Tabi burada bu normu hangi okulun girecegi belirsizlik yaratmaktadır. İl merkezinde bulunan en büyük ilkokulun veya Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerine en yakın ilkokulun yada İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu normu girmesi gerektiğine dair yönetmelik hükümlerinde bağlayıcı bir hüküm olması gerektigi kanatindeyiz.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.